Replica UMF după „bulina neagră” de la ultima evaluare: studenții străini, ajutaţi să înveţe limba română

luni, 05 decembrie 2016, 02:52
2 MIN
 Replica UMF după „bulina neagră” de la ultima evaluare: studenții străini, ajutaţi să înveţe limba română

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ continuă demersurile începute de către conducerea instituţiei de învăţământ superior pentru a corecta o serie dintre problemele semnalate de către Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior în ultimul raport de evaluare al universităţii.

Aceştia au demarat un proiect care îşi propune să-i integreze pe studenţii străini mai bine în acţiunile desfăşurate de către UMF Iaşi şi să îi coopteze în activităţi comune. În acest sens, Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi a lansat proiectul „Garda Buddies“, desfăşurat în premieră anul acesta, „ce are drept scop reunirea celor trei direcţii de studiu (română, engleză şi franceză) şi intermedierea contactelor dintre studenţii români, cei străini şi cadrele medicale“, au precizat organizatorii. 

Practic, studenţii vor să îi ajute pe tinerii străini care vin să studieze la Iaşi să înveţe mai uşor limba română şi să interacţioneze cu medicii şi pacienţii, în condiţiile în care una dintre deficienţele semnalate de către ARACIS a fost pregătirea în limba română a studenţilor străini. Acest proiect vine şi în continuarea altuia, „Tandem learning“, în cadrul căruia studenţii străini au făcut cursuri de limba română care au fost susţinute de studenţii români pe tot parcursul anului universitar. „Acestea au fost organizate pentru a-i ajuta să acumuleze cuno­ştinţele necesare dobândirii certificatului de limbă română, obligatoriu pentru a putea promova anul al III-lea de studiu“, au transmis organizatorii. Tot­odată, aceştia vor demara şi două workshopuri în perioada următoare, inti­tulate Anamnesis, unul în franceză, unul în engleză, pentru a se asigură că, pe lângă cunoştinţele de bază despre limbă, studenţii străini deţin şi vocabular medical necesar desfăşurării activităţii de medic şi pentru a se putea înţelege şi cu pacienţii.
 
Despre proiectul de faţă, „Garda Bud­dies“, reprezentanţii SSMI au precizat că are ca scop punerea în contact direct a studenţilor de la cele trei direcţii de studiu cu pacienţi şi cadrele medicale prin efectuarea gărzilor obligatorii într-un mod interactiv – bobocii şi studenţii din anii preclinici fiind însoţiţi şi îndrumaţi de colegii mai mari pentru a le explica cazurile clinice.
 
CITIȚI ȘI:






Comentarii