Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Kapitalismul care l-a suparat pe domnul Kopos

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Alexandru Solomon povestea recent ca, la un moment dat, in timpul campaniei electorale prezidentiale de la sfirsitul anului trecut, un prieten l-a sunat si i-a spus: "Vezi ca tocmai a inceput filmul tau pe OTV". Solomon a sunat imediat la OTV si difuzarea ilicita a fost oprita, dar nu se stie daca din pricina telefonului sau pentru ca tocmai ajunsese Corneliu Vadim Tudor in studio. S-a incercat de asemenea, fara izbinda, ca filmul sa fie folosit in campania electorala.

    Am vazut filmul in vizionare de presa, la Sala "Elvira Popescu" a Institutului Francez, printre hohotele de ris ale publicului format din presa de specialitate, lideri de opinie din mass-media si personalitati ale societatii. Si la spectacolul de gala a ris o sala intreaga, lucru care se pare ca l-a determinat pe George Copos, unul dintre "actorii" din film, sa anunte ca il va da in judecata pe Solomon si ca va cere interzicerea filmului (!). Pentru ce anume il va da in judecata e greu de spus, dar e evident ca si George Copos, si Ioan Niculae de la Interagro s-au suparat cind au vazut la premiera ca ii ride lumea (Ioan Niculae fiind antologic prin: "Citi muncitori au venit azi? Chinezii si bulgarii au venit? " sau explicatia plina de logica despre cum au ajuns securistii din comertul exterior primii oameni de afaceri ai Romaniei capitaliste: Pai daca pe ei i-a prins Revolutia facind acelasi lucru, ce era sa faca? Nu era altcineva).

    70-80 de ore de material filmat

    Filmul lui Alexandru Solomon e plin de afirmatii "din putul", dar si din puful gindirii. Aparatul de filmat ii surprinde pe actori in locuri emblematice - unul cu iahtul, altul cu avionul personal, altul cu super-masina, altul sub un tablou cu portretul lui la tinerete, ca in serialul Dallas. Nici n-ai zice ca esti in Romania daca n-ai vedea sinistrele reclame kilometrice de pe blocuri. Din 70-80 de ore de material filmat, cineastul retine ce i se pare mai important si mai colorat, si scrie un comentariu explicativ, dens si foarte bine sintetizat - atit de dens incit trebuie probabil sa vezi filmul de mai multe ori ca sa prinzi tot. Ca declic dramaturgic, cineastul apeleaza la Ceausescu. Isi imagineaza, plecind de la imaginile cu propriii sai copii jucindu-se, cum ar fi daca prin nu stiu ce miracol (trist) Ceausescu s-ar intoarce (normal, cu avionul prezidential) in Romania, dupa 20 de ani de absenta. Primul raspuns: vederea reclamelor de pe blocuri si a tovarasilor care tindalesc la terase in loc sa munceasca ar fi pentru dictator un adevarat soc. Mai incolo, Solomon da discursului sau mult mai multa densitate si demonstreaza calm, metodic - cu declaratiile "actorilor" la indemina -, ce s-a intimplat cu economia comunista si cine a prosperat in afaceri din 1990 incoace. Ca sa se inteleaga si mai bine, cineastul ne face si un desen in care harta Romaniei arata ca o pizza din care se taie felii. Alaturat, aflam ca in Romania traiesc foarte multi oameni bogati, dar ca, paradoxal, PIB-ul e foarte discret.

    K-ul din film nu vine "de la kilogram"

    Umorul cel mai mustos nu vine din ce spune Solomon din off, din animatiile foarte reusite (realizate de Serban Jipa, Andreea Sandulescu, Bogdan Slavescu si Daniel Paun) sau din deja vestitele comparatii cu rechinii sau caracatitele, ci din ce graiesc protagonistii. Dar e un umor si foarte trist, care te face sa te intrebi de ce n-ai plecat inca din tara, ce mai cauti ca anonim cinstit si sarac in aceasta tara tragi-comica, cu bogatasi multi si PIB intrat la apa. Ce ma surprinde este ca "Adevarul" si "Adevarul de seara", publicatii detinute de Dinu Patriciu, au desfasurat campania de promovare a filmului. Din cite am inteles, nu Dinu Patriciu a vazut filmul in forma finala, ci un consilier de-al sau, care s-a aratat foarte incintat. Pe ecran, Dinu Patriciu se refera "aristocratic" la "falsa mitologie" creata in interiorul gloatei, potrivit careia daca ai facut bani, sigur ai furat. Smecheria cu K-ul din film e ca nu vine "de la kilogram", ci de la KGB, Kapitalul lui Marx si Kakania lui Robert Musil - a explicat Solomon. In patria Karakalului, Dan Diaconescu poate spune azi in gura mare ca, daca ar fi existat un OTV inainte de ‘89, la care Ceausescu sa se certe cu romanii, inclusiv cu detinutii, lucrurile ar fi stat altfel. Ati ramas interzisi? Dar daca are dreptate?

    Mie Kapitalism - reteta noastra secreta mi se pare cel mai ambitios si mai reusit film de pina acum al lui Alexandru Solomon, despre care auzisem inainte unele pareri referitoare la faptul ca nu e suficient de "combativ", de "rau". M-am convins ca nu acesta e stilul lui. Dar acum razbuna toate aceste reactii care poate i-au ajuns si lui la urechi printr-un film in care agresivitatea e una inteligenta, nu isterica sau haotica. Asteptam continuarea.

    Kapitalism - reteta noastra secreta, un documentar de lungmetraj realizat de Alexandru Solomon. Cu: Dinu Patriciu, George Becali, George Copos, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Padure si Dan Voiculescu. O coproductie HiFilm Productions si Seppia, in colaborare cu ARTE, RTBF si Neon Rouge Production, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Centre National de la Cinematographie (Franta), Region Alsace si al Programului MEDIA al Uniunii Europene. Au participat la realizarea filmului si: TVR, HBO Romania, Zenith Media si City Cinema Management. Filmul e distribuit in Romania de Parada Film. Imaginea: Andrei Butica. Montajul: Sophie Reiter. Muzica originala: Mircea Florian.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri