SURSE: Care este planul premierului pentru intregirea cabinetului

joi, 15 iunie 2017, 08:14
2 MIN
 SURSE: Care este planul premierului pentru intregirea cabinetului

Sorin Grindeanu, premierul caruia PSD i-a retras sustinerea politica, le-a cerut "responsabilitate" ministrilor demisionari. "Vreau sa-i indemn la responsabilitate pe cei care sunt ministri: demisiile intra in vigoare cand sunt trimise de premier catre Presedintie si Presedintia ia act de ele". Surse politice au declarat ca premierul ia in calcul o anumita dozare a eventualelor demisii ale ministrilor, astfel incat sa scape rapid de fidelii lui Dragnea, iar pe cei care ar vrea sa il urmeze totusi sa ii determine sa ramana in Guvern.

In primul rand, Grindeanu nu se va trezi singur in Guvern. Ministrii, fie ei si demisionari, sunt inca in functie si trebuie sa vina la Guvern.

In al doilea rand, prezenta lor in Guvern timp de cateva zile inseamna ca vor avea discutii cu premierul, care, mai mult ca sigur, va incerca sa-i determine sa ramana in functii pe cei cu care a lucrat bine (Viorel Stefan, Mihai Tudose, poate Ionut Vulpescu si altii).

Stim sigur ca doi ministri nu au demisionat: Tudorel Toader (exact cel de care voia Dragnea sa scape cu disperare, pentru ca nu l-a ajutat sa schimbe legislatia astfel incat sa scape de dosarul penal) si Augustin Jianu (ministrul Comunicatiilor, fost colaborator al lui Grindeanu de cand el ocupa acest portofoliu). Daca mai determina cativa ministri sa ramana pe posturi, sarcina lui Grindeanu de a intregi ulterior echipa va fi mai simpla.

In al treilea rand, va putea scapa rapid, prin "prioritizarea" trimiterii demisiilor catre Cotroceni, de ministrii loiali lui Dragnea: Lia Olguta Vasilescu, Carmen Dan si, mai ales, Sevil Shhaideh. Shhaideh e ministru – cheie: gestioneaza un buget urias la Ministerul Dezvoltarii, PNDL, prin care primarii si sefii de CJ-uri pot fi atrasi.

Or, cu un nou ministru al Dezvoltarii pus rapid in locul lui Shhaideh, Grindeanu poate trece la planul serios: atragerea liderilor de organizatii locale din PSD. Din acel moment, Grindeanu va exercita din nou atractie in comparatie cu Dragnea: va avea pe mana bugetul PNDL, va putea imparti finantari si proiecte.

hotnews.ro

Comentarii