Baronul PSD Oprișan îi mulțumește premierului pentru adoptarea Codului Administrativ

marți, 25 iunie 2019, 18:31
2 MIN
 Baronul PSD Oprișan îi mulțumește premierului pentru adoptarea Codului Administrativ

Șeful Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, îi mulțumește premierului Viorica Dăncilă pentru adoptarea Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență și îi transmite că actul normativ este un mare câștig pentru administrație, reglementările beneficiind de expertiza celor din consiliile județene.

Oprișan, care este președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, spune că reglementările din Codul Administrativ au fost discutate și "au beneficiat de expertiza colegilor din Consiliile Județene din România", multe dintre propunerile acestora regăsindu-se în Ordonanța de Urgență adoptată marți.

"Este îmbucurător faptul că administrația publică are, în final, un instrument de lucru cerut de către cei care lucrează în administrație de foarte mult timp (…) Prevederile Codului Administrativ susțin principiile descentralizării, dar și sistematizarea și concentrarea legislației din domeniul administrației publice. (…) Iată că, după mai bine de 20 de ani de așteptare, administrația publică din România are un Cod Administrativ, o lege atât de necesară cu care să operăm în beneficiul cetățenilor și al comunităților", mai susține liderul PSD Vrancea.

Controversatul Cod Administrativ a fost aprobat marți în ședința Guvernului, prin ordonanță de urgență.

Codul Administrativ conține mai multe prevederi controversate, printre care introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu majoritate absolută (jumătate plus 1 din numărul consilierilor în funcție), față de două treimi cât era până acum, mutarea răspunderii pentru actele administrative ilegale de la primari către funcționarii publici. Una dintre marile mize ale acestui proiect este intrarea în legalitate a companiilor municipale înființate de Gabriela Firea, deoarece aceasta nu are votul USR și PNL, deci nu poate obține votul a două treimi din consilierii generali.

Comentarii