anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

„Tortul” Guvernului pentru judeţ: cum se împart cele 1,5 miliarde între comune şi oraşe? Și Scânteia și Schitu Duca iau cât Iaşul

GALERIE
sisteme_apa_canalizare
 • sisteme_apa_canalizare
- +

Fiecare din cele două comune va beneficia de 43 de milioane de lei. Banii se vor cheltui pentru sisteme de apă şi canalizare. De altfel, 630 de milioane de lei din banii pe care îi va primi judeţul prin Programul Naţional de Investiţii se vor duce pe reţele de apă. Restul, 860 milioane lei, pe proiecte de infrastructură rutieră. Peste 30 de milioane de lei vor primi Miroslava, Popeşti, Prisăcani şi Tomeşti.

 

Primarii de comune au tras lozul câştigător în repartizarea banilor în cadrul Programului Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny”. Comunele au primit, în total, de peste trei ori mai mulţi bani faţă de sumele pre-alocate, în timp ce Primăria Iaşi şi Consiliul Judeţean (CJ) nu au beneficiat de fonduri suplimentare. Aproape 85% dintre cei 1,5 miliarde lei vor intra, în următorii ani, direct în conturile comunelor. De cealaltă parte, CJ va primi 9%, iar municipiul sub 3%.

Conform criteriilor stabilite la nivel central, fiecare unitate administrativ-teritorială a avut o sumă minimă „garantată în plată”, în funcţie de tip: CJ (140 mil. lei), oraşe şi municipii (între 7 şi 43 mil. lei) şi comună (4 milioane lei). Ceea ce s-a întâmplat la Iaşi este valabil şi în celelalte judeţe ale ţării: verificările ZDI au revelat că strategia guvernului a fost de a suplimenta fondurile pentru mediul rural, în timp ce în urban au fost repartizate sumele minime pre-alocate. În judeţul Iaşi au fost împărţiţi peste 1,5 miliarde lei care vor fi cheltuiţi într-un orizont de şase ani, iar campania electorală din 2024 îi va prinde probabil pe primarii comunali cu destule şantiere deschise.

Două comune au luat cât municipiul Iaşi

Scânteia şi Schitu Duca sunt singurele comune din judeţ care au primit fiecare câte 43 milioane lei, de aproape 10 ori mai mult faţă de suma pre-alocată. În ambele cazuri este vorba despre realizarea de sisteme de alimentare cu apă şi canalizare. Tot 43 milioane lei va avea în conturi şi municipiul Iaşi, sumă minimă garantată de la Guvern pentru reşedinţe de judeţ: niciun ban suplimentar. Primăria Iaşului avea 22 de proiecte propuse spre finanţare (126 mil. lei), dar numai două au fost selectate: refacerea pasajului Socola (37,3 mil. lei) şi modernizarea str. Aurel Vlaicu (5,7 mil. lei).

De precizat că prioritizarea proiectelor a fost făcută de autoritatea locală. Toate celelalte proiecte ale Primăriei vizau refacerea de străzi din diverse zone ale oraşului, unele care sunt deja în lucru. De cealaltă parte, CJ Iaşi va beneficia tot de suma minimă pre-alocată, respectiv de 140 mil. lei, cu cinci proiecte care vizează modernizarea a 60 km de drum, respectiv tronsoane din DJ 282B (Bivolari - Spineni), DJ 282A (Popricani - Larga Jijia), DJ 249E (Moreni - Grozeşti), DJ 249 (Hermeziu - Vladomira) şi DJ 201C (limită jud. Neamţ - Răchiteni - intersecţie DN 28). CJ avea propuse proiecte în valoare de peste 700 mil. lei, iar două dintre acestea vizau drumul spre Vaslui (prin Grajduri şi Scânteia) şi cel spre Suceava (Mirceşti - Buda). În schimb, Paşcaniul, care avea pre-alocată o sumă de 10 mil. lei, va primi 14,3 mil. lei, pentru două proiecte, ambele constând în modernizarea de străzi. Tot investiţii în infrastructura rutieră vor realiza şi oraşele Hârlău (11,6 mil. lei), Podu Iloaiei (14,3 mil. lei) şi Târgu Frumos (7 mil. lei), suma pre-alocată pentru astfel de localităţi fiind de 7 mil. lei.

Topul alocărilor: primării PNL - peste 55%, primării PSD - 39%

Analiza alocărilor pe fiecare UAT în parte arată că cei mai mulţi bani vor merge în conturile administraţiilor conduse de liberali, respectiv peste 850 mil. lei, în timp ce primăriile PSD vor beneficia de aproape 600 mil. lei. În context, amintim că peste jumătate dintre UAT-uri din judeţ sunt controlate de PNL, iar circa 45 de PSD. Cele trei administraţii conduse de USR (Rediu, Movileni şi Mirceşti) vor avea peste 36 mil. lei, iar în cazul PMP (Andrieşeni) este alocată suma de 9 mil. lei. În afară de Scânteia şi Schitu Duca, cei mai mulţi bani au fost alocaţi către comune precum: Miroslava (38 mil. lei), Popeşti (33 mil. lei), Prisăcani (33 mil. lei), Tomeşti (32 mil. lei), Focuri, Strunga, Ţigănaşi, Ţuţora şi Vlădeni (fiecare cu câte 30 mil. lei).

De o sumă de peste 20 mil. lei vor beneficia şase comune: Stolniceni - Prăjescu (29 mil. lei), Şcheia (25 mil. lei), Oţeleni (24 mil. lei), Gropniţa (24 mil. lei), Cepleniţa (21 mil. lei) şi Răchiteni (20 mil. lei). La polul opus, se află patru comune care nu au reuşit să acceseze suma „garantată”, proiectele depuse fiind sub pragul de 4 mil. lei, respectiv Mogoşeşti, Ruginoasa, Mogoşeşti-Siret şi Dobrovăţ. În rest, fiecare comună a primit cel puţin dublul sumei pre-alocate. În total, în conturile celor 93 de comune vor fi încasări de aproape 1,3 miliarde lei, respectiv circa 85% din suma rezervată judeţului Iaşi. Celelalte peste 200 mil. lei sunt împărţite între CJ şi oraşe. Cea mai mare sumă va fi investită în proiecte privind infrastructura rutieră (peste 860 mil. lei), în timp ce pentru sisteme de apă şi canalizare sunt alocaţi 630 mil. lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.