Râul Nicolina este afectat în continuare de poluare cu uleiuri şi hidrocarburi

sâmbătă, 11 martie 2017, 19:10
2 MIN
 Râul Nicolina este afectat în continuare de poluare cu uleiuri şi hidrocarburi

Echipele de intervenţie ale "Apelor Române", prin Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, întreprind acţiuni de intervenţie şi monitorizare a râului Nicolina, dar şi a Acumulării Ciric III, până când substanţele poluante vor fi eliminate în totalitate. Ca urmare a faptului că este prima precipitaţie însemnată cantitativ înregistrată după poluările accidentale de pe cursul de apă Nicolina, dar şi de la Acumularea Ciric III, personalul unităţii intervine operativ la faţa locului, se arată într-un comunicat al ANAR remis, sâmbătă, AGERPRES.

Având în vedere atenţionarea hidrologică Cod Galben de pe râul Jijia, ANAR menţine activităţile de monitorizare strictă a punctelor de intervenţie şi a debuşeelor colectoarelor către Acumularea Ciric III şi râul Nicolina. Doar pe cursul de apă Nicolina s-au observat unele irizaţii cauzate de spălarea vegetaţiei, ca urmare a precipitaţiilor şi a fluctuaţiilor de nivel. Personalul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din Iaşi a intervenit operativ prin înlocuirea a 12 baraje, dar şi prin împrăştierea a 128 de kg de material absorbant, din amonte de zona Pod Piaţă CUG, şi până la confluenţa râului Nicolina cu Bahlui.

Totodată, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor din Iaşi au verificat vineri seara evacuarea rigolei de ape pluviale a Aeroportului Iaşi, unde s-a constatat că apa provenită din precipitaţii are o culoare uşor albicioasă, şi care prezenta spumă la ieşirea din rigolă. Reprezentanţii Laboratorului de Calitatea a Apelor de la A.B.A. Prut-Bârlad au prelevat probe de apă şi au luat imediat legătura cu conducerea aeroportului, unde s-au verificat toate rigolele de evacuare a apelor pluviale de pe pistă şi zona separatorului de hidrocarburi, unde s-a constatat că apele tranzitate erau potenţial curate. De asemenea, s-a verificat şi registrul privind cantităţile de uree tehnică utilizate la degivrarea pistei, constatându-se că nu a mai fost utilizată de la interzicerea acestora prin măsura trasată în luna februarie.

În urma verificărilor nu s-a constatat o altă poluare accidentală. Atât pe cursul de apă Nicolina, cât şi pe Acumularea Ciric III, până în prezent, nu s-a semnalat mortalitate piscicolă. Intervenţia şi monitorizarea râului Nicolina, dar şi a Acumulării Ciric III continuă până când substanţele poluante vor fi eliminate în totalitate. Luna trecută, autorităţile ieşene au intrat în alertă, fiind demarată o anchetă după ce uleiul dintr-un transformator uzat al fostului combinat de utilaj greu s-a scurs în Nicolina şi Bahlui.

 

    

Comentarii