Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Topul companiilor imobiliare din Iaşi. Cifrele de afaceri, în scădere faţă de anul trecut

GALERIE
imobiliar
  • imobiliar
- +
Domeniul tranzacţiilor imobiliare este unul din cele mai greu verificabile din punct de vedere al respectării legislaţiei fiscale, prin prisma lejerităţii cu care pot fi încheiate contractele de intermediere. Din această cauză, este aproape imposibil de calculat, de exemplu, care este valoarea tuturor imobilelor tranzacţionate în decursul unul an de agenţiile imobiliare din Iaşi. În baza unor date solicitate şi furnizate de Administraţia Judeţeană de Finanţe Publice Iaşi, „Ziarul de Iaşi” a realizat un top al celor mai importante companii imobiliare locale după valoarea afacerilor derulate.

În calcul au fost luate doar firmele care au ca domeniu principal de activitate codul CAEN 6831 – „Agenţii imobiliare” în anii 2012 şi 2013, chiar dacă există firme care desfăşoară astfel de activităţi printr-un subcod CAEN. Totodată, centralizarea datelor de către Fisc a produs mari surprize pentru că „pe podium” au urcat firme care obţin veniturile cele mai consistente din cu totul alt tip de activităţi. Conform informaţiilor furnizate de AJFP Iaşi, numărul agenţiilor imobiliare a scăzut anul trecut cu 11%, de la 127 agenţii în 2012 la 113 companii anul trecut. De asemenea, cifra de afaceri cumulată de la toate agenţiile imobiliare ieşene a scăzut cu circa 20%, de la 14,8 milioane lei până la circa 11,9 milioane lei.

Cifra de afaceri realizată de agenţiile imobiliare este formată exclusiv din comisioanele acordate de client în urma intermedierii unei tranzacţii, închiriere sau vânzare. În general, agenţiile imobiliare percep din partea clientului un procent de 3% din valoarea imobilului cumpărat sau, în cazul închirierilor, acelaşi procent din valoarea unei luni de chirie. Totuşi, sunt cazuri în care şi acest procent de 3% se negociază. Totodată, există cazuri în care şi persoana care vinde sau închiriază plăteşte un procent agenţiei, dar acesta diferă de la caz la caz, astfel că este dificil de calculat o valoarea a imobilelor tranzacţionate în decursul unui an de toate agenţiile imobiliare.

„Din punctul meu de vedere, cifra de afaceri reprezintă, în medie, 2,5-3% din valoarea imobilelor pe care agenţiile imobiliare le intermediază între proprietar şi clientul agenţiei. De la caz la caz, procentul diferă: uneori şi procentul de 3% perceput clientului se negociază, alteori un procent din tranzacţie este achitat şi de proprietar”, a explicat Cristian Diaconu, unul din patronii agenţiei imobiliare Fidelia Casa, cea mai cunoscută firmă de profil din Iaşi.

 

Cifrele de afaceri au scăzut anul trecut

 
Potrivit datelor furnizate de AJFP Iaşi, coroborate cu informaţiile existente pe site-ul Ministerului de Finanţe, „Ziarul de Iaşi” a realizat topul celor mai importante 10 agenţii imobiliare din ultimii doi ani, în funcţie de valoarea afacerilor derulate. Primul loc în clasament, atât în 2012, cât şi în 2013, a fost ocupat de firma SC Ascendent Ubemar SRL, care, deşi are ca obiect de activitate principal „agenţii imobiliare”, obţine venituri din alte domenii, cum ar fi tipărirea ziarelor la sediul secundar din Ploieşti. Acţionar majoritar la Ascendent Ubemar cu 95,74% este firma General Consulting&Investment deţinută de oamenii de afaceri Petru Vieru şi Irina Mihăilescu, celălalt acţionar fiind Răzvan Şindilaru. În 2012 firma a derulat afaceri de 3,45 milioane lei, iar anul trecut cifra de afaceri a coborât până la 3,21 milioane lei.
 
Spre deosebire de Ascendent Ubemar, acţionarul majoritar General Consulting&Investemnt, de asemenea cu domeniul de activitate „agenţii imobiliare”, a avut cifră de afaceri 0 şi pierderi de 5000 lei. Pe locul secund anul trecut s-a situat firma Imobiliare Moldova, deţinută de creatoarea de modă Irina Schrotter şi partenerul ei italian de afaceri Giuseppe Fiabane, cu o cifră de afaceri de 1,73 milioane le. La fel ca în cazul Ascendent Ubemar, firma Irinei Schrotter a obţinut majoritatea veniturilor din închirierea propriilor imobile, şi nu din intermedierea de tranzacţii. În 2012, societatea Imobiliare Moldova se clasa pe locul 3, cu o cifră de afaceri de 1,75 milioane lei, după SC Terra Real Estate, societate deţinută de Eusebiu Siminiceanu şi Liviu Mălaimare, care derulase afaceri de 1,94 milioane lei. Anul trecut, afacerile companiei Terra Real Estate au scăzut considerabil până la valoarea de 253.000 lei, fapt ce a dus la clasarea pe locul 6.
 

"Sincer să vă spun, nu am auzit de primele două companii"

 
Pe poziţia a treia în topul pe anul trecut s-a clasat una din firmele prin care este administrată cea mai importantă agenţie imobiliară din oraş, Fidelia Casa. Societatea SC Fi.D.Elia Casa Company SRL, deţinută de omul de afaceri Ciprian Diaconu, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 1,38 milioane lei, în uşoară creştere faţă de 2012 când atingea valoarea de 1,32 milioane lei, ocupând poziţia a patra în clasament. Trebuie menţionat că agenţia Fidelia Casa funcţionează prin două firme, cea de-a doua, SC Fidelia Casa Company SRL, deţinută de fratele lui Cristian Diaconu, Ciprian, înregistrând o cifră de afaceri de 210.000 lei (locul 7 în clasamentul pe anul trecut, fără să fie inclusă în clasamentul pe 2012). Fidelia Casa este singura agenţie de pe podium care se ocupă exclusiv cu intermedieri de tranzacţii imobiliare între clienţi şi proprietarii imobilelor. „Sincer să vă spun, nu am auzit de primele două companii de care mă întrebaţi că se ocupă cu acelaşi domeniu de activitate ca al nostru. Noi ne ocupă exclusiv de intermedieri contracte de vânzare – cumpărare sau închiriere de imobile şi ne adresăm clienţilor cu venituri medii, către marea masă a populaţiei, şi încercăm să avem servicii cât mai profesionale”, a declarat Cristian Diaconu.
 
Pe locul 4 în top se clasează firma SC Parma – Tax SRL deţinută de şeful Camerei Taximetriştilor Mircea Manolache şi soţia sa, Doina. Cifra de afaceri de 275.000 lei este formată atât din comisioanele obţinute de pe urma activităţii birourilor agenţiei imobiliare, cât şi din activităţile de taximetrie. Clasamentul pe anul 2013 este completat de agenţii imobiliare cu activitatea asemănătoare Fidelia Casa, ce au realizat cifre de afaceri cuprinse între 180.000 lei şi 260.000 lei (Mapamond Agency – 258.000 lei, Imperia Rezidenţial – 202.000 lei, Best Acord Imob – 201.000 lei şi Stil Imobil – 186.000 lei). În ceea ce priveşte activitatea pe anul 2012, agenţiile din afara podiumului au realizat cifre de afaceri cuprinse între 260.000 lei şi 500.000 lei (Imobil Class – 493.000 lei, Global Euroest – 385.000 lei, Fortuna Consulting – 371.000 lei, Agenţia Pro City – 305.000 lei, Uil Development – 285.000 lei şi Mapamond Agency – 267.000 lei).
 
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri