Sănătate de toamnă: dovleacul şi minunile sale (II)

vineri, 29 noiembrie 2013, 22:25
3 MIN
 Sănătate de toamnă: dovleacul şi minunile sale (II)

Miezul galben şi seminţele sunt pline de vitamine şi microelemente necesare corpului. Are efecte energizante şi hrănitoare asupra organismului uman. Dovleacul combate şi constipaţia şi arde grăsimile. Este foarte bun în dieta diabeticilor şi obezilor. Sucul obţinut din dovleac asigură funcţionarea muşchiului cardiac şi elimină pietrele de la rinichi. Datorită vitaminei A şi a fibrelor sale alimentare, pulpa de dovleac oferă o protecţie mucoasei colonului.

Considerată a fi originar din America Centrală, dovleacul şi-a făcut un bun renume în mai toate tradiţiile popoarelor lumii fiind considerat foarte benefic pentru sănătate, extrem de hrănitor, dar şi cu proprietăţi magice.Vom continua şi astăzi să prezentăm câteva din beneficiile dovleacului, astfel încât să preţuim mai mult ceea ce natura dăruieşte prin fiecare fruct. De la dovleac se consumă miezul portocaliu şi seminţele, iar coaja sculptată este folosită pentru practici magice în noaptea de Sfântul Andrei.

Se ştie din bătrâni că seminţele de dovleac sunt considerate cel mai bun şi eficient leac în eliminarea viermilor intestinali. Dacă vor fi consumate în stare proaspătă zilnic, câte 10-15 seminţe, pentru copii şi 20-25 pentru adulţi, oxiurile vor fi eliminate în două săptămâni. Seminţele se mestecă îndelung, până vor fi mărunţite foarte bine, apoi se înghit cu o lingură de ulei de ricin. Elementele care le conţin seminţele de dovleac ajută şi la desfundarea vaselor de sânge, la reglarea colesterolul şi stimularea activităţii rinichilor. Fiind pline vitamine şi microelemente necesare corpului şi datorită rolului lor energizant, acestea sunt recomandate în curele de crudităţi din dieta bolnavilor de cancer, leucemie, scleroză în plăci sau alte boli degenerative grave.

Dovleacul combate şi constipaţia şi arde grăsimile. Mai mult, îi ajută pe insomniaci să îşi rezolve nopţile nedormite şi previne tulburările de vedere. Sucul obţinut din dovleac asigură funcţionarea muşchiului cardiac şi elimină pietrele de la rinichi. Datorită vitaminei A pe care o conţine şi a fibrelor sale alimentare, pulpa de dovleac oferă protecţie mucoasei colonului, dar aceasta se poate extinde la întreg organimul.

El este recomandat şi în dieta celor suferizi de diabet sau de afecţiuni ale vaselor de sânge sau inimii.

Consumând dovleac crud aceştia se vor vindeca mai repede. Pentru că trebuie să spunem că efectele curative ale dovleacului sunt mult mai puternice când acesta este consumat crud, decât copt, fiert sau prajit în vreun fel. Însă chiar şi gătit, dar mâncat cât mai des, el oferă din plin proprietăţile sale în beneficiul sănătăţii corpului nostru.

Studiile au arătat că dovleacul ajută la refacerea celulelor pancreatice deteriorate ducând la creşterea nivelului de insulină din sânge. Dacă unele persoane sunt predispuse a se îmbolnăvi de diabet dovleacul este de un real ajutor. Miezul galben trebuie introdus în alimentaţie şi consumat fie în stare proaspătă, fie copt, fiert sau prăjit.

Dovleacul este de un real ajutor şi pentru supraponderali dacă aceştia îl consumă zilnic. Pentru a obţine efecte vizibile consumul zilnic este de 1,5 kilograme de dovleac, copt sau fiert. Cantitatea se împarte în cinci porţii şi poate fi asezonat cu suc de lămâie sau grapefruit. Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor se condimentează cu boia de ardei iute.

Sucul de dovleac proaspăt este un remediu tradiţional împotriva somnului agitat, al insomniilor fiind un calmant uşor şi blând al sistemului nervos. Înainte de culcare se beau 50 ml de suc amestecat cu o linguriţă de miere de albine. Tratamentul este plăcut şi simplu aducând un somn liniştit şi odihnitor.

În ce priveşte aparatul digestiv, dovleacul ajută să avem o digestie uşoară şi previne în mod natural constipaţia.

Fibrele din miez uşurează tranzitul intestina, iar prezenţa matinolului accentuează acest rol. Dimineaţa, înainte de masă, două linguri de dovleac crud ras pe răzătoare pot face minuni dacă suferi de constipaţie. De asemenea, dacă dorim să avem o digestie bună şi un tranzit intestinal uşor putem consuma dimineaţa, pe stomacul gol, o salată preparată din dovleac crud ras pe răzătoare în care se adaugă ulei presat la rece, o lingură de tărâţe prăjită în tigaie, fără ulei, şi o lingură de seminţe de în râşnite.

Manuela ANDREI

Comentarii