Baciu, viceprimarul trădător, face contestaţie. De ce i-au respins judecătorii primei instanţe apărarea!

miercuri, 28 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 Baciu, viceprimarul trădător, face contestaţie. De ce i-au respins judecătorii primei instanţe apărarea!

Meciul viceprimarului Cezar Baciu cu partidul din care a fost dat afară intră în prelungiri. După ce nu a reușit să-i convingă pe magistrații Tribunalului să anuleze decizia Biroului Național al USR de excludere din partid, Baciu își încearcă norocul în fața Curții de Apel. O nouă înfrângere ar echivala cu pierderea fotoliului din Palatul Roznovanu.

Cezar Baciu a fost exclus din USR pe 17 mai anul trecut, după ce a votat în cadrul Consiliului Local în favoarea bugetului municipiului, deși partidul se opunea variantei propuse de primarul Mihai Chirica. Votul dat în calitate de consilier i-a adus lui Baciu alegerea în funcția de viceprimar. Conform legii, pierderea calității de membru al partidului pe listele căruia a fost ales duce pentru un consilier local la pierderea mandatului. O săptămână mai târziu, Baciu se adresa Tribunalului, contestând decizia de excludere. El a considerat-o  nelegală și netemeinică, invocând faptul că i s-ar fi încălcat dreptul de apărare. Astfel, Baciu a precizat că a fost informat pe e-mail, în seara zilei de 14 mai, vineri, cu privire la faptul că în dimineața zilei de 17 mai, luni, urma să se ia în discuție excluderea sa din partid.

Faptul că urma weekend-ul nu i-ar fi permis lui Baciu să apeleze la o apărare calificată. Nu cunoscuse acuzațiile ce i se aduceau în partid, convocarea de a da relații în fața Biroului Național fiind astfel doar formală. Nu fusese efectuată nicio cercetare propriu-zisă și nici nu i se acordase un termen pentru pregătirea apărării. În plus, o eventuală excludere nu ținea de atribuțiile conducerii centrale a partidului, ci de cea a organizației locale din care făcea parte.

În fața judecătorilor, Baciu și-a explicat votul dat în favoarea bugetului local propus de conducerea Primăriei prin faptul că deliberativul local are obligația de a adopta bugetul localității în termen de 45 de zile de la adoptarea bugetului național, după o dezbatere de cel mult 10 zile. „Încălcarea obligaţiei imperative aflată în sarcina consilierilor locali de a vota bugetul în termenul de 10 zile de la luarea la cunoștiință a proiectului depus de executiv reprezintă o contravenţie care se sancţionează cu amendă între 3.000 și 5.000 lei. Încălcarea, în mod repetat, a dispoziţiilor referitoare la materia contravenţională duce la întrunirea elementelor constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu”, a apreciat Baciu.

Judecătorii nu i-au luat în considerare apărarea, pentru că nu avea legătură cu fondul cauzei

Explicațiile acestuia referitoare la motivele votului său nu au fost luate în discuție de magistrați, neavând legătură cu fondul cauzei. Cu referire la acesta, judecătorii au apreciat că lui Baciu i se acordase posibilitatea de a se apăra și chiar o și făcuse. Biroul Național al USR av

„Dreptul la apărare este pe deplin respectat dacă persoana în cauză este convocată la ședință, i se aduc la cunoștință faptele reprosate, i se permite a-și expune punctul de vedere, i se acordă dreptul la contestație împotriva sancțiunii aplicate. Or, după cum rezultă din actele depuse la dosar, toate aceste obligații au fost îndeplinite de către Biroul Național. Opțiunea reclamantului de a nu participa online sau fizic la lucrările ședinței Biroului Național și a nu-și expune apărările și punctul de vedere față de presupusele abateri aduse nu poate fi invocată ca motiv de nulitate a deciziei de sancționare. Este de observant și faptul că reclamantul nu invocă un motiv obiectiv care l-a împiedicat de a participa în orice mod, fizic sau online. la ședința Biroului Național în care au fost analizate și sancționate faptele sale”, au considerat magistrații.

Ei au remarcat și faptul că în ședința organizației locale a USR din 4 mai, înainte de ședința CL în care a fost supus la vot proiectul de buget, Baciu nu manifestase vreo poziție contrară celei a partidului. Ar fi avut ocazia atunci să explice de ce considera că bugetul trebuie votat. Contestația declarată de Baciu împotriva sentinței Tribunalului a fost înregistrată luni pe rolul Curții de Apel. Instanța urmează să stabilească primul termen al apelului. 

Comentarii