Abuzul în serviciu devine infracţiune de corupţie în familie şi va fi imposibil de dovedit

luni, 02 iulie 2018, 22:48
2 MIN
 Abuzul în serviciu devine infracţiune de corupţie în familie şi va fi imposibil de dovedit

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) critică dur modificările aduse luni Codului penal de comisia Iordache. Organizaţia susţine că prin aceste modificări abuzul în serviciu se dezincriminează parțial și devine aproape imposibil de dovedit în practică.

"În sistemul actual al Codului penal, infracţiunea de abuz în serviciu nu este o infracţiune de corupţie (prin ea nu se pedepseşte lipsa de integritate), ci este o infracţiune „de serviciu” adică una prin care se protejează funcţionarea normală a instituţiilor şi autorităţilor publice, respectiv exercitarea în  bune condiţii a unei funcţii publice, astfel încât nici avutul public sau privat şi nici drepturile sau interesele persoanelor să nu fie prejudiciate/vătămate.

Prin modificările adoptate azi, 2 iulie 2018, de „Comisia Iordache”, a fost introdusă, la propunerea Ministerului Justiţiei, o condiţie suplimentară pentru existenţa infracţiunii de abuz în serviciu, şi anume condiţia ca abuzul/încălcarea legii să aibă ca scop obţinerea unui folos material necuvenit doar pentru autorul abuzului sau pentru cineva din familia sa. Deci, dacă s-a urmărit un folos material necuvenit, dar nu pentru autor sau familia sa, ci pentru o altă persoană (prieten, cunoscut etc.) fapta nu constituie infracţiune.

Deci, folosul material necuvenit este „penal” doar în familie, nu şi pentru prieteni. Ceea ce, în practică, va duce la obţinerea de foloase materiale necuvenite pentru prieteni sau cunoscuţi, fără ca fapta să constituie infracţiune, ceea ce reprezintă nu o „portiţă”, ci un adevărat defileu deschis pentru eludarea infracţiunii de abuz în serviciu, în noua variantă", se arată într-un comunicat al APADOR-CH.

b1.ro

Comentarii