De Business

Punem punctul pe știi

Călătoria cu autorulotele este la modă mai mult ca niciodată

Tarifele variază între 90 şi 140 de euro pe zi.

vineri, 01 mai 2020, 13:12
5 MIN

Călătoria cu autorulota devine din ce în ce mai populară în rândul ieşenilor, în contextul pandemiei de COVID-19. Pe măsură ce oamenilor li se spune să rămână acasă şi să evite adunările – pentru a contribui la încetinirea răspândirii virusului -, acest mod de a călători ar putea fi printre cele mai sigure forme de petrecere a vacanţei. Reprezentanţii companiilor de închirieri autorulote din judeţul Iaşi arată că nu duc lipsă de clienţi, subliniind faptul că sectorul are acum “un potenţial uriaş de dezvoltare”.  

Preţurile cu care pot fi închiriate autorulotele pleacă de la 90 euro/ zi şi pot ajunge la maximum 140 euro/ zi. Tariful diferă în funcţie de dotările maşinii, de numărul de zile pentru care se închiriază, dar şi de perioada în care se face închirierea. “Una este să se închirieze o autorulotă pentru o săptămână, şi alta să se închirieze pentru o lună. Mai avem puţine zile libere între două închirieri, unde ar mai putea fi inserate altele”, a spus pentru “Ziarul de Iaşi” Dragoş Darie, reprezentantul Top Camper, parte a grupului de firme Molid MTS Securitate. Deputatul ieşean Marius Bodea, un împătimit al călătoriilor cu autorulota încă de dinaintea crizei de sănătate publică, susţine că “sentimentul pe care îl trăieşti este că eşti liber să mergi oriunde în inima naturii, acolo unde nu se poate construi vreodată ceva din betoane. Iar faptul că realmente conduci o casă pe roţi, cu tot ce poate avea o casă – bucătărie utilată, spaţiu de servit masa, dormitor, grup sanitar -, împlineşte acest sentiment de libertate totală de mişcare”.

Un sector în creştere

Cei de la Top Camper au intrat în business-ul cu autorulote anul trecut, după ce ei înşişi au văzut beneficiile pe care le aduc astfel de călătorii. Parcul lor auto este format din 2 autorulote noi, care se dovedeşte prea mic pentru numărul mare de solicitări. În perioada 1 martie – 14 iunie, ieşenii le pot închiria maşinile cu 120 euro, în timp ce vara, între 15 iunie – 14 septembrie, tariful urcă până la 135 euro. În extra-sezon autorulota se închiriază cu 90 euro. Autorulotele se conduc cu permis categoria B şi consumă între 9 şi 11 litri de motorină la 100 km. Chiar dacă este un trend care a pătruns sfios pe piaţa din România acum câţiva ani, are perspective de dezvoltare pe fondul pandemiei, crede Dragoş Darie, reprezentantul agenţiei ieşene. “Activitatea în zona Moldovei să spunem ca este una relativ nouă. În România este un trend care a intrat timid pe piaţă acum 2 ani, iar noi, ca şi alţii, am văzut un potenţial de dezvoltare. Noi am fost utilizatori în prima fază şi am spus că decât să mergem la Bucureşti sau în altă parte să închiriem o maşină, ne-ar plăcea să fie la Iaşi. Aşa cum suntem noi, ne-am gândit, mai sunt probabil şi alţii, astfel că am făcut un pas în această direcţie. Am achiziţionat anul trecut 2 maşini, iar anul acesta, în luna martie, aveam planificat să mai cumpărăm încă 2, numai că expoziţia de bărci şi autovehicule recreaţionale nu a mai avut loc din cauza evenimentului nefericit la care participăm cu toţii. Solicitările sunt multe, însă momentan nu avem maşini suficiente. Considerăm ca va fi un sector care va creşte în perioada următoare, are potenţial”, a povestit el reporterilor “Ziarului de Iaşi”.

“Dorim ca omul să fie în siguranţă”

Pe de altă parte, parcul auto al celor de la MAC Rulote însumează 7 autorulote. Publicul ţintă este cel cu venituri medii spre ridicate, preţurile pornind şi aici de la 90 euro, dar pot ajunge şi până la 140 euro. Marius Constantin, reprezentantul agenţiei, accentuează faptul că preţurile diferă în funcţie de sezon, fiind foarte importantă perioada în care se închiriază autorulota. “Suntem pe piaţă de anul trecut, am început cu 2 maşini, iar anul acesta avem deja 7 autorulote. De 2 săptămâni s-a schimbat situaţia, sunt multe solicitări, având în vedere că după 15 mai se poate circula liber. Noi am primit mai multe cereri de oferte, iar acum aşteptăm ca oamenii să ia o decizie în acest sens. Preţurile diferă în funcţie de sezon, este foarte importantă perioada. Un alt aspect ar fi şi numărul de zile la care se face oferta. Noi, având în prezent atâtea maşini, avem diferenţe chiar şi între ele – mai scumpe, cutie automată, cu mai mulţi cai putere, pentru cei care poate vor sa plece la drumuri mai lungi, în afara ţării. La închiriere, una dintre condiţiile agenţiei noastre este ca şoferul să aibă o vechime de minimum 3 ani permis categoria B. Sunt maşini mari, unde trebuie multă atenţie, deci multă experienţă. Dorim ca omul să fie în siguranţă, nu ne dorim incidente. Oricum se face şi un instructaj la plecare. (…) Avem câteva persoane care deja sunt hotărâte, dar lista clienţilor mai poate fi completată”, a arătat Marius Constantin.

“A nu pleca stresat în cursă”

Care este primul aspect de care trebuie să ţină cont o persoană dornică să închirieze o autorulotă, pentru a avea siguranţa că alege maşina potrivită? Cu cât este mai nouă, cu atât mai bine, spune Marius Bodea. “O autorulotă de generaţie nouă şi cu puţini kilometri parcurşi trebuie să reprezinte prima opţiune. Apoi, să îţi ofere setul întreg de accesorii, de la vesela completă pentru bucătărie, marchiză pentru stat la umbră, accesorii de exterior (scaune, mese etc.), aşternuturi şi prosoape până la ghiduri de călătorie şi hărţi cu detalii de campare. Şi, foarte important: serviciile de închiriere, mai ales pentru cei care doresc să încerce pentru prima dată o astfel de aventură. Pentru că e nevoie de răbdare şi calm la fiecare astfel de client, pentru a nu pleca stresat în cursă”, este de părere deputatul ieşean. Dacă ar fi să ne raportăm la cheltuielile suplimentare care ar putea apărea odată cu închirierea autorulotei, nu există valori fixe. Ele diferă de la caz la caz, în funcţie de tipul de aventură ales. “Dacă alegi să mergi off camping, adică pur şi simplu în sălbăticie, pe lângă carburant şi aprovizionarea cu alimente nu îţi mai trebuie decât să te bucuri de linişte şi inedit. România este aici mai ofertantă şi puţin mai tolerantă decât alte ţări. Dacă alegi să mergi în locuri amenajate, on-camping, atunci vei plăti pentru campare şi accesul la utilităţi. O zi de campare poate varia între 15 lei şi chiar până la 100 lei în plin sezon, în locurile cele mai căutate cu servicii suplimentare”, ne-a spus Marius Bodea.

 

 

 

 

Comentarii