2022 şi 2023, încă doi ani pierduţi pentru urbanismul local. Iaşul merge în continuare pe o strategie din secolul trecut

luni, 07 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 2022 şi 2023, încă doi ani pierduţi pentru urbanismul local. Iaşul merge în continuare pe o strategie din secolul trecut

Stabilirea unei strategii clare şi coerente în urbanismul local rămâne pentru Primăria Iaşi o piatră de moară. Actuala strategie datează din secolul trecut, iar variante de Plan Urbanistic General (PUG) realizate între timp nu au fost aprobate.

În prezent, intenţia municipalităţii este a de întocmi planuri zonale care să fie integrate, ulterior, în noul PUG. Din acest punct de vedere, anul 2022 a fost pierdut pentru organizarea de licitaţii: una a fost anulată la cinci luni de la lansare, iar alte două sunt în desfăşurare. Procedurile care ar urma să fi adjudecate au o valoare însumată a contractelor de peste 7 milioane lei, fără TVA.

PUZ pentru zona centrală şi Sărărie

Primăria a lansat, zilele trecute, licitaţie pentru întocmirea planurilor urbanistice zonale (PUZ) aferente zonei centrale şi Sărărie. Achiziţia este împărţită în două loturi: 4,4 milioane lei pentru PUZ Centru şi 1,2 milioane lei pentru PUZ Sărărie. În cazul primului plan menţionat, municipalitatea a mai organizat anul acesta o procedură pe care a anulat-o. Planul din zona centrală înseamnă reglementarea urbanistică a aproape 200 hectare. Unul dintre obiectivele PUZ-ului vizează protejarea, conservarea şi punerea în valoarea a patrimoniului cultural şi natural, a monumentelor istorice, a zonelor arheologice, a ansamblurilor arhitecturale şi a monumentelor de for public.

„Realizarea regulamentului de urbanism, proces argumentat de necesitatea intervenţiilor permise cu dinamica contextului actual, care să conducă la un mod de construire adecvat şi coerent, pentru care să se poate emite autorizaţii de consruire şi fără alte documentaţii de urbanism aprobate. Se va avea în vedere posibilitatea de dezvoltare a funcţiunilor mixte de-a lungul arterelor principale de circulaţie şi propuneri de indicatori maximi”, se arată în caietul de sarcini aferent licitaţiei. În cazul planului urbanistic pentru Sărărie, zona care va fi reglementată are o suprafaţă totală de aproape 56 hectare şi cuprinde situri arheolgice şi monumente istorice. Primăria aşteaptă oferte la procedură până cel târziu pe 15 decembrie.

Un an pierdut pe licitaţii

Primăria a mai organizat anul acesta o licitaţie similară, cu o valoare a contractului de 3,1 milioane lei. Procedura a fost laansată în ianuarie 2022 cu termen de ofertare 10 februarie. Ulterior, specialiştii municipalităţii au avut nevoie de nu mai puţin de 4 luni pentru a constata că singura ofertă depusă (o firmă din Capitală) este „inacceptabilă”. Contracul prevedea realizarea planului urbanistic pentru zona centrală.

În prezent, Primăria are în desfăşurare şi o altă procedură în vederea întocmirii PUZ-urilor aferente zonelor din jurul a patru mănăstiri: Trei Ierarhi, Galata şi Cetăţuia. În acest caz, achiziţia este estimată la 1,6 milioane lei, iar ofertanţii la licitaţie sunt două firme: Arie Urbană şi Arc Design. Evalurea tehnică a ofertelor va fi finalizată cel târziu în februarie 2023. Toate aceste planuri urbanistice ar urma să fie integrate în noul Plan Urbanistic General (PUG) al Iaşului: o variantă a acestui a plan a fost realizată acum aproape 10 ani, dar niciodată nu a fost aprobată. În schimb, la acest moment, Iaşul se ghidează din punct de vedere urbanistic după un document strategic aprobat în secolul trecut. Toate planurile scoase la licitaţie au ca termen de execuţie 12 luni de la semnarea unui contract în acest sens. Astfel că se poate spune cu certitudine că nici în anul 2023 Iaşul nu va avea aprobat un nou PUG.

 

 

Comentarii