Vai de noi, în caz de război!

35 de tone de combustibil de la o unitate militară s-au evaporat. Niciun vinovat!

miercuri, 01 aprilie 2020, 02:00
3 MIN
 35 de tone de combustibil de la o unitate militară s-au evaporat. Niciun vinovat!
Atât de rapid s-a mişcat justiţia încât, până la prima sentinţă, fapta s-a şi prescris. Oficial: niciun vinovat, chiar dacă statul rămâne cu buza umflată. 

Tribunalul Militar a finalizat recent un proces ce a vizat dispariţia unei cantităţi imense de combustibil. Nu mai puţin de 34 de tone de combustibil lichid tip M au dispărut de la o unitate militară ieşeană ce are ca obiect de activitatea radiolocaţie – supraveghere aeriană. Baza militară ieşeană se află administrativ în subordinea U.M.01824 Câmpia Turzii şi, din 2007, îndeplineşte şi rolul de gestiune materiale de cazarmare şi construcţii.

Încă din 2007, la baza ieşeană au ajuns peste 100 de tone de combustibil lichid, ce era ţinut în rezervoare subterane şi supraterane. De gestiune se ocupa, la nivelul anilor 2010-2011, plutonier adjunct Liviu Macovei, în prezent în rezervă.

În 2012, Parchetul Militar a fost sesizat de către reprezentanţii U.M.01824 Câmpia Turzii că, urmare a unei cercetări administrative efectuate în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, s-a constatat lipsa unei cantităţi de 34.255 de litri de combustibil lichid tip M.

Pe 25 martie 2019, Parchetul Militar Iaşi l-a trimis în judecată pe Macovei, acuzându-l de fals material, fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual şi uz de fals. La finele lunii februarie 2020, după mai puţin de un an de la sesizare, Tribunalul Iaşi a constatat că toate faptele imputate militarului în rezervă s-au prescris, şi din acest motiv au încetat urmărirea penală.

Vinovatul fără vină

În motivarea instanţei se invocă însă vinovăţia lui Macovei, care ar fi scris în documentele de gestiune că întreg combustiblul este în rezervoare, fără a face însă verificările corespunzătoare. „În calitatea sa de gestionar, inculpatul trebuia să inventarieze cantitatea de combustibil de tip M, la sfârşitul fiecărei luni, împreună cu comisia de inventariere anume desemnată şi să comunice documentele eşalonului superior“, se arată în motivarea sentinţei.

În realitate, cele trei documente pe care militarul trebuia să le completeze, şi anume declaraţia de inventar, listă de inventariere şi procesul verbal de inventariere, au fost întocmite doar scriptic, în 9 dăţi, între 2010 şi 2011. De tot atâtea ori, în lista de inventar, militarul ar fi trecut date „din burtă“ date cu privire la cantitatea de combustibil.

De menţionat că procesele verbale şi listele de inventariere au fost semnate în tot acest timp de o comisie de inventariere, care nici ea nu a verificat faptic, ci a mers pe mâna plutonierului adjunct.

La proces, militarul a spus că nu el este vinovat de paguba adusă Ministerului Apărării, deoarece „din rezervoare s-a furat combustibil“, fără a oferi detalii suplimentare, conform motivării sentinţei. „Eu am semnat procesele verbale de inventariere, listele de inventariere, dar nu am făcut parte din comisie, nu aveam voie. Eu am atestat doar ceea ce ar fi trebuit să facă comisia“, a precizat militarul. 

Judecătorul de caz a precizat că posibilul furt de combustibil nu „îl exonerează (pe militar, n.r.) de faptul că a completat în mod nereal documentele de inventariere. Mai mult, dacă acestea ar fi fost făcute la timp şi potrivit normelor legale, ar fi existat posibilitatea ca sustragerea să fie descoperită mult mai devreme“, se arată în motivare.

Deoarece faptele s-au prescris şi nimeni altcineva nu a fost găsit vinovat de dispariţia celor 35 de tone de combustibil, instanţa militară nu a admis nici acţiunea civilă a Ministerului de resort, pentru recuperarea pagubei de 223.727 lei.

Comentarii