Când vom călători fără viză în SUA și ce ne împiedică acum?

sâmbătă, 05 februarie 2022, 10:00
2 MIN
 Când vom călători fără viză în SUA și ce ne împiedică acum?

România vrea să schimbe strategia pentru a fi inclusă în Visa Waiver, programul american ce permite călătoriile fără viză în Statele Unite, și să demareze o campanie de conștientizare a publicului, astfel încât să nu mai fie atât de multe persoane respinse. În acest sens, România așteaptă de la autoritățile americane o foaie de parcurs, dar pe de altă parte, ar fi nevoie de resurse de la București alocate acestor demersuri, a explicat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Actuala legislația americană referitoare la programul Visa Waiver datează din 1986 și prevede, printre altele, ca rata de respingere a vizelor să fie sub 3 la sută într-un an fiscal. Asta înseamnă că într-un an fiscal, dintre toți cetățenii unui stat candidat care solicită viză pentru Statele Unite mai puțin de 3 la sută să fie refuzați.

Autoritățile americane refuză viza din diverse motive – dacă de exemplu persoana respectivă a depășit durata de ședere în cazul unei vize deținute anterior, dacă prezintă documente neconforme, dacă a desfășurat activități ilicite, precum traficul de droguri etc.

Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească și alte cerinţe, legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor. Majoritatea statelor membre UE fac parte din acest program, dar nu și România. În cazul României, principala piedică este legată de rata mare de respingere a vizelor. Rata de refuz a vizelor a fost în anul fiscal precedent (2020) de peste 10 la sută.

„Nu există niciun stat care să fi fost inclus în programul Visa Waiver de la o rată de respingere a vizelor de 10 la sută, așa cum suntem noi acum, la sub 3 la sută într-un an fiscal, așa cum cere legislația americană”, a declarat Andrei Muraru.

Ambasadorul Andrei Muraru recunoaște că este un proces „foarte complex”, dar pe de altă parte, se declară optimist și crede că această campanie și-ar putea arăta roadele undeva spre orizontul anului 2024-2025.

Aflați amănunte de pe digi24.ro.

Comentarii