De Business

Punem punctul pe știi

Afacerea inedită a unei chimiste din Iaşi: bijuterii din lapte matern sau cordon ombilical. Are clienţi din întreaga lume

joi, 29 iunie 2023, 01:50
6 MIN
 Afacerea inedită a unei chimiste din Iaşi: bijuterii din lapte matern sau cordon ombilical. Are clienţi din întreaga lume

Câteva linguri de lapte matern, o bucată de cordon ombilical sau o şuviţă de păr se pot transforma într-o bijuterie unică. O demonstrează la Iaşi o mamă – inginer chimist aflat în concediu de maternitate. În 2020, în timpul pandemiei, Andreea Fotică îşi alăpta cu greu cel de-al doilea copil, când a descoperit că poate îmbina emoţiile maternităţii şi profesia într-o nouă pasiune care avea să transforme, cu ajutorul soţului ei, într-o afacere de tip Întreprindere Individuală. Cei doi au înregistrat marca “Milk&Memories bijuterii cu lapte matern Iaşi” şi au început să producă bijuterii cu lapte. O afacere care a atras imediat clienţi.

“Laptele matern nu are importanţă dacă este proaspăt, poate fi şi de peste 6 luni, sunt necesari între 5 – 20 ml (2- 5 linguri) în funcţie de bijuteria dorită(…) Cordonul ombilical trebuie să fie uscat, de cel puţin 2 săptămâni(…). Şuviţa de păr este de preferat să fie de la botez/tăierea de moţ(…)” – acestea sunt câteva indicaţii pe care le oferă Andreea Fotică, pe siteul bijuteriiculaptematern.ro, clientelor pregătite să-şi încastreze amintirea maternităţii în bijuterii unicat.

Înainte de a fi mamă şi de a descoperi cum se poate transforma laptele matern din hrană pentru bebeluş în bijuterie, Andreea Fotică era inginer chimist la Chemical Company. Acum se declară norocoasă de experienţa profesională care a ajutat-o să pună bazele unei afaceri, în timp ce rămâne alături de familie.

“Eu am lucrat la Chemical Company, este una dintre cele mai mari companii din ţară, cu sediul în Iaşi, care se ocupă de prelucrarea substanţelor chimice, de procesare şi producţie. De acolo am învăţat foarte multe lucruri, şi le sunt recunoscătoare pentru tot. M-am gândit la aceste bijuterii când alăptam cel de-al doilea copil şi-mi doream pentru mine o bijuterie. Găsisem pe un site, dar timpul de aşteptare era mare, de 8 – 12 săptămâni, şi mi-am zis că aş vrea să încerc şi eu. M-a ajutat foarte mult pregătirea de inginer chimist. Dacă mă uit la o substanţă, ştiu să-i caut punctul de topire, punctul de fierbere, ştiu cum se dizolvă, ştiu cum se cristalizează, ştiu ce să caut despre ea”, povesteşte Andreea Fotică.

Primele încercări nu au fost încununate cu succes, însă Andreea îşi descoperise o pasiune. “Soţul meu nu a fost prea încântat la început, când i-am arătat. E drept, primele modele nici nu erau excepţionale. Pe parcurs a devenit fanul numărul unu. Ştiam, cât de cât, ce vreau să fac. Am pierdut multe nopţi, cu doi copii acasă nu puteam decât noaptea să mă concentrez. Au durat luni bune până când m-am prins cum stă treaba, am avut şi câteva încercări eşuate, pentru că laptele nu poţi să-l amesteci aşa, în răşină, să-l bagi acolo şi gata, e făcut. Nu… Trece mai întâi printr-o etapă de conservare”.

Timpul de execuţie al unei bijuterii cu lapte matern este de regulă între 3-6 săptămâni, explică cei doi antreprenori în magazinul pe care şi l-au deschis online. Iar procesul de creaţie începe odată ce laptele matern intră în etapa de conservare, “pentru care e nevoie de aproximativ o săptămână de uscare, timp în care se comandă baza din aur sau argint (în cazul în care nu se afla in stoc), apoi se discută ultimele detalii legate de model”. Următoarea etapă este cea în care laptele matern, solidificat, este încorporat în răşină. „Şi aici e nevoie de multe zile de uscare completă, pentru a nu afecta luciul”, le avertizează pe clientele mămici cei doi de la Milk&Memories.

“Substanţa în care încastrăm acest bijuterii este răşina epoxidică. Este asemănătoare sticlei, dar are marele avantaj că nu se sparge. Oricât ar fi trântită. Doar se poate mătui, în timp, la o purtare neadecvată. Dar asta se rezolvă, se poate şlefui şi i se poate reda strălucirea”, explică Andreea, care mărturiseşte: „Nu m-am gândit de la început să vând aceste bijuterii. După ce am făcut una, două bijuterii şi mi-a ieşit ceva care mi-a plăcut, am făcut o pagină pe Facebook, în ideea să le arăt copiilor pe viitor ce am făcut eu în pandemie. Atunci m-a contactat o mămică din Iaşi şi mi-a zis că vrea şi ea. Pe moment i-am zis că nu, nu pot, pentru că nu eram la stadiul în care să pot să fac pentru cineva. Când vinzi un produs, trebuie să oferi şi calitate, şi atunci nu eram pregătită. I-am propus să ne auzim peste câteva luni. Asta m-a provocat cumva şi am continuat”.

Aşa a apărut întreprinderea Individuală Fotică Bogdan şi marca înregistrată Milk&Memories bijuterii cu lapte matern Iaşi.

Laptele matern nu e al producătorului, ci al clientei, subliniază Andreea Fotică. Şi o face pentru că una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primeşte este “al cui e laptele din bijuterii?”: „Şi acum ne trezim cu întrebarea «Dar trebuie să trimit eu laptele?» Păi da, clar, sunt bijuterii cu lapte matern. În primul rând, eu nu mai alăptez, nici nu aş putea să dau. Şi chiar dacă aş alăpta, nu aş face aşa ceva. Eu m-am chinuit să alăptez, a fost o etapă foarte grea şi, cumva, ocupându-mă cu aceste bijuterii, m-a provocat să nu renunţ nici la alăptat. Şi cred că la rândul meu am ajutat şi alte mămici să continue, pentru că am primit multe mesaje în acest sens”.

Pe de altă parte, spune mama–antreprenor, bijuteriile sunt la fel de frumoase şi fără lapte matern, cu şuviţe de păr, cu bucăţi de cordon ombilical sau cu flori uscate încastrate în răşina epoxidică: „Din bucăţele din cordon ombilical formăm inimioare, picioruşe, sunt chiar preţioase aceste mici detalii”.

Modelul bijuteriilor e, cel mai adesea, desenat de cliente. Sau conceput împreună cu acestea. Dar bijuteriile cu lapte matern şi cordon ombilical nu sunt comandate doar de femei, susţine antreprenoarea. Atunci când comandă bărbaţii aceste bijuterii, se gândesc de obicei să ofere un cadou soţiei, însă au fost şi câţiva care, odată cu bijuteriile soţiilor, şi-au comandat şi ei brăţări cu lapte matern.

“Modelul pe care eu îl consider de suflet este cel pe care l-am creat pentru mine anul trecut, din şuviţe de păr, reprezentând o mamă care-şi ţine bebeluşul în braţe. Este modelul meu preferat şi cred că o să rămână aşa. Am vrut acolo să marchez etapa în care m-am luptat să alăptez. După aceea am creat modele mult mai frumoase pentru alte mămici, dar pentru mine acela rămâne special”, mărturiseşte Andreea.

La fiecare comandă, indiferent de unde vine, are parte de momente emoţionante, însă de unele îşi aminteşte înainte de toate. Şi dă exemplul unor surori care şi-au comandat bijuterii cu şuviţe din părul tatălui lor decedat, sau de medalionul cu o şuviţă din blana unui căţel. Iar reacţiile clienţilor, care îşi văd emoţiile unor momente din viaţă sau amintirea celor dragi încapsulate în decoraţiuni destinate să aducă bucurie, îi oferă Andreei siguranţa că afacerea născută în pandemie, într-un moment în care omenirea lupta pentru supravieţuire, a fost o alegere plină de inspiraţie.

Comentarii