Primele 250 de eBooks Polirom si Cartea Romaneasca. TVA egal la cartea digitala si cea tiparita ar aduce eBook-uri ieftine

luni, 27 februarie 2012, 14:41
3 MIN
 Primele 250 de eBooks Polirom si Cartea Romaneasca. TVA egal la cartea digitala si cea tiparita ar aduce eBook-uri ieftine

Conform raportului publicat de www. publishersweekly.com, oferta de carti digitale in anul 2011 a fost de 25.000 de titluri in Germania, 22.000 in Franta, 10.000 de titluri in Spania si Italia, 5.000 in Suedia si Olanda si 18.000 in Polonia, in vreme ce oferta romaneasca poate fi estimata doar la circa 1.000 de titluri. Este si motivul pentru care Polirom isi propune sa lanseze in 2012 minim 250 de titluri noi in format digital, ceea ce ar insemna si o dublare a ofertei actuale.

Conform aceluiasi raport, cu exceptia Statelor Unite si a Marii Britanii, ponderea cartilor digitale in cifra de afaceri a industriei editoriale din anul 2011 s-a mentinut la un nivel redus: 1% in Germania, 1,8% in Franta si Spania, 1,2% in Suedia si 1% in Olanda. O pondere de 1% la finele anului 2012 ar putea reprezenta pentru Polirom o tinta ambitioasa, dar posibil de atins. Ea depinde insa de cresterea gradului de echipare a populatiei cu e-readere, dar si de dezvoltarea canalelor de distributie pentru cartile digitale. Proiectul Editurii Polirom este realizat in parteneriat cu www.elefant.ro, cea mai importanta platforma de descarcare a cartilor digitale din Romania (cu circa 700 de titluri in oferta).

Recent, cartile digitale ale editurilor Polirom si Cartea Romaneasca au devenit disponibile si pe citeva librarii virtuale internationale de prestigiu, cum sint iBookstore (Apple), Barnes & Noble (Nook Books) sau Reader Store (Sony).

Suport clasic si suport digital

Pretul mediu al cartilor digitale Polirom este de circa 14-15 lei, situindu-se, in general, intre 8.95 lei si 24.95 lei, adica intre 50% si 70% din pretul cartilor paperback tiparite. Astfel, el se situeaza sub pretul mediu din alte tari, care, conform raportului publicat de publisherweekly.com, este de 7,7 dolari in SUA, 9,7 lire sterline in Marea Britanie sau 12 euro in Italia si Germania. In viitor, se estimeaza ca preturile vor putea sa scada daca Uniunea Europeana va adopta decizia de aliniere a cotei de TVA pentru cartile digitale la nivelul celei pentru cartile tiparite. In Romania, cota de TVA pentru cartile tiparite este de 9%, in vreme ce pentru cartile digitale, cota este de 24%. O reglementare din partea UE menita sa inlature discrimarea care favorizeaza cartile tiparite pe suport clasic (hirtie) fata de cele pe suport digital este asteptata in cursul acestui an, a declarat comisarul european pentru agenda digitala, olandeza Neelie Kroes, cu ocazia Tirgului de Carte de la Frankfurt. Franta si Luxemburg au adoptat deja masuri fiscale in acest sens, reducind cota de TVA in cazul eBook-urilor la 7%, respectiv 3%, intelegind sa incurajeze astfel o industrie culturala aflata in plina expansiune.

––-

Topul celor mai vindute zece carti in format digital ale editurii Polirom

Clasamentul arata ca, dupa primele sase luni, optiunile cititorilor se indreapta atit catre literatura romana contemporana, cit si spre cea universala:

1. Ian McEwan, Solar.

2. Alex Leo Serban, Litera din scrisoarea misterioasa.

3. Dan Lungu, Sint o baba comunista.

4. Lucian Dan Teodorovici, Matei Brunul.

5. Gabriela Man, Slabesti mincind.

6. Alexandru Paleologu, Despre lucrurile cu adevarat importante.

7. Lev Tolstoi, Anna Karenina.

8. F.M. Dostoievski, Crima si pedeapsa.

9. Varujan Vosganian, Cartea soaptelor.

10. N. Steinhardt, Jurnalul fericirii.

In top, se afla si carti semnate de Ion Vianu, Gabriela Adamesteanu, Cristian Tudor Popescu, Anna Gavalda, Filip Florian, George Orwell, Bogdan Murgescu, Mihail Bulgakov, Ioan Petru Culianu, Vasile Ernu, Daniela Zeca, Adrian Marino, Marta Petreu s.a. Totusi, numarul exemplarelor vindute se mentine inca relativ redus, titlurile situate pe primele locuri din top inregistrind intre 100 si 150 de descarcari fiecare. Dan Lungu, L.D. Teodorovici, dar si David Lodge sau Chuck Palahniuk sint autorii ale caror carti se regasesc si in topul vinzarilor de pe Apple iBookstore.

Printre autorii pe al caror succes Editura Polirom pariaza in 2012 si ale caror carti vor fi editate in format digital, se numara: Philip Roth, Elif Shafak, Paul Auster, Sophie Kinsella, Gelu Naum, Elfriede Jelinek, David Lodge, Radu Mares, Andrei Oisteanu, Emir Kusturica, Valeriu Anania, Gheorghe Craciun, Comac McCarthy, Johnatan Coe, Catalin Dorian Florescu, P.G. Wodehouse, Cezar Paul Badescu, Horia Ursu s.a.

––

Cele mai recente carti digitale Polirom si Cartea Romaneasca: John Fowles, Colectionarul, Iubita locotenentului francez, Eugen Negrici, Literatura romana sub comunism (1948-1964), N.V. Gogol, Mantaua, Nasul, Insemnarile unui nebun, Catalin Dorian Florescu, Zaira, Matei Visniec, Dezordinea preventiva, Daniel Daianu, Cind finanta submineaza economia si corodeaza democratia.

Comentarii