A murit profesorul universitar Victor Strat de la UMF

luni, 23 mai 2022, 11:52
2 MIN
 A murit profesorul universitar Victor Strat de la UMF

Profesorul universitar Victor Strat a decedat la vârsta de 96 de ani. El a fost cadru didactic în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi.

“Întreaga comunitate academică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi regretă profund trecerea în nefiinţă a Domnului Prof. Univ. Dr. Victor Strat, spirit universal şi cadru didactic cu vocaţie, care a dedicat Universităţii peste o jumătate de secol de activitate didactico-medicală. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, se arată pe pagina de socializare a UMF Iaşi.

Cum îl descria chirurgul Eugen Târcovreanu într-un text publicat în Ziarul de Iaşi în 2018: “Prof. Dr. Victor Strat (92 ani), descendent dintr-o familie de profesori universitari, elevul preferat al prof. Vladimir Buţureanu, s-a identificat cu istoria fascinantă a Clinicii I Chirurgie din Iaşi, unde a avut o carieră prestigioasă, didactică (30 serii de studenţi, 30 de doctorate îndrumate), ştiinţifică (prima teza de doctorat în hipertensiune portală din ţară, 180 de lucrări ştiinţifice publicate, 2 cărţi) şi mai ales chirurgicală (chirurgia splinei, endocrină, vasculară, oncologică, hepato-bilo-pancreatică, esofagiană). În timpul acestei prestigioase cariere a fost condus de dorinţa perfecţionării continue, promovând noutatea în chirurgie şi colaborarea multidisciplinară. A reuşit să formeze o şcoală de chirurgi bine pregătiţi, mulţi dintre ei ajungând profesori universitari, medici primari şi şefi de secţie. Are preocupări deosebite privind istoria chirurgiei şi a medicinei în general. Familist convins, iubeşte pictura, natura, frumosul sub toate formele sale. Este fascinantă întâlnirea în sine a ştiinţei cu arta, căci profesorul Strat iubeşte muzica, fără de care nu poate trăi”

Comentarii