Acelaşi preşedinte la fotbal

joi, 19 aprilie 2018, 01:43
5 MIN
 Acelaşi preşedinte la fotbal

 

Împotriva tuturor aşteptărilor, a sprijinului politic şi mediatic cvasi-total, Ionuţ Lupescu a pierdut din primul tur de scrutin alegerile pentru preşedinţia FRF, în faţa actualului şef, Răzvan Burleanu .

Răzvan Burleanu a câştigat, ieri, un nou mandat de preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), după ce l-a învins încă din primul tur de scrutin pe principalul contracandidat, Ionuţ Lupescu.  Burleanu a obţinut 168 de voturi, iar Ionuţ Lupescu 78 de voturi, ceilalţi doi contracandidaţi aflându-se la mare distanţă: Marcel Puşcas (8 voturi), Ilie Drăgan (0). Victoria lui Burleanu a fost cu atât mai suprinzătoare cu cât toate păreau să-i stea împotrivă. În jurul lui Lupescu s-au adunat aproape toate gloriile trecute ale fotbalului românesc, iar  factorul politic părea decisiv: cele două partide mari ale ţării, PSD şi PNL susţinând candidatul venit de la Nyon. Ca să nu mai vorbim de cvasi-unanimitatea televiziunilor şi culminând cu “binomul Antena 3 – Realitatea” până mai ieri ireconciliabile.

Adunarea Generală de alegeri a început cu alocuţiunile de prezentare de câtre cei patru candidaţi. Fiecare a avut zece minute la dispoziţie pentru a-şi prezenta ideile. Marcel Puşcaş i-a cerut, în glumă lui Burleanu să-i dea înapoi cele patru minute cedate cu patru ani în urmă, la care actualul şef al FRF  a răspuns că i le “înapoia” peste patru ani. Dacă Drăgan şi Puşcaş s-au încadrat în timpul primit, Ionuţ Lupescu a vorbit 11 minute, recordul fiind bătut de Burleanu cu 19 minute. În cele din urmă, cei 254 de membri afiliaţi au trecut la vot, deşi unii dintre membrii AG au ieşit din sală şi au mers la masă, angajaţii FRF fiind nevoiţi să meargă după ei pentru a-i chema la votare. În timpul votului, unii observatori au reclamat că se reflectă voturile membrilor în geamul sălii, astfel că pupitrele au fost mutate. Alegerea preşedintelul FRF s-a efectuat prin vot secret, cu buletine de vot.

După vot, preşedintele reales a spus că este mândru de cei care l-au votat, pentru că au fost fermi, drepţi şi integri, dar şi-a permis şi o mică răutate. "Deşi nu a fost chiar un fleac, i-am ciuruit", a spus Burleanu. “Numărul meu de telefon rămâne acelaşi, cum a fost de patru ani. Le mulţumesc contracandidaţilor pentru participare. Mulţumesc întregii mele echipe pentru modul în care am reuşit să lucrăm pentru dumneavoastă. Aţi fost fermi, drepţi integri, sunt mândru că fac parte din această familie. Deşi nu a fost chiar un fleac, i-am ciuruit. Mâine avem şedinţă de management, deci nu beţi prea mult în seara asta. Voi fi un preşedinte care va ţine cu voi, vom avea o unitate, cea a oamenilor de bine", a declarat Burleanu, după ce a fost ales pentru un nou mandat.

“ Lupescu: “Fotbalul românesc n-are nevoie de mine”

La rîndul său, marele învins Ionuţ Lupescu le-a urat membrilor federaţiei aibă parte de dezvoltarea pe care şi-o doresc. "Vreau să le mulţumesc în primul rând celor care m-au votat, dar şi celor care au avut o altă opţiune. Eu cred că a fost de datoria mea să vin şi să încerc să redresăm fotbalul, să putem să-l dezvoltăm. Eu sper ca în următorii patru ani să aveţi o dezvoltare aşa cum vă doriţi şi să aveţi performanţa pe care toată lumea o aşteaptă", a declarat Lupescu, după alegeri. Totodată, Lupescu a mărturisit că  se aştepta la mai multe voturi dar este mulţumit pentru că a oferit o alternativă fotbalului românesc. El consideră că, în acest moment, fotbalul românesc nu are nevoie de el. "Mă aşteptam poate la mai mult, dar mă simt împlinit pentru că am oferit o alternativă fotbalului românesc şi aş fi regretat dacă nu aş fi făcut acest pas. Eu am crezut că sunt oameni care doresc dezvoltarea fotbalului, dars e pare că nu a fost chiar aşa. Din păcate, Burleanu a continuat cu jignirile, nu arată un respect lumii fotbalului în general. Eu nu m-am afişat cu Liviu Dragnea, m-am văzut cu reprezentanţi ai partidelor politice pentru că fotbalul românesc este finanţat de autorităţi locale 90 la sută şi rolul unui preşedinte este să se bată pentru sport, pentru asta ai nevoie ca oamenii din Parlament să voteze o legislaţie, care să fie permisivă oamenilor care investesc în sport. Cred că dacă nu aş fi încercat, aş fi regretat toată viaţa Sper să fie bine în următorii patru ani. Sper să nu mai fie date mincinoase, trunchiate, îmi doresc ca fotbalul românesc să ajungă unde a fost o dată, dar asta depinde de cei care îl conduc şi de cei din Adunarea Generală. Deoacamdă, cred că fotbalul românesc nu are nevoie de ajutorul meu", a declarat Lupescu. 

Puşcaş se lasă de fotbal

Decepţionat s-a arătat Marcel Puşcaş, care a fost laconic: "Felicitări lui Răzvan Burleanu, felicitări celor care m-au votat, cei opt, dar şi celor care nu m-au votat. Felicitări tuturor participanţilor.  Vă anunţ că este ultima mea zi în fotbal. Vă mulţumesc mult pentru tot", a declarat Puşcaş, după vot.

Ilie Drăgan oferit o declaraţie ciudată, afirmând că le mulţumeşte membrilor afiliaţi că au admirat ceea ce a spus: "Noi, în fotbal, vom întâmpina tot timpul greutăţi, tot timpul vor fi situaţii dificile, important este ca împreună să găsim soluţii. Felicitări domnului Răzvan Burleanu, le mulţumesc lui Marcel Puşcaş şi Ionuţ Lupescu, tuturor celor trei, că mi-au oferit această onoare, să fiu alături de dumneavoastră. Mulţumesc membrilor afiliaţi că au admirat ceea ce am spus eu şi sper să reuşim ca împreună să le punem în aplicare, pentru că doar aşa putem schimba fotbalul românesc, împreună. Mulţumesc prietenilor, mulţumesc întregii ţări şi o seară plăcută şi spor la treabă în continuare", a declarat Drăgan, după vot.

 

 

 

Componenta Comitetului Executiv al FRF

Preşedinte: Răzvan Burleanu.

Vicepreşedinţi: Gino Iorgulescu (preşedinte LPF) şi Octavian Goga (reprezentant al Asociaţiilor Judeţene de Fotbal)

Membri: Valeriu Argăseală (reprezentant Liga 1), Cristian Tănase (reprezentant Liga 1), Marius Burcă (reprezentant Liga 2), Marcel Ghergu (reprezentant Liga 2), Florin Dăscălescu (reprezentant Liga 3), Florin Spînu (reprezentant Liga 3), Alin Cioban (reprezentant fotbal feminin), Cătălin Cighir (reprezenant cluburi cu activitate exclusivă de copii şi juniori), Cristi Vornicu (reprezentant futsal), Kyros Vassaras (preşedinte CCA), Emilian Hulubei (preşedintele sindicatului fotbaliştilor), Mihai Stoichiţă (preşedintele Comisiei Tehnice a FRF).

 

Comentarii