Care este profilul votantilor PNL, USR-PLUS si PSD la alegerile europarlamentare

joi, 30 mai 2019, 09:02
2 MIN
 Care este profilul votantilor PNL, USR-PLUS si PSD la alegerile europarlamentare

Votantii Aliantei 2020 USR PLUS sunt preponderent tineri si locuiesc in marile orase, iar cei mai multi romani care au mers pe mana PSD-ului au peste 65 de ani, conform unei analize IRES realizate in ziua votului in privinta profilului votantilor celor trei partide.

Astfel, conform acesteia, 30% dintre cei care au votat cu PNL sunt maturi, 42% dintre cei care au preferat PSD au peste 65 de ani, in timp ce 50% dintre votantii USR-PLUS au intre 18 si 35 de ani.

De asemenea, cei mai multi votanti ai PNL sunt femei (53%), in timp ce 57% dintre votantii USR-PLUS sunt barbati. In cazul PSD 53% dintre votanti sunt femei.

Conform datelor, 46% dintre cei care au mers pe mana liberalilor au studii medii, in timp ce 55% dintre cei care au preferat PSD au studii elementare. 47% dintre cei care au pus stampila pe Alianta USR-PLUS au studii medii.

Jumatate dintre votantii Aliantei 2020 USR PLUS sunt angajati in mediul privat, aproape 6 din 10 votanti PSD sunt pensionari, iar in randul votantilor PNL se regaseste cea mai mare proportie de persoane fara ocupatie. Mai exact, 58% dintre cei care opteaza cu social democratii sunt pensionari, in timp ce in cazul PNL 33% sunt angajati la privat, fata de USR-PLUS, unde procentul ajunge la 51% in privinta celor care lucreaza in mediul privat.

Cea mai mica proportie de persoane interesate de politica este regasita in randul votantilor PNL (47%), fata de 53% PSD si 65% USR-PLUS.

Analiza arata ca votantii Aliantei 2020 sunt mult mai activi in mediul online. 93% dintre votantii USR-PLUS folosesc Internetul, comparativ cu 72% PNL si 44% PSD. De asemenea, 62% dintre cei care au preferat PNL folosesc Facebook, in cazul PSD procentul fiind de 35%, iar la USR-PLUS 83%.

Documentul arata ca jumatate dintre votantii PSD au votat doar la europarlamentare, nu si la referendum, in timp 99% dintre votantii USR-PLUS au mers in cabina de vot cu trei buletine, procentul fiind de 98% in cazul celor care au mers pe mana PNL.

De asemenea, unul din patru votanti PSD care au votat la referendum au pus stampila pe "Nu" pentru ambele intrebari. Decizia de a se prezenta la vot a fost luata mult mai aproape de ziua votului de catre votantii PNL si PSD.

ziare.com

Comentarii