Adevărul despre expresiile româneşti – II!

vineri, 23 noiembrie 2018, 08:00
3 MIN
 Adevărul despre expresiile româneşti – II!

* După cum am scris şi marţi, scormonim în vechiul cufăr cu expresii româneşti din bătrâni pentru a descoperi noi înţelesuri, mai puţin luate în seamă de contemporani; lista continuă în cele ce urmează:

* A-şi da aere – utilizată mai ales în perioadele de post, ca acum, când toţi mănâncă multe preparate pe bază de fasole şi varză.

* A pleca bou şi a se întoarce vacă – o dovadă temeinică a faptului că şi pe vremea strămoşilor noştri se organizau cursuri de perfecţionare.

* A bate la ochi – despre bărbaţii care vin acasă, seara, în stare de ebrietate, îşi iau la bătaie nevestele şi le învineţesc ochii.

* A rămâne cu buza umflată – tot despre violenţele în familie; mai exact, despre acele neveste lovite de bărbaţi nu peste ochi, ci peste gură.

* A râde pe sub mustaţă – despre oamenii veseli normali, care nu au suferit mutaţii: după Cernobîl s-au născut oameni cu mustaţa sub gură, care râd peste mustaţă.

* A-şi pune cenuşă pe cap – se referă la binecunoscutul tratament pe bază de cenuşă împotriva cheliei (cenuşa înfrumuseţează şi părul, acolo unde există!).

* A se termina în coadă de peşte – demonstrează că pe vremea moşilor şi strămoşilor noştri existau sirene (sirene de apă, nu ca aia a lui Vasile Roaită).

* A se ascunde după deget – o expresie utilizată de strămoşi când discutau despre somalezi.

* A drege busuiocul – despre bucătarii care făceau sosuri mediteraneene cu usturoi, roşii şi ulei de măsline şi scăpau în ele, din greşeală, prea mult busuioc.

* A avea o piatră pe inimă – expresie din aceeaşi familie cu "a avea pietre la rinichi" şi "a avea pietre la vezica biliară", aşadar descrie o afecţiune.

* A da bir cu fugiţii – înseamnă, logic, a plăti impozite la stat împreună cu cei fugiţi din ţară, cu cei aflaţi în diaspora.

* A face din ţânţar armăsar – una dintre primele expresii folosite la adresa celor care se ocupă cu ingineria genetică.

* A fi lemn Tănase – are aceeaşi semnificaţie cu "a fi cleşte Tănase", "a fi cui Tănase" sau "a fi flenduri / rangă / muşcat de maimuţă / cherchelit / etc. Tănase".

* A se uita ca viţelul la poartă nouă – despre acei fotbalişti români care pleacă în atac şi ajung în faţa porţii noului adversar.

* A fi pestriţ la maţe – una dintre caracterizările făcute cuiva de către chirurgi sau, mai rău, de către autopsieri. Va urma, dacă vom mai avea idei!

Comentarii