ARACIS va evalua Şcoala doctorală de la Universitatea Tehnică

marți, 07 septembrie 2021, 01:50
2 MIN
 ARACIS va evalua Şcoala doctorală de la Universitatea Tehnică

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi se numără printre primele instituţii de învăţământ superior din ţară care vor trece prin evaluarea studiilor doctorale realizată de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), urmând ca în perioada 13-17 septembrie să aibă loc întâlniri şi discuţii cu reprezentanţii TUIASI şi membrii ARACIS atât în mediul online, dar şi în cadrul unor vizite la Politehnica ieşeană.

Procesul de evaluare face parte din ampla operaţiune anunţată încă din 2019 de către Ministerul Educaţiei, dar care a fost amânată la nivel naţional. Politehnica ieşeană va fi una dintre primele universităţi din ţară care trece prin această evaluare a Şcolii Doctorale. „Suntem printre universităţile, nu puţine, care ne-am dorit evaluarea Şcolilor Doctorale în vederea acreditării. Procesul nu este deloc unul uşor, mai ales întocmirea dosarului de autoevaluare, însă am reuşit să fim printre primele universităţi din ţară care vor fi evaluate de către ARACIS.

Reorganizarea Şcolilor Doctorale afiliate facultăţilor şi crearea uneia singure la nivelul universităţii noastre, în 2018, o iniţiativă la care am ţinut foarte mult, s-a dovedit benefică atât pentru activitatea doctorală, căci a facilitat posibilitatea formării colectivelor de cercetare interdisciplinare. Deşi tradiţia, expertiza şi rezultatele Politehnicii ieşene ar reprezenta cumva o garanţie a succesului procesului de evaluare, vom trata vizita experţilor evaluatori la un nivel care să fie în acord cu poziţia noastră de top între universităţile româneşti”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat (CSUD), prof. univ. dr. ing. Alina Minea, a explicat că şedinţele online vor debuta încă de luni, 13 septembrie, cu o întâlnire la care va participa rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, alături de reprezentanţi din conducerea universităţii şi de responsabilii fiecărui domeniu de doctorat.

„O noutate este prezenţa unui evaluator de la o universitate din străinătate în fiecare dintre cele 14 echipe de evaluatori. Din acest motiv, evaluarea în sistem online va presupune şi traducerea simultană în limba engleză. Evaluarea studiilor doctorale va fi una de mare amploare, implicând toţi conducătorii de doctorat, o mare parte dintre studenţii doctoranzi, directorii centrelor şi laboratoarelor de cercetare, precum şi reprezentanţi ai angajatorilor şi absolvenţi”, a explicat prof. univ. dr. ing. Alina Minea.

 

 

Comentarii