Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tânără operată de 53 de ori. Un caz dramatic arată ce înseamnă să te infectezi în spital

GALERIE
ana 3ana strat 11
  • ana 3
  • ana strat 11
- +

Ana-Maria a suferit în anul 2012 o intervenţie la Institutul de Boli Cardiovasculare. După o săptămână de la externare a aflat că este infectată cu stafilococul auriu, stafilococul pioceanic şi bacteria klebsiella. A trecut prin mai multe cumpene în ultimii patru ani. A stat 10 zile în comă şi a suferit 53 de operaţii la piciorul drept unde s-a localizat stafilococul auriu. Ana-Maria are piciorul drept decopertat în proporţie de 90%. Tânăra s-a adresat Colegiului Medicilor, dar acesta a conchis faptul că angiografia s-a făcut corect. Medicul care a realizat intervenţia este de părere că Ana-Maria s-a infectat în alt spital 

Cinci zile petrecute în Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George Georgescu” din Iaşi (IBCV) i-au schimbat definitiv viaţa unei tinere din judeţul Vrancea. Ana-Maria Strat, acum în vârstă de 21 de ani, a fost internată în 2012 în centrul ieşean, unde i s-a făcut o angiografie inghinală, iar după şapte zile de la externare a aflat că este infectată cu trei bacterii periculoase: stafilococul auriu, stafilococul pioceanic şi bacteria klebsiella. Din această cauză, în ultimii patru ani, Ana-Maria spune că nu a reuşit să stea acasă, cumulat, măcar un an.

Viaţa tinerei s-a rezumat la internări consecutive în apoape 10 spitale din ţară unde i s-au efectuat peste 50 de intervenţii chirurgicale la nivelul piciorului drept, zona în care s-a localizat stafilococul auriu. În tot acest timp, Ana a stat 10 zile în comă profundă, a suferit două stopuri cardio-respiratorii, dar a reuşit să păcălească moartea de fiecare dată. 

Povestea nefericită a Anei-Maria Strat începe pe 18 ianuarie 2012, atunci când a fost internată la IBCV cu suspiciunea de stenoză a arterei renale drepte. Pe 20 ianuarie, tânăra a fost supusă unei proceduri de angiografie renală realizată de dr. Igor Nedelciuc, medic primar cardiolog. După trei zile a fost externată din unitatea medicală, Ana-Maria neştiind că iese din spital infectată cu stafilococul auriu, stafilococul pioceanic şi bacteria klebsiella.

Pacienta avea să afle acest lucru pe 1 februarie, când i-au venit rezultatele unor analize efectuate de un laborator din Focşani. „După angiografie, la câteva ore, i-am spus medicului că simt dureri. Mi-a spus să stau liniştită că nu are ce să mă doară. După ce m-am externat, simţeam durerile şi mai puternice. Le-am spus părinţilor atunci că mor de durere şi m-au dus la Spitalul «Sf. Pantelimon» din Focşani. Acolo mi s-a dat un antibiotic şi un antiinflamator şi am mers acasă. A două zi mă simţeam şi mai rău, nu ştiam ce se întâmplă cu mine. Aveam temperatură de 40 de grade şi frisoane. Părinţii m-au dus iar de urgenţă la spital unde mi s-a făcut tot antibiotic. La un moment dat am vrut să merg la baie şi atunci am văzut că din zona în care mi se făcuse angiografie se prelingea infecţia. Imi curgea puroi de acolo şi cobora pe picior”, a relatat Ana-Maria Strat pentru „Ziarul de Iaşi”.

Pacienta a mai spus că, după ce au văzut şi asistentele infecţia care îi curgea pe picior, acestea au luat probe şi le-au trimis la laborator. Rezultatele au venit pe 1 februarie 2012, pacienta descoperind astfel că este infectată cu trei bacterii periculoase. Atunci medicii focşăneni i-au curăţat rana provizoriu, dar în timp starea Anei s-a înrăutăţit treptat, până în prezent pacienta suferind 53 de intervenţii chirurgicale în mai multe spitale din ţară. „Când părinţii au văzut ce se întâmplă au mers la Iaşi şi au cerut explicaţii medicului. Înainte de operaţie, tatăl meu îi dăduse 300 de euro doctorului Igor Nedelciuc. După ce tata i-a povestit situaţia, doctorul i-a dat banii înapoi şi a spus «ghinionul meu şi ghinionul fetei». Eu cred că bacteriile au ajuns în sânge din cauză că instrumentarul medical nu a fost bine sterilizat. Două paciente cu care m-am împrietenit în spital atunci şi care au fost operate de câteva ori au murit în câţiva ani, bănuiala mea fiind că tot din cauza infecţiilor nosocomiale luate din acest spital”, a mai explicat tânăra.

În 2012, după câteva luni de la procedura medicală executată la IBCV, bacteriile i-au lovit organismul atât de puternic, încât a stat 10 zile în comă profundă, cu sepsis sever, suferind două stopuri cardio-respiratorii. În prezent, Ana-Maria Strat are piciorul drept decopertat în proporţie de 90% pentru că stafilococul auriu îi „mănâncă” ţesutul şi muşchiul, cu toate că se află sub tratament. În plus, pacienta a dezvoltat o serie de complicaţii la nivelul inimii, ficatului şi plămânilor din cauza infecţiei aflate în corp.

Cazul tinerei a ajuns şi la Colegiul Medicilor Iaşi, acolo unde, potrivit Anei, i s-a explicat că procedura medicală a fost executată corect şi că dacă vrea dreptate să se adreseze justiţiei. Până în prezent pacienta nu a acţionat Institutul în instanţă, dar a precizat că în cel mai scurt timp va recurge la această soluţie pentru a-şi recupera cheltuielile pe care le-a avut cu spitalizarea în ultimii patru ani şi pentru a acoperi măcar o parte din costurile vieţii nenorocite la care a fost condamnată. „Mereu mi s-a spus că nu mai am nicio şansă, dar eu nu renunţ. Am trimis acum documentele medicale la o clinică în Turcia unde s-ar putea face o grefă de piele şi unde s-ar putea stopa evoluţia acestei infecţii”, a conchis pacienta.

Doctorul care i-a făcut Anei angiografia renală a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că, din punctul său de vedere, tânăra nu s-a îmbolnăvit în spitalul ieşean, ci în altă unitate medicală. Dr. Igor Nedelciuc consideră că a efectuat corect manevra şi că nu a pus în pericol viaţa pacientei. „Pacienta s-a externat de la noi în condiţii bune. Nu sunt de acord cu părerea pacientei potrivit căreia s-a infectat după ce a fost internată la noi. Eu cred că ea a mai fost prin alt spital din Focşani unde a fost operată, infecţia fiind probabil luată de acolo. În plus, eu am dat explicaţii scrise la Colegiul Medicilor referitoare la procedura medicală. Concluzia a fost că angiografia s-a efectuat corect. Cred că şirul de probleme a apărut după o altă spitalizare”, a explicat medicul.

Acesta a mai arătat că nu a cerut şi nu a luat bani de la părinţii pacientei în schimbul efectuării procedurii medicale. „Eu nu am cerut bani de la părinţii fetei şi chiar am vrut să ajut, în sensul că am luat legătura cu colegii din alte spitale pentru a fi tratată corect”, a mai spus dr. Igor Nedelciuc.

Managerul IBCV, profesorul Grigore Tinică, a precizat, la rândul său, că nu crede că pacienta s-a infectat în institutul ieşean, având în vedere că nu s-a mai confruntat cu situaţii similare. „Subiectul infecţiilor nosocomiale a creat o isterie în rândul pacienţilor şi în rândul mass-media. De ce tânăra aceasta nu ne-a cerut şi nu şi-a prezentat cazul până acum dacă vorbim de o procedură din 2012? Nu cred că s-a întâmplat aşa ceva, mai ales că nu este vorba despre o intervenţie majoră”, a declarat profesorul Grigore Tinică. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri