Blocuri de 20 de etaje pe terenul Vinia din Metalurgie și 40 de vile lângă Botanică

vineri, 19 iulie 2019, 02:02
3 MIN
 Blocuri de 20 de etaje pe terenul Vinia din Metalurgie și 40 de vile lângă Botanică

Proiectul supus atenţiei comisiei de urbanism din cadrul Primăriei aparţine unei firme din Suceava. Și proiectul viitorului magazin Lidl din Canta a suscitat dezbateri. Nu mai puţin de 27 de proiecte a avut comisia pe masă la şedinţa de ieri.

Mai multe proiecte imobili­are au primit ieri undă verde din partea Comisiei de urba­nism. Dintre cele 27 de iniţiative incluse pe ordinea de zi, consilierii au reuşit să discute 20 dintre acestea: 13 au fost aprobate, 6 au fost amânate şi unul a fost respins. În cazul a două proiecte de amploare decizia a fost de amânare: realizarea unui ansamblu rezidenţial pe bld. Chimiei şi construirea unui nou centru comercial în zona Moara de Foc.

În prima situaţie este vorba despre un proiect al firmei Daily Group SRL din Suceava, care vrea să ridice cel puţin 7 blocuri (4 cu 10 etaje şi 3 cu 20 etaje) pe un teren de 3,8 ha ce a aparţinut fostului producător de vin Vinia SA. Compania a achiziţionat terenul şi construcţiile aferente la o licitaţie de acum câţiva ani achitând circa 2 milioane euro. Înălţimea maximă a unui imobil este prevăzută pentru 95 metri, la un regim de înălţime maxim cu subsol, parter, mezanin şi 20 etaje. Este pentru a doua oară când proiectul este discutat în Comisia de urbanism, iar consilierii au cerut din nou clarificări privind amplasarea locurilor de parcare. La o şedinţă din luna iunie, Comisia a adoptat o rezoluţie prin care parcările trebuie să fie în subteran, mai puţin cele pentru vizitatori, şi au solicitat o bandă de accelerare şi decelerare. Potrivit viceprimarului Gabriel Harabagiu, membru al Comisiei de urbanism, motivul amânării de ieri vizează faptul că investitorul nu a completat documentaţia cu evidenţierea locurilor de parcare, conform solicitării anterioare.

În cel de-al doilea caz – construirea unui magazin Lidl în zona Moara de Foc, Comisia a solicitat beneficiarului să prezinte avizul de la Regionala de Drumuri Naţionale, având în vedere modul în care va fi afectată circulaţia la intersecţia şos. Moara de Foc cu str. Canta. Noul centru comercial este propus pe actualul teren deţinut de Compan, fiind deja emisă autorizaţie de dezafectare a construcţiilor existente. Proiec­tul intră în mod regulat în şedinţe ale Comisiei de urbanism încă din luna aprilie a acestui an, fiind amânată o decizie de mai multe ori.

Zeci de vile la doi paşi de Grădina Botanică

Printre iniţiative imobiliare aprobate se numără două proiecte aflate pe amplasamente destul de apropiate unul de celălalt: un proiect este propus de Popval SRL şi celălalt de Euro Development Group. Cele două firme deţin suprafeţe de teren între zona Cimitirului Evreiesc şi partea vestică a Grădinii Botanice. În total, sunt propuse 40 de vile, toate cu un regim demisol, parter şi un etaj. În ambele cazuri, avizul a fost unul condiţionat în sensul că cheltuielile legate de utilităţi vor fi suportate de beneficiari.

Alte proiecte imobiliare aprobate constau în construirea unui bloc pe str. Crişan (beneficiar M.Chim SRL, imobil cu 3 etaje), un ansamblu cu 3 vile în Galata (persoane fizice), mai multe blocuri cu un regim mic de înălţime în Copou şi Moara de Vânt şi, nu în ultimul rând, o serie de locuinţe individuale.

În ceea ce priveşte proiectul respins ieri de către consilieri, beneficiarul a solicitat reali­zarea unui spaţiu comercial pe o suprafaţă de 308 mp pe şos. Arcu cu un regim demisol, parter şi un etaj. În opinia Comisiei, proiectul propus nu este oportun din punct de vedere tehnic având în vedere amplasarea (în curbă) şi suprafaţa terenului.

Alte două proiecte (construirea unui bloc pe şos. Nicolina şi încă unul pe str. Aurel Vlaicu) au fost amânate întrucât în aceste cazuri s-a decis reluarea consultării publice, după ce cetăţeni din zonă au reclamat că nu au fost informaţi asupra iniţiativelor urbanistice.

Nu în ultimul rând, Comisia mai decis amânarea adoptării unei rezoluţii în cazul ridicării unor blocuri cu 8 etaje pe str. Hlincea (recomandare ca parcările să fie la subsol) şi a unui bloc cu 3 etaje pe str. Tudor Vladimirescu (aviz necesar de la Regionala de Drumuri Naţionale).

Comentarii