Bebeluşi cazaţi la Hotelul Municipal. Soluţii de avarie în criza creşelor și alte promisiuni

sâmbătă, 15 iunie 2019, 02:00
6 MIN
 Bebeluşi cazaţi la Hotelul Municipal. Soluţii de avarie în criza creşelor și alte promisiuni

Primăria a anunţat primele măsuri după protestul mămicilor. A fost făcută o listă şi fără criteriul proximităţii şi au rezultat încă o sută de copii care ar beneficia de un loc la creşă. 60 de locuri se vor amenaja la Hotel Municipal. Restul vor ajunge la Şcoala DA şi în alte creşe de stat

Primăria Municipiului Iaşi a găsit o soluţie de compromis în cazul scandalului pornit pe fondul lipsei de locuri în creşele ieşene şi de introducerea criteriului de proximitate. Practic, cei care figurează drept „admişi“ pe listele iniţiale îşi vor păstra locurile în creşe, iar copiii afectaţi de criteriul de proximitate şi care ar fi intrat la creşe fără acesta, aproximativ 100 conform declaraţiei primarului Mihai Chirica, vor fi repartizaţi către creşa amenajată la Hotelul Municipal, către proiectul Şcoala DA şi către celelalte creşe de stat.
 
Primarul Mihai Chirica a promis părinţilor care au participat la protestul de joi, 13 iunie, că va realiza, în decurs de o săptămână, noi liste de repartizare la creşele din Iaşi fără a fi luat în calcul criteriul de proximitate, liste pe care să le compare cu cele existente. Listele au fost însă refăcute după o zi, primarul prezentând în cursul zilei de ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, o serie de soluţii care să-i mulţumească pe părinţii afectaţi de criteriul „proximităţii“. Primarul a explicat şi motivul pentru care a ales să introducă criteriul în acest an, reabilitarea a două creşe şi reducerea numărului de locuri din acest motiv. „Din toţi cei înscrişi, 325 de copii au primit posibilitatea de a intra în creşele din Iaşi începând cu luna septembrie. Le-am promis mămicilor ieri că voi face pe parcursul unei săptămâni de zile o analiză comparativă pentru a vedea ce ar însemna înscrierea folosind criteriul de proximitate şi ce înseamnă înscrierea fără acest criteriu. Pe parcursul zilei de ieri această analiză s-a finalizat şi am ajuns al concluzia că toţi cei care au primit posibilitatea de a înscrie copiii folosind criteriile pe care le-am aplicat deja vor rămâne în sistemul de creşe. Nu-şi pierde nici unul dintre părinţi privilegiul de a avea copilul la creşe şi asta pentru a nu provoca panică printre cei care deja au primit calificativul de admis“, a explicat primarul. 
 
În privinţa celor afectaţi de criteriul de proximitate şi care ar fi intrat la creşe fără acesta, aproximativ 100 de persoane, vor fi repartizaţi către locuri suplimentare. „O să dau un singur exemplu: Creşa nr. 19 putea prelua 40 de copii, s-a refăcut punctajul pentru fiecare părinte cu criteriul de proximitate şi fără criteriul de proximitate, iar până la poziţia 40 în liste de aşteptare erau 10 părinţi. Toţi cei zece părinţi care apăreau în liste de aşteptare, alături de toţi ceilalţi care au fost admişi până la numărul total de admişi, respectiv 97, intră în posibilitatea de repartiţie a copiilor dumnealor. Deci creşa nr. 19 va avea 40 plus zece“, a adăugat Mihai Chirica.
 
Unde au fost găsite 100 de locuri suplimentare
 
În ceea ce priveşte locurile suplimentare, majoritatea, aproximativ 60, au fost găsite în spaţiul amenajat la Hotelul Municipal, care urmează să fie realizate până în luna septembrie, iar celelalte către alte spaţii. „Circa 60 de locuri suplimentare vor fi introduse în Hotelul Municipal, urmând să aducem dotările necesare pentru a putea efectiv să-i şi cazăm acolo, să avem pătuţurile necesare, hrana, vesela, scăunelele, mesele şi absolut tot ce este nevoie pentru ca ei să poată avea o activitate cât se poate de în regulă acolo. Circa 40 de locuri vor fi împărţite între locurile rămase disponibile de la proiectul Şcoala DA, fără să-l abandonăm, iar o repartiţie suplimentară, în funcţie de proximitatea celor admişi în plus, la creşele cele mai apropiate, câte două trei locuri, fără a schimba radical structura fiecărei grupe din fiecare creşă în parte“, a afirmat Mihai Chirica.
 
Se caută noi spaţii pentru creşă
 
Dincolo de soluţiile găsite pentru părinţii nemulţumiţi de criteriul de proximitate, primarul Mihai Chirica a declarat că ia în calcul amenajarea unui spaţiu la Şcoala „Ion Neculce“, spaţiu care să fie, de asemeni, transformat în creşă. „Avem acolo o şcoală reabilitată, unde funcţionează sub statutul de grădiniţă câteva săli de clasă şi mai sunt disponibile. Acolo vom putea să mai organizăm câteva zeci de locuri, dar asta după ce primim avizele de funcţionare pentru că nu vrem să punem copiii în pericol. Acestea au fost măsurile urgente“, a afimat primarul.
 
De câte creşe ar avea nevoie Iaşul şi care sunt soluţiile pe termen lung
 
În cadrul conferinţei de ieri, primarul Mihai Chirica a afirmat că Iaşul ar avea nevoie de şase noi creşe în plus, iar în acest an se va demara un proiect municipal de construcţie de creşe. De asemenea, edilul intenţionează să introducă noi obligaţii pentru dezvoltatorii imobiliari, care vor trebui să construiască şi creşe în complexul realizat, nu doar grădiniţe ca până acum. „Ne-ar mai trebui şase creşe mari pentru că aceşti copii vor trece prin toate cele trei grupe pentru a putea fi preluaţi în sistemul de grădiniţe. Nu am avut niciun feed back din partea sectorului privat. Am făcut o analiză, dar nu am găsit în momentul de faţă iniţiativă din partea sectorului privat de a construi creşe din diverse motive, printre care cele mai importante sunt responsabilitatea faţă de un copil mic, care nu este într-un sistem de educaţie, ci este într-o stare de risc crescut“, a afirmat Mihai Chirica, care a adăugat că „prin programele de dezvoltare a tuturor investitorilor imobiliari, în ultimele teme, le-am propus în mod obligatoriu crearea de spaţii sociale, respectiv grădiniţe erau până acum, dar le voi impune inclusiv creşă. Ai făcut un complex de 100, 200, 300 de apartamente, atunci, proporţional, la parterul blocului, va trebui să aibă, şi voi impune prin decizia Comisiei de oportunitate, creşă şi grădiniţă. Pe care o va administra cum va considera de cuviinţă, poate chiar şi într-un parteneriat cu noi“.
 
Criterii stabilite de părinţi
 
În anii următori Primăria se spală pe mâini în ceea ce priveşte stabilirea de criterii de admitere la creşele din Iaşi. Astfel, părinţii vor fi cei care vor stabili în ce mod şi pe baza căror criterii vor fi alocate locurile disponibile, cu 200 mai multe faţă de acest an.
„Prognozăm să finalizăm două creşe, iar acestea vor aduce un spor de aproape 200 de copii în plus faţă de anul acesta, Creşa 1 şi Creşa 10, care sunt abandonate de tot acum. După finalizare vom avea încă 200 de locuri, pentru că nu vom desfiinţa Hotelul Municipal. Până nu rezolvăm problema, Hotelul Municipal rămâne creşă. După ce am rezolvat problema ne mai gândim ce facem cu Hotelul Municipal“, explică Chirica.

Comentarii