De Sănătate

Punem punctul pe știi

Blefaroplastia redă vederea periferică și conferă chipului un aspect mai tânăr

miercuri, 11 ianuarie 2023, 09:20
4 MIN
 Blefaroplastia redă vederea periferică și conferă chipului un aspect mai tânăr

Marina Argeșan, 58 ani: ”M-am gândit mult până să vă scriu. Nu sunt o persoană obsedată de intervenții chirurgicale cosmetice dar recunosc că mă indispune atunci când încerc să îmi machiez ochii că o fac tot mai greu. Mi s-au lăsat pleoapele și este o adevărată aventură să folosesc creionul dermatograf sau tușul. Nu am probleme de vedere, cel puțin nu încă, dar mi-aș dori să știu dacă pot face o intervenție chirurgicală care să elimine această problemă și să preîntâmpine eventualele dificultăți de vedere”.

Dr. Lucian Popa, medic primar Chirurgie plastică, reconstructivă și estetică: ”Blefaroplastia sau liftingul pleoapelor este o intervenție chirurgicală de corecție a pleoapelor căzute și implică îndepărtarea excesului de piele, grăsime și realizarea unei plastii musculare. Practic, pe măsura înaintării în vârstă, pielea de la nivelul pleoapelor începe să-și piardă din elasticitate și se întinde, iar mușchiul care susține pleoapa slăbește. Ca urmare, grăsimea de la nivelul ochiului se poate manifesta exagerat la nivelul pleoapelor, determinând căderea pleoapei superioare și formarea de pungi sub ochi. Fața capătă un aspect îmbătrânit și obosit în permanență. 

În plus, în special la persoanele în vârstă, o pleoapă căzută mult poate reduce vederea laterală (vederea periferică), mai ales în părțile superioare și exterioare ale câmpului vizual, ca urmare a unor modificări de dinamică oculară.

În mod normal, blefaroplastia poate ameliora sau elimina aceste probleme și poate face ca ochii să pară mai tineri și cu o expresie mai frumoasă. Intervenția chirurgicală este efectuată de către un medic chirurg plastician, nu necesită internare și permite corecția pleoapelor superioare, pleoapelor inferioare sau a ambelor. 

Deși este o intervenție chirurgicală, blefaroplastia este considerată o soluție ușoară și rapidă pentru o problemă întâlnită la majoritatea persoanelor, odată cu înaintarea în vârstă.

Procedura aduce claritate în vedere, schimbă radical aspectul pacientului și sporește încrederea de sine într-un timp foarte scurt, cu riscuri minore. 

Majoritatea pacienților au peste 35 de ani, însă operația poate fi efecuată și mai devreme. Femeile sunt cele care solicită mai des această operatie estetică, însă procedura poate fi efectuată și în cazul bărbaților.

Înainte de intervenție, pacientul nu trebuie să ia medicație cu efect de scădere a coagulării sângelui cum ar fi aspirina, ibuprofen, naproxen sau oricare alte medicamente sau suplimente pe bază de plante asociate cu o sângerare crescută. 

De asemenea, trebuie să se renunțe la fumat cu câteva săptămâni înainte de operație, deoarece fumatul poate reduce capacitatea de vindecare după intervenția chirurgicală.

Blefaroplastia poate fi realizată în zona pleoapei superioare, inferioare sau amândouă, în funcție de necesitățile pacientului. 

Ne vom vedea la o consultație pentru a înțelege ce așteptări există în urma acestei intervenții și vom stabili un plan pentru a îndeplini aceste așteptări.

În sala de operație se vor realiza incizii subtile, prin care vom elimina grăsimea și excesul de piele, pe care le vom închide ulterior cu suturi. Indiferent de intervenție (superioară sau inferioară), inciziile vor fi create în zone strategice – pentru cea superioară, în pliul pleoapei, iar pentru cea inferioară, în zona genelor – astfel încât nu vor fi observabile în urma operației.

Această procedură durează maxim 2 ore și poate fi realizată cu anestezie locală sau anestezie generală. 

În urma operației, zona ochilor va fi inflamată și posibil vânătă, veți simți un disconfort și va fi nevoie să aplicați picături de ochi iar femeile nu se vor putea machia timp de 7 zile, până se scot firele.

De obicei, disconfortul este minim și poate fi evitat cu medicamente uzuale prescrise de medic, schema de tratament conținând antalgice,  antiinflamatorii dar și antibiotic, în toate cazurile. Este recomandat să se doarmă cu capul ușor ridicat, pentru a facilita vindecarea. 

Deși nu este nevoie ca pacientul să fie internat în urma acestei intervenții, se recomandă totuși repaus pentru următoarele 2-3 zile, pentru că ochii săi vor fi mai obosiți.

Rezultatele operației se vor vedea imediat, inciziile nu vor fi observabile, iar rezultatul va dura între 5 și 10 ani.

Blefaroplastia nu este recomandată persoanelor care au probleme psihologice, ochi uscați, afecțiuni inflamatorii active cutanate, în curs de cicatrizare, cum ar fi eczemele sau psoriazisul. Bolile de sistem vor fi atent apreciate și controlate iar intervențiile chirurgicale repetate vor fi limitate”. 

 

Comentarii