Bălţi româneşti repopulate cu rechini, fiindcă ştiu să se apere de braconieri!

luni, 19 noiembrie 2018, 08:00
3 MIN

* Despre dezlegările la ulei şi vin din Postul Crăciunului am scris; poimâine e prima dezlegare la peşte. Peştele e bun, are fosfor, vitamine, Omega 3 (are şi oase, dar asta-i altă mâncare de peşte!), face bine la creier şi la piele, fiind recomandat atât de nutriţionişti, cât şi de bucătari; un scurt grupaj de ştiri despre pregătirile românilor  pentru dezlegare, în cele ce urmează:

* Deoarece braconierii şi-au înteţit atacurile şi şi-au înmulţit metodele, lăsând iazurile fără pic de vietate (curentau până şi mormolocii!), managerii Fermei Piscicole "Crap şi pajură" SRL au luat măsuri drastice: în urmă cu o lună, având în vedere dezlegările la peşte din Postul Crăciunului, au decis să repopuleze bălţile cu specii rezistente, care ştiu să se apere. Mai exact, au înlocuit crapii, caraşii şi fitofagii cu rechini, pisici de mare, pirahna, baracude şi ţipari electrici. Nu se ştie exact ce s-a mai întâmplat în ultima perioadă, doar că 1) soţiile unor cunoscuţi braconieri din satele învecinate i-au dat dispăruţi şi 2) nişte săteni care şi-au adăpat vitele în balta cu pirahna declară că, după părerea lor, picioarele vacilor s-au scurtat cu măcar zece centimetri.

* Crapii chinezeşti au fost de multe decenii nişte peşti foarte apreciaţi de români, însă exemplarele din ultimii ani au început să pună probleme tot mai mari. De altfel, cazul nu este singular: nici tenişii chinezeşti nu mai sunt la fel de buni ca pe vremuri şi nici radierele, stilourile, penarele sau alte produse din China. Despre crapii chinezeşti se spune că, mai nou, se scămoşează şi se decolorează de la prima spălare în chiuvetă, că la fierberea în oală, pentru borş, se dizolvă de tot în apă, că se topesc dacă sunt băgaţi în cuptor, că băşicile din ei sunt făcute din plastic, ca baloanele pentru copii, şi că unele exemplare au, în ochi, leduri colorate, care luminează. O gospodină care a vrut să păstreze un crap chinezesc viu în cada cu apă declară că acesta s-a înecat.

* Mulţi mici întreprinzători vin la rândul lor în întâmpinarea nevoii de peşte, dar există printre ei şi escroci, de care oamenii trebuie să se ferească. De pildă, într-o piaţă a fost depistat un cetăţean care vindea raci, deşi pe etichetă scria "Peşte ffff proaspăt". Omul s-a dezvinovăţit, aducând în apărarea lui vechea vorbă din bătrâni "Când nu-i peşte şi racu-i peşte"; alt comerciant a fost surprins când încerca să comercializeze nişte gândaci de bucătărie în punguţe cu eticheta "Fructe de mare". Clienţii pieţelor mai spun că mulţi întreprinzători vând în loc de peşti seturi formate din undiţă, plumb, plută, cârlig, fir şi râme, pe motiv că "decât să dai unui om un peşte, mai bine îl înveţi să pescuiască".

Comentarii