Circul nostru va prezinta: Balamuc

luni, 02 iulie 2012, 18:51
4 MIN
 Circul nostru va prezinta: Balamuc

Romania a luat-o razna din acest punct de vedere. Sabiile, demult ascutite, se rup deja in batalii crincene – iar dincoace, printre "spectatori", scrisnetele din dinti si izbucnirile nervoase au stricat prietenii, inlocuind orice dialog intre simpatizantii celor doua forte mari care se infrunta: cea din jurul lui Traian Basescu si cea din jurul Guvernului Ponta. Unde e dreptatea? Sa incercam niste raspunsuri. 

Dreptatea e de partea lui Traian Basescu. Numai un orb n-ar observa, spre exemplu, ca avem o justitie libera, care intr-o perioada foarte scurta a dat doua lovituri de imagine teribile: condamnarea lui Adrian Nastase si a lui Sorin Ovidiu Vintu, doi oameni despre a caror vinovatie in ochii publici nici nu mai are rost sa discutam. Putem merge mai departe, putem discuta si despre incercarea de sinucidere a fostului premier. Alaturi de sustinatorii presedintelui, care in corpore au clamat o farsa, o strategie care sa duca la pacalirea justitiei prin aminarea sentintei, putem constata si noi fara urma de dubiu ca, avind un fular la git, fiind destul de vivace pentru un om care tocmai se impuscase, neexistind urme clare de singe pe hainele sale si neauzindu-se vreo impuscatura, Adrian Nastase n-a avut nici o clipa intentia sa-si ia viata. Iar cei care s-au grabit sa-l victimizeze sau sa-l compatimeasca pe fostul prim-ministru seamana cu minerii altor timpuri, porniti in gloata sa sustina o minciuna, uneori chiar cu violenta, fie ea doar verbala deocamdata.

Ca justitia e independenta si-si face datoria putem s-o spunem apasat inca o data daca ne gindim la felul in care i-a urmarit pe medicii ce l-au operat pe Nastase, in mod clar partinitori (mai ales ca unul dintre ei e membru al PSD-ului). Sau daca ne gindim la deciziile Curtii Constitutionale, care au reparat nedreptatea votului uninominal pur, propus de USL – ar fi trebuit s-o faca, desigur, si inainte de alegerile locale, desfasurate constitutional in acelasi sistem, dar e bine ca macar in cele din urma s-a putut rezolva aceasta anomalie. Ca sa nu mai vorbim despre reprezentarea la Consiliul European, caz in care aceeasi Curte s-a exprimat in spiritul dreptatii.

Dreptatea e de partea USL-ului. Numai un orb n-ar observa ca, de cind s-a instalat Guvernul Ponta, justitia se arata un instrument teribil de impiedicare a actiunilor sale de salvare a tarii. Spectacole la televizor, o asociere fortata intre arestarea lui Sorin Ovidiu Vintu si Adrian Nastase, doi oameni tocmai buni de folosit intr-o campanie de imagine impotriva celor care-l contesta pe presedinte. Ca sa nu mai vorbim despre modul in care a fost receptata incercarea de sinucidere a fostului premier. O cohorta de "postaci", multimi de pseudo-intelectuali au calcat in picioare demnitatea acestui om, punind sub semnul intrebarii evidenta ca actul sinucigas chiar a avut loc. O dovedeste faptul ca sub fularul de la git se vad bandajele lui Nastase, o dovedeste norocul ca glontul sa fi trecut la citiva milimetri de o zona vitala, o dovedesc petele de singe de pe camasa lui Nastase sau de pe cea a politistului, surprinse insistent de camerele de luat vederi. Iar cei care au pornit in aceasta ridicola teorie a conspiratiei seamana cu gloatele de legionari ale altor vremi, insetati de singe.

Ca justitia e un instrument prezidential ne-o demonstreaza felul in care au fost haituiti medicii ce l-au tratat pe Nastase, in mod clar specialisti nu doar de renume national, ci si international. Sau ne e de ajuns sa vedem cum a reactionat recent Curtea Constitutionala, declarind neconstitutional un sistem de vot care, recent, a functionat perfect constitutional in Romania, ducind la validarea alegerilor locale. Ca sa nu mai vorbim despre reprezentarea la Consiliul European, caz in care aceeasi Curte a ignorat Parlamentul, a ignorat necesitatile administrative, dind un verdict favorabil lui Traian Basescu.

Ar fi fost mult mai multe de spus de ambele parti implicate. Ne oprim insa aici, pentru a avea timp sa constatam ca dreptatea, cel putin in politica, e un concept mai mult decit relativ. Iar in zilele astea, cind si electoratul s-a polarizat aproape dramatic, constatarea a fost mai clara ca oricind. Ne-am respins categoric unii pe altii, repudiind uneori amicitii vechi, in numele unei nebunii politice pe care-o judecam, atit de-o parte, cit si de alta, prin prisma unor valori personale. Ne sustinem cu tarie aceste valori, le dam nota morala necesara. Credem, de ambele parti, ca vorbim in numele adevarului. Singura noastra problema e ca adevarul insusi, printre atitea arestari si spectacole de alta natura, a fost bagat pe nesimtite la balamuc.

Comentarii