Idei disperate şi noi ale unor ieşence, la cumpăna dintre ani

Au vrut să-şi ia viaţa înghiţind pastile de astm sau lame de ras

În perioada sărbătorilor, cazurile de suicid se înmulţesc, pe fondul depresiei, din cauza singurătăţii.

vineri, 04 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Au vrut să-şi ia viaţa înghiţind pastile de astm sau lame de ras

Perioada sărbătorilor nu a adus bucurie în casa tuturor, în această perioadă existând mai multe cazuri de tentative de suicid care au ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon”. 

Un astfel de caz a fost cel al unei femei în vârstă de 32 de ani care a vrut să-şi ia zilele înghiţind 15 tablete de Ketotifen, medicament folosit pentru tratarea astmului bronşic. După ce a fost stabilizată de către medici, a fost redirecţionată către domiciliu, ulterior starea de sănătate fiind una bună. O altă femeie, în vârstă de 29 de ani, a vrut să îşi pună capăt zilelor înghiţind lame de ras, norocul său fiind că a ajuns în grija medicilor. Momentan a rămas internată la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie. O altă tentativă de suicid a avut loc pe fondul etilismului acut, fiind vorba despre o persoană de 40 de ani care ulterior a fost dirijată către Institutul de Psihiatrie „Socola” pentru tratament.

Specialiştii precizează că în perioada sărbătorilor de iarnă cazurile de suicid se înregistrează în număr mult mai mare pe fondul depresiei, în special din cauza singurătăţii, stările fiind accentuate şi ca urmare a scăderii intensităţii luminii naturale. De aceea, este recomandat ca în această perioadă să fie observate la timp simptomele unei eventuale depresii de către cei din familie. Printre principalele simptome se numără senzaţia persistentă de tristeţe, sentimente de inutilitate, vinovăţie sau neputinţă, pierderea interesului faţă de activităţile obişnuite, dar şi modificări ale apetitului sau greutăţii. De asemenea, apar şi probleme de somn, fie somn prelungit, fie trezire matinală fără un motiv anume, fiind recomandată prezentarea la un specialist în cel mai scurt timp. 

 

 

Comentarii