Ai stat prea mult la soare? Iată cum vă puteți trata arsurile

marți, 11 august 2020, 07:58
3 MIN
 Ai stat prea mult la soare? Iată cum vă puteți trata arsurile

Piele roşie, usturimi sau mâncărimi? Ei bine, din acest moment nu mai contează dacă ai folosit cremă de protecţie sau care sunt orele pe care le-ai petrecut pe plajă. Un lucru este sigur, toate trei sunt semnele unei arsuri solare.

Arsurile pot apărea în numai o oră de expunere fără protecție. Odată apărute, arsurile au puterea de a distruge întreaga vacanță. Odată ce te-ai ars, cea mai bună metodă de tratament este evitare re-expunerii la soare. Este bine să folosim creme afte-sun și un antiinflamator. Aici vorbim de arsurile ușoare.

Dacă este vorba de o arsură mai severă, pacientul trebuie tratat la medic. Dacă apar greața, voma, roșeață, blisterele atunci trebuie să ne prezentăm de urgență la cabinetul medical. 

O arsură solară se vindecă între 2-5 zile însă tratamentul pentru o arsură solară severă de gradul 2 poate dura chiar și 14 zile. Din cauza soarelui pielea se lasă și îmbătrânește mai rapid, efecte care sunt foarte dificil de tratat. 

Tratament in 5 pasi
Iata ce aveti de facut pentru tratarea si inlaturarea disconfortului sau, dupa caz, durerilor pricinuite de arsurile solare:

1. Raciti rapid pielea

Daca sunteti langa o piscina, lac sau mare faceti o baie rapida pentru a va raci pielea, dar numai pentru cateva secunde, astfel incat sa nu va prelungiti expunerea. Apoi acoperiti-va si iesiti imediat din zona insorita. Continuati sa raciti arsurile cu comprese reci. Puteti folosi gheata, dar nu direct. Infasurati gheata intr-un material textil, umed, si aplicati pe pielea cu probleme. Puteti folosi si pungi cu legume congelate. Puteti sa va atingeti scopul si cu un dus sau o baie rapida, rece. Daca doriti sa folositi sapun, folositi unul pentru copii, pentru a nu usca si irita si mai rau pielea.

2. Hidratati pielea umeda

Se recomanda folosirea unei lotiuni de hidratare blanda, pe care sa o aplicati pe pielea inca umeda. Evitati unguentele pe baza de petrol sau ulei pentru ca pot retine caldura si astfel fac mai mult rau pielii arse. Repetati ori de cate ori este nevoie pentru a pastra pielea bine hidratata in urmatoarele cateva zile.

3. Reduceti inflamatia

La primul semn al arsurilor solare, administrarea unui medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), cum ar fi ibuprofenul, naproxenul sau aspirina, reduce disconfortul si inflamatia. Puteti continua cu antiinflamatorul, conform instructiunilor, pana cand va simtiti mai bine. De asemenea, puteti utiliza, pentru cateva zile, o crema de cortizon 1%, asa cum va recomanda farmacistul sau medicul specialist. Aceasta va calma roseata si umflaturile. Aloe vera poate, de asemenea, sa calmeze arsurile usoare si este, in general, considerata sigura. Pentru a evita o iritare suplimentara a pielii, purtati haine lejere, cu o textura moale si in care pielea poate respira. Si, de asemenea, feriti-va de soare!

4. Atentie la hidratare!

In cazul arsurilor, pielea „trage” apa la suprafata si este usor sa va deshidratati. De aceea, este important sa consumati multe lichide. Pe langa apa puteti incerca si bauturile pentru sportivi sau sarurile de rehidratare. Alimente precum castravetii, rosiile, ridichile, ardeii grasi, conopida, pepenele verde, spanacul, capsunile, broccoliul sau grepfrutul au un continut ridicat de apa (peste 90%).

5. Consultati un medic daca…

Ar trebui sa solicitati ajutor medical daca aveti vezicule severe pe o mare parte a corpului, aveti febra si frisoane, sau sunteti confuz/dezorientat. Nu incercati sa desprindeti pielea sau sa spargeti basicile pentru ca se pot infecta. Semnele infectiei includ dungi rosii sau puroi.

Comentarii