Banii de la Guvern pentru Iaşi nu au miros. Au însă din belşug culoare politică

joi, 20 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 Banii de la Guvern pentru Iaşi nu au miros. Au însă din belşug culoare politică

Atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Iaşi, alocările prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” respectă la virgulă procentele de la ultimele alegeri locale. Ba chiar, la Iaşi le-au depăşit: comunele controlate de PNL, de exemplu, au primit mai mult de jumătate din banii alocaţi judeţului. PSD a primit circa 40% din bani, iar USR – 3%. Craiova este localitatea care a avut cel mai mare succes din ţară la aprobarea proiectelor, cu 31 aprobate din 31 depuse. Municipiul Iaşi are doar 2 aprobate din 22 depuse.

La nu mai puţin de 50 de miliarde de lei se ridică zestrea Programului Naţional de Investiţii, bani care au fost împărţiţi până luna trecută aproape tuturor primăriilor din ţară care au trimis la Bucureşti proiecte pentru finanţare. Cererea a fost de aproape trei ori mai mare. Banii sunt destinaţi exclusiv pentru modernizarea drumurilor şi a reţelelor de apă şi canalizare.

 

Unele licitaţii au pornit deja

 

O pprimă problemă este că înscrierea solicitărilor s-a făcut în perioada 23 septembrie – 8 noiembrie 2021. Unele administraţii locale, inclusiv din Iaşi, au dat deja drumul la licitaţii, de teamă ca preţurile mereu în creştere să nu depăşească bugetul alocat.

Pe de altă parte, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a promis încă de anul trecut că „dorim să asigurăm dezvoltarea echilibrată a României şi o finanţare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului”. Dar a lăsat o portiţă deschisă eventualelor controverse: „dacă cererea de finanţare a fost depusă corect”.

O asociaţie civică a verificat dacă finanţarea este corectă şi independentă de orientarea politică a primarului. Cei de la Expert Forum România, instituţie neguvernamentală fondată de Sorin Ioniţă, au ajuns la concluzia că „alocarea de fonduri pare a fi relativ echilibrată politic, apropiată de rezultatele alegerilor din 2020”. Septimius Pârvu, expert în analizarea bunei guvernări şi a alegerilor în cadrul asociaţiei Expert Forum (EFOR), a lansat chiar o hartă minuţios alcătuită (expertforum.ro/harta-proiecte-saligny), cu toate proiectele aprobate pentru finanţare de Ministerul Dezvoltării prin Programul „Anghel Saligny” pentru fiecare oraş şi comună.

 

Analiză cantitativă

 

Cantitativ, în ţară, PSD a obţinut 44 la sută din banii alocaţi, PNL a primit 40,6 la sută, iar UDMR – 6,9 la sută, arată EFOR. În judeţul Iaşi, unde PNL deţine jumătate din primării plus CJ, liberalii au prins peste 56 la sută din finanţare, aproximativ 850 de milioane de lei, la UAT-urile cu primari PSD vor merge aproape 40 la sută, sau circa 600 de milioane de lei, iar celor trei comune cu primari USR le revin 3 procente, adică ceva mai mult de 36 de milioane de lei.

CITIȚI și: „Tortul” Guvernului pentru judeţ: cum se împart cele 1,5 miliarde între comune şi oraşe? Și Scânteia și Schitu Duca iau cât Iaşul

„La nivel naţional, au fost aprobate 4.604 din 7.545 de proiecte depuse, fără a include proiectele pentru instalaţiile de gaz şi cele pentru judeţul Galaţi, pentru care nu au fost publicate încă datele. Comparativ, în PNDL au fost aprobate peste 11.600 de proiecte în valoare de peste 44 de miliarde”, precizează analiza EFOR.

Dacă municipiul Craiova este localitatea care a avut cel mai mare succes la aprobarea proiectelor, cu 31 aprobate din 31 depuse, municipiul Iaşi are doar două din 22. Pe de altă parte, 2050 de UAT-uri au primit un singur proiect. În judeţul Iaşi, 73 de comune au câte un singur proiect aprobat, la fel ca fiecare din oraşele Hârlău, Podu Iloaiei şi Tg. Frumos. Comuna Rediu (USR) va primi finanţare pentru 4 din cele 8 propuneri, Tomeşti, pentru 3 proiecte, Consiliul Judeţean, pentru 5 din cele 14 cereri trimise la Bucureşti.

CJ are şi cel mai „valoros” dintre proiectele aprobate pentru Iaşi, cel pentru modernizarea a 10 km pe DJ 282A, între Popricani şi Larga Jijia. La Scânteia vor merge 40 de milioane de lei, iar la Miroslava, 38 de milioane, ambele pentru extinderea sistemelor de apă şi canalizare. Al patrulea proiect ca volum de finanţare, 37,3 milioane de lei, este cel al Primăriei Iaşi: reparaţii capitale la Pasajul Socola. În ţară, cel mai greu proiect este al asocierii CJ Bihor cu Primăria Oradea, 201 milioane de lei, pentru realizarea inelului rutier metropolitan al municipiului.

Până la finalul lui 2027, toate aceste proiecte ar trebui să fie gata, iar banii, plătiţi integral constructorilor.

CITIȚI și: Programul Saligny – Analiză pe lista celor 235 proiecte ieșene. 1,7 miliarde disponibile

Comentarii