Prezenta romaneasca discreta la o Berlinala la fel de discreta

luni, 14 februarie 2011, 16:38
3 MIN
 Prezenta romaneasca discreta la o Berlinala la fel de discreta

15 iulie de Cristi Iftime si Apele tac de Anca Miruna Lazarescu au fost selectionate in Berlinale Shorts si concureaza, printre altele, pentru Ursul de Aur. 15 iulie, filmul de anul IV (la UNATC) al lui Cristi Iftime, comprima in 12 minute relatia dificila dintre un tata (Adrian Titieni) si fiica lui (Lorena Zabrautanu). In Apele tac, coproductie germano-romana intre Filmallee si Strada Film, Anca Miruna Lazarescu construieste in aproape 30 de minute povestea unor tineri care, in timpul comunismului, vor sa treaca Dunarea inot. Rolurile principale sint interpretate de Toma Cuzin si Andi Vasluianu. Little Red, de Eva Pervolovici, a fost inclus in sectiunea studenteasca Berlinale Talent Campus si e nominalizat la premiul Berlin Today. Avindu-i in rolurile principale pe copilul Ruhna Mocanu si pe actorii Vlad Ivanov, Marius Manole si Adriana Butoi, filmul exploreaza momentul descoperirii de catre o fetita a propriei sexualitati. Filmul e produs de compania germana Beleza Film.

Ca in fiecare an, citiva studenti romani vor participa in programul Talent Campus, iar standul Romaniei, organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, va functiona in acelasi loc (bun) ca si anul trecut, din Martin-Gropius-Bau. In ciuda prezentei calme a romanilor, petrecerea romaneasca tot se va tine si va fi animata de Dj DuBase.

Un urs mai costeliv

Intreaga Berlinala se anunta, de fapt, fara mari filme sau nume, dupa ce in ultimii ani nivelul calitativ al productiilor a tot scazut. Festivalul se deschide in acest an cu True Grit, cel mai nou succes al lui Joel si Ethan Coen si unul dintre favoritii-surpriza la Oscaruri, dar dupa deschidere aduce titluri destul de oarecare si putine staruri. Juriul Competitiei Internationale, prezidat de Isabella Rossellini si compus din producatorul Jan Chapman, actrita Nina Hoss, actorul, producatorul si regizorul Aamir Khan, regizorul Guy Maddin, costume designer-ul Sandy Powell si regizorul Jafar Panahi (in lipsa), va avea de vazut 16 filme, printre care A Torinói Ló (The Turin Horse) de Bela Tarr, Coriolanus, debutul in regia de film al lui Ralph Fiennes, The Future de Miranda July si The Forgiveness of Blood de Joshua Marston. Daca ar veni toate vedetele din filmele de mai sus si din celelalte care lupta pentru Ursul de Aur (sau care vin in afara competitiei), pe covorul rosu ar trebui sa paseasca: Joel si Ethan Coen, Jeff Bridges, Josh Brolin, Kevin Spacey, Jeremy Irons, Demi Moore, Paul Bettany, Ralph Fiennes, Gerard Butler, Vanessa Redgrave, James Nesbitt, Gabourey Sidibe, Liam Neeson, Diane Kruger, Aidan Quinn, Bruno Ganz. Filmele din competitie provin din: Argentina, Austria, Germania, Franta, Marea Britanie, Ungaria, Iran, Israel, Luxemburg, Mexic, Olanda, Polonia, Coreea de Sud, Rusia, Elvetia, Turcia, Ucraina, Uruguay si SUA.

In afara competitiei, dar tot in Selectia Oficiala, va fi prezentat pe 11 februarie Offside, in regia lui Jafar Panahi, cu ocazia aniversarii Revolutiei iraniene si mai ales ca protest impotriva condamnarii cineastului la sase ani de inchisoare si a interzicerii de a mai face filme in Iran timp de 20 de ani. Tot in afara competitiei vor fi proiectate, in 3D, documentarul lui Werner Herzog, Cave of Forgotten Dreams, si documentarul lui Wim Wenders, Pina (despre coregrafa Pina Bausch). Tot in 3D va fi prezentata si animatia Les contes de la nuit de Michel Ocelot. Varianta restaurata a clasicului Taxi Driver, de Martin Scorsese, va fi proiectata in prezenta scenaristului Paul Schrader, in 4D chiar (!)

Sectiunea Panorama prezinta 16 filme in programul ei oficial, 14 in Panorama Special si 20 in Panorama Dokumente. Ele provin din 29 de tari, iar 27 dintre ele sint premiere mondiale. Sectiunea se deschide cu Tropa de Elite 2 – o inimigo agora é outro/Elite Squad 2 – The Enemy within in regia lui Jose Padilha, cel care a primit Ursul de Aur in 2008 cu Tropa de elite. Alte piese de rezistenta sint filmul lui Lee Tamahori, The Devil’s Double, desfasurat in Bagdadul anilor ’90, Mama Africa de Mika Kaurismaki, The Guard de John Michael McDonagh (cu Brendan Gleeson si Don Cheadle) si documentarul Khodorkovsky, realizat de Cyril Tuschi (Germania).

Berlinala mai programeaza in acest an o retrospectiva Ingmar Bergman (disparut in 2007) si un omagiu adus actorului Armin Mueller-Stahl, care va primi in 18 februarie Ursul de Aur pentru intreaga cariera, prilej cu care in acea seara se va proiecta filmul lui Costa-Gavras, Music Box.

Exista o mica sansa ca editia din acest an, in care au fost cooptati atitia necunoscuti, sa aduca in vintosul cartier Potzdamer suflul dorit de mai multi ani si sa provoace niste surprize placute. Nu ne aventuram insa la presupuneri. Revenim dupa festival.

Comentarii