Astra Film Fest: Festin de film documentar: o suta de filme in sase zile

luni, 17 octombrie 2011, 14:42
4 MIN
 Astra Film Fest: Festin de film documentar: o suta de filme in sase zile

Documentarele inscrise in competitie, reprezentind cam jumatate din total, sint impartite in patru sectiuni: International, Europa, Romania si Student Docs. Acestora li se adauga cele din programele speciale: Astra Film Junior, Eco-Doc, Made in Romania, Panel Doc-Investigational, One World Romania si Panorama.

In afara proiectiilor de filme, vor fi expozitii de fotografie, concerte, workshop-uri si, pentru prima data, o serie de masterclass-uri cu invitati din elita producatorilor si regizorilor de film documentar din lume.

Patru sectiuni, zece premii

In privinta filmelor intrate in competitie, directorul festivalului, Dumitru Budrala, spune: "Selectia s-a facut din peste 1.100 de documentare, din 70 de tari, inscrise la festival. As vrea sa insist pe aceasta faza a pregatirii festivalului: 1.100 de productii s-au inscris online pe site-ul festivalului, au trimis copiile filmelor la Sibiu, chiar si din afara Europei, din Asia, Australia, America de Sud si de Nord. Practic, selectarea unui film este un prim cistig pentru regizor, o recunoastere, iar jumatate din filmele prezentate in festival, intrate in competitie, vor fi jurizate de nume grele ale cinematografiei europene, va fi o lupta acerba pentru cele zece premii AFF Sibiu 2011".

La sectiunea International, intra in competitie somitati ale filmului documentar. Unora dintre acestea, AFF le-a dedicat, in anii anteriori, programe portret. Mentionam filmele Pink Saris al lui Kim Longinotto, Position Among the Stars de Leonard Retel Helmrich, Last Train Home al regizorului canadian de origine chineza Lixin Fan sau filmul Z32 de Avi Mograbi.

Documentare despre realitati din cincisprezece tari europene intra in competitia sectiunii Europa, iar la sectiunea Student sint inscrise filme de la cele mai importante scoli de film documentar din Europa, si nu numai.

O treime, romanesti

O treime din programul festivalului o reprezinta documentarele romanesti, sase filme fiind prezentate in premiera absoluta. Treizeci si sase de documentare romanesti vor fi prezentate in trei sectiuni: paisprezece filme intra in sectiunea competitionala Romania, fiind evaluate de un juriu international, optsprezece in sectiunea Made in Romania, o panorama a productiilor despre Romania, iar patru filme in sectiunea Student, acestea fiind realizate in cadrul scolilor si cursurilor de film documentar din Romania. Tematica este deosebit de diversa. Printre documentarele de la AFF: Victoria, Pacatoasa Teodora, Singur acasa, o tragedie romaneasca, Dupa Revolutie, Azi maninc ciocolata alba, Regina Maria – Ultima romantica, prima femeie moderna, Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, Lumea vazuta de Ion B.

Sigur ca pasionatii au putut vedea deja o parte din aceste documentare, insa importanta in festival este prezentarea unui tablou complet a ceea ce s-a produs in ultimii doi ani in domeniu. Directorul festivalului, Dumitru Budrala, spune ca "Astra Film Festival a reusit sa devina un eveniment cu rol de institutie nationala: organizeaza, promoveaza un segment important din cultura romaneasca, filmul documentar, si o face de douazeci de ani. Ne bucuram ca anul acesta avem o sectiune romaneasca de competitie cu filme foarte bune, cu sase premiere. Tot mai multi documentaristi tineri indreapta camera spre realitatile romanesti, fac film despre ceea ce ne inconjoara, oferind un prilej de meditatie si analiza asupra lumii romanesti. Cu siguranta, existenta Astra Film Festival a avut un rol catalizator in dezvoltarea si popularizarea acestui gen de film in Romania. Din pacate, nu prea exista o piata organizata, distributia este precara, iar aceste filme nu prea ajung la spectatorul roman, de aceea am incercat sa punem in program tot ceea ce s-a produs in ultimii doi ani. Programul festivalului este si o fereastra pentru promovarea acestor filme in strainatate".

In plus, vor avea loc lansari festive, la care spectatorii se vor putea intilni cu autorii si cu personaje din film.

Sibiu-BBC-Oprah

In cadrul festivalului va avea loc si o discutie despre documentarul de investigatie, gen pe care organizatorii AFF il considera gresit inteles si practicat in Romania. "Acest program va fi deschis cu documentarul Comertul sexual cu copii, un documentar foarte nelinistitor al lui Liviu Tipurita, un documentarist sibian, care a facut o cariera de succes la BBC Londra, fiind nominalizat la premiul Bafta, invitat la talk-show-ul lui Oprah Winfrey (citi romani cunoasteti ca au fost invitati la Oprah?)" , spune Dumitru Budrala.

De asemenea, va continua programul Astra Film Junior, dedicat copiilor.

Astra Film Festival este un eveniment organizat de Astra Film – departament al Complexului National Muzeal Astra din Sibiu – si de Fundatia Astra Film.

––-

Masterclass cu Cristi Puiu

Noutatea festivalului este seria de masterclass-uri, creata in special pentru studentii care vin in numar mare, atit din Romania, dar si din centre universitare din diferite tari europene. Trei asemenea intilniri vor avea loc in seria "Profesia de documentarist".

Cea dintii, "Documentarul observational si filmele lui Wang Bing", beneficiaza de prezenta regizorului Cristi Puiu. Filmul West of the Tracks de Wang Bing, creat in 2003 si cu o durata de noua ore, film despre moartea lenta a unui colos industrial din China, despre care se spune ca a deschis o noua era in cinematografie, va fi prezentat in trei parti, pe 25, 26, 27 octombrie, dupa care Cristi Puiu va puncta viziunea sa despre cinema-ul observational, se va face o analiza pe film si se vor purta discutii interactive.

Celelalte doua masterclass-uri: "Documentarul de televiziune si independent", prezentator Michael Yorke, si "Documentar si web", prezentatori Adina Bradeanu si Michael Stewart.

Comentarii