Un ieșean, beneficiarul primului transplant pulmonar din țară. Operația s-a încheiat

miercuri, 18 aprilie 2018, 11:40
4 MIN
 Un ieșean, beneficiarul primului transplant pulmonar din țară. Operația s-a încheiat

Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a efectuat, miercuri, primul transplant pulmonar din România, după cum a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, donatorul fiind un bărbat de 45 de ani care a suferit o hemoragie cerebrală. Beneficiarul a fost ieșeanul Mugurel Amariței.

UPDATE ORA 13:40

“Pacientul care a fost supus intervenției se afla de un an pe lista de așteptare a Spitalului Clinic ‘Sfânta Maria’. Pacientul a suportat bine operația extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Vom reveni cu detalii despre evoluția stării de sănătate a pacientului”, a anunțat managerul spitalului, Narcis Copcă.

Managerul Spitalului Sfânta Maria a mai precizat că:

“În noaptea de 17 spre 18 aprilie 2018 a fost realizat un transplant pulmonar la Spitalul Clinic ‘Sfânta Maria’ din București. Organul a fost recoltat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 46 de ani, la Spitalul Clinic de Urgență București, la ora 01:30, în data de 18 aprilie 2018. Acordul de prelevare de organe din partea familiei a fost obținut ieri, în data de 17 aprilie 2018, la ora 09:30, iar prelevarea a început la ora 23:30”.

“Transplantul s-a efectuat, astăzi, la Spitalul Clinic ‘Sfânta Maria’ de la ora 04:00 până la ora 11.00, cu o pauză de o ora și jumătate între cei doi plămâni. Echipa medicală l-a avut ca operator pe dr. Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic ‘Sfânta Maria’, echipa de anestezie și echipa de asistente specializate pe bloc operator din același spital”, mai precizează reprezentanții unității medicale.

hotnews.ro

UPDATE ORA 12:40

"În acest moment se desfăşoară operaţia de transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria din Capitală. Donatorul este un bărbat de 45 de ani, care a suferit o hemoragie cerebrală, ceea ce a dus la moartea creierului. Organele au fost prelevate de o echipă de medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca", a explicat Radu Deac.

Mugurel Amariţei, bolnavul care aşteaptă de aproape trei ani să facă un transplant pulmonar, a intrat miercuri, 18 aprilie, în sala de operaţie pentru intervenţia salvatoare.

Mugurel Amariţei, bolnavul în vârstă de 36 de ani din Iaşi, a fost transportat ieri de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi la Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti pentru efectuarea intervenţiei care i-a fost recomandată din 2015.

„SAJ Iaşi a asigurat marţi, 17 aprilie, transportul asistat, cu echipaj B2, cu asistent medical, al pacientului Mugurel Amariţei la Spitalul Sf. Maria din Capitală pentru efectuarea unui transplant pulmonar, după cum avem consemnat în fişa noastră. Bărbatul a fost transportat sub supravegherea unui asistent medical, cu oxigenoterapie asigurată pe durata traseului”, a arătat Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi.

Intervenţia chirurgicală vine la o zi după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că la Spitalul "Sfânta Maria" nu se poate face transplant pentru că nu se găsesc organe.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat pe Facebook, arătându-se oarecum îngrijorat și critic, dar și plin de speranță pentru Mugurel.

"Se pare că peste noapte au fost recoltati plămâni de la un donator, plămâni care au ajuns la spitalul Sf. Maria.

Înțeleg că dacă acum 24 ore doamna primar ne spunea că nu există organe, între timp au apărut, între timp a apărut și domnul doctor Igor Tudorache* care a putut lăsa totul la slujba sa din Hanovra și a reușit să zboare repede spre București unde a intrat în operație. Sper din tot sufletul ca pacientul să trăiască! Dumnezeu să îl ajute pe Mugurel, sper să aiba parte de o minune! După cât a suferit omul ăsta, ar merita-o!

Și mai sper ca domnul dr. Igor Tudorache sa poată rămâne macar câteva zile în România, acum și după fiecare intervenție pe care o coordonează aici. Operația nu este singurul lucru complex în transplantul de plămâni… reușita operației înseamnă doar foarte puțin, marile provocări încep după intervenție.

Iar lipsa de profesionalism este întotdeauna decontată de către pacient. În primul rând de către pacient", a scris fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, pe Facebook.

VEDEȚI ȘI:

Mugurel Amariţei aşteaptă de trei ani operaţia salvatoare. „Am ajuns bătaia de joc a decidenţilor“

Ieşeanul care aşteaptă de doi ani un transplant de plămâni va fi operat la Bucureşti

Comentarii