Candidatura Vioricăi, veste proastă pentru opoziţie

joi, 25 iulie 2019, 01:50
3 MIN
 Candidatura Vioricăi, veste proastă pentru opoziţie

Paradoxal, candidatura actualului premier nu convine nici PNL, nici USR. Liberalii se pot trezi cu o finală Iohannis – Barna, un meci cu o desfăşurare imprevizibilă, iar useriştii "joacă" pentru prima dată din postura de favoriţi.

Candidatura Vioricăi Dăncilă la alegerile prezidenţiale a fost primită cu fustrare de nucleul dur de simpatizanţi PSD. Marţi seară, în studioul Antena 3 s-a ţinut priveghi la capul răposatului, iar Codrin Ştefănescu a vorbit despre "un adevărat coşmar". Opinia publică a privit cu amuzament amar partida din CEx a Vioricăi, în vreme ce opoziţia a cam rămas fără cuvinte.

Paradoxal, candidatura actualului premier nu convine nici PNL, nici USR. Liberalii se pot trezi cu o finală Iohannis – Barna, un meci cu o desfăşurare imprevizibilă, iar useriştii "joacă" pentru prima dată din postura de favoriţi. Nimeni nu o să-l ierte pe avocatul Dan Barna, expert în fonduri Phare, dacă va fi învins de o "gospodină", o "mămăică", vorba Gabrielei Firea. Pentru liderul USR, cariera politică se poate încheia de la prima competiţie electorală la care participă "pe persoană fizică". Iar auspiciile nu-i sunt favorabile. Un sondaj ieşit pe surse de la CEx-ul PSD indică USR-PLUS ca fiind a doua forţă politică din România, cu un scor cumulat de 28%. În toate măsurătorile publice, Barna nu a avut niciodată în dreptul său, ca lider al celei mai puternice alianţe politice din ţară, un procent format din două cifre. Viorica Dăncilă avea deja un scor decent după prima lună la Palatul Victoria. Pentru publicul PSD e suficient să pozezi alături de trei trandafiri, chiar dacă nu a auzit nimeni de tine, şi primeşti 10% simpatie din inerţie, un bonus de bun-venit în partid. Simpatizanţii USR-PLUS sunt mai exigenţi cu propriul candidat decât cu rivalii, au pretenţii exagerate privind comportamentul public al favoritului (vezi scandalul prezenţei lui Barna la Antena 3).

Un alt dezavantaj major pentru liderul USR e dat de lipsa unor structuri puternice de partid în teritoriu care să tragă pentru Barna. Organizaţiile locale ale Alianţei arată încă primitiv, există localităţi în care filialele sunt surclasate numeric şi ca infrastructură de formaţiuni "zombie", vezi UNPR sau PRM. Or, la prezidenţiale, în primul tur de scrutin, voturile se obţin mai ales prin mobilizarea propriului electorat. Cum vor fi mobilizaţi cei 28%? Dragnea "bau-bau" e la puşcărie, "niciun om nu e frică" de Dăncilă, iar pe Iohannis nu prea dă bine să-l ataci (înainte de primul tur). Cu ce mesaj pozitiv va "emoţiona" Barna propriul electorat? Hai nu 28%, dar măcar vreo 22-24% cât să prindă finala?

Oarecum surprinzător, Barna poate fi tractat în turul 2 chiar de liberali, împotriva voinţei lor. Dacă liderii PNL nu vor reuşi să se abţină de la atacuri publice la adresa Alianţei 2020 (până prin noiembrie), lozinca "PNL-PSD, aceeaşi mizerie" se va impune de la sine. Nici nu va fi necesar ca USR să şi-o asume oficial. "M..e PSD" va fi updatat în "M..e USL" (sau derivate), un mesaj cu potenţial de viralizare şi într-o finală Iohannis-Barna. Practic, i s-ar oferi ocazia candidatului USR  să fluture stindardul luptei împotriva întregului sistem politic post-decembrist. Rămâne de văzut dacă liberalii sunt suficient de inteligenţi, de maturi politic, încât să tolereze, chiar să ignore candidatul USR, până după primul tur.

Comentarii