A crescut numărul ieşenilor din străinătate care şi-au schimbat buletinele

sâmbătă, 16 iunie 2018, 01:57
1 MIN
 A crescut numărul ieşenilor din străinătate care şi-au schimbat buletinele

Autorităţile ieşene au înregistrat peste 30.000 de cereri pentru eliberarea de cărţi de identitate sau vize de flotant de la începutul acestui an.

O creştere importantă, de 33%, a fost înregistrată în cazul numărului de acte de identitate eliberate pentru românii din străinătate, în baza procurilor speciale emise de către misiunile diplomatice ale României. Potrivit unui raport prezentat de Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor (DLEP) Iaşi, faţă de perioada similară a anului trecut, a fost înregistrată o creştere de 8%. Cele mai multe solicitări au fost pentru obţinerea unui nou buletin (25.896 cereri), pentru stabilirea reşedinţei în Iaşi (viza de flotant – 2.759 de cereri), respectiv pentru obţinerea unei cărţi de identitate provizorii (1.438 de cereri).

„Un aspect interesant îl reprezintă faptul că în luna aprilie 2018 au fost înregistrate 6.176 de cereri, mai multe chiar decât în luna august a anului anterior (6.056 cazuri). O posibilă justificare ar fi faptul că mulţi dintre solicitanţi nu mai aşteaptă concediul de vară pentru a veni în ţară, ci solicită din timp un nou act. Reamintim pe această cale că există posibilitatea de a solicita un nou act de identitate chiar şi cu 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate“, spun reprezentanţii DLEP Iaşi.

Principalele motive pentru care au fost înregistrate cererile au fost expirarea termenului de valabilitate (13.526 de solicitări), schimbarea domiciliului (10.439 de solicitări), pierderea documentului (2.568 de cazuri), împlinirea vârstei de 14 ani (2.227 de solicitări).

Comentarii