Care este rolul uleiului pentru motor si cum influenteaza viata masinii tale? (P)

miercuri, 25 mai 2022, 13:55
3 MIN
 Care este rolul uleiului pentru motor si cum influenteaza viata masinii tale? (P)

Viata masinii tale depinde de atentia pe care o acorzi ingrijirii si efectuarii la timp a reviziilor si a schimburilor de ulei pentru motor. Acesta are un rol deosebit de important si de el depinde durabilitatea vietii motorului masinii tale. Totodata, uleiul acesta este parte a sistemului de lubrifiere (sistem de ungere) si are rolul de a reduce uzura motorului prin crearea unui film rezistent de lubrifiant intre suprafetele pieselor aflate in miscare.

Specialistii in domeniul auto recomanda tuturor soferilor sa fie extrem de atenti la starea in care se afla acesta si recomanda verificarea periodica a uleiului din baie cu ajutorul jojei de ulei.

Ulei motor – care este nivelul optim si cand se face schimbul?

Nivelul corect al uleiului in baie trebuie sa fie cuprins intre reperele minim si maxim insemnate pe joja de ulei. Schimbarea uleiului si a filtrului de ulei se face potrivit specificatiilor constructorului masinii tale. Exista doua repere pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand vrei sa faci un schimb de ulei, si anume:

  • numarul de kilometri parcursi – potrivit specialistilor, trebuie sa ai in vedere schimbarea uleiului la fiecare 10.000 km sau 15.000 de kilometri, in functie de specificatiile producatorului;
  • timp – daca nu ai indeplinit numarul de kilometri, trebuie sa stii ca trebuie sa faci schimbul de ulei anual.

Ulei pentru motor – semnele prin care masina iti transmite ca e nevoie sa faci schimbul:

Pentru a efectua schimbul de ulei pentru motor inainte ca masina ta sa fi avut de suferit, trebuie sa fii atent la semnalele pe care aceasta ti le transmite. Iata indiciile care te anunta ca masina are nevoie de reinnoirea uleiului:

  • semnalizarea martorului luminos corespunzator;
  • scaderea nivelului de ulei pentru motor;
  • aparitia unor zgomote nefiresti la nivelul motorului.

Rolul pe care acest tip de ulei il are in corecta functionare a motorului:

Viata si functionarea la capacitate optima a motorului masinii tale este influentata de starea in care se afla uleiul. Dincolo de lubrifierea pieselor componente ale motorului, acesta mai are si rolul de:

  • a contribui la scaderea temperaturii de functionare a motorului si impiedica, astfel, supraincalzirea;
  • a ajuta la indepartarea reziduurilor eliminate in timpul arderii amestecului de combustibil;
  • a proteja piesele metalice impotriva coroziunii.

Cum alegi uleiul potrivit motorului masinii tale?

In afara de recomandarile constructorului masinii tale, mai sunt patru caracteristici extrem de importante de care trebuie sa tii cont cand alegi tipul de ulei pentru masina ta. Este vorba despre:

  • vascozitate – reprezinta un factor important pentru buna functionare a angrenajului motorului si este influentata de compozitie si aditivii folositi;
  • punctul de congelare – extrem de important, mai ales in perioadele in care se inregistreaza temperaturi cu minus;
  • onctuozitate – determina viteza si gradul de formare al peliculei lubrifiante in jurul componentelor care interactioneaza prin frecare;
  • temperatura de functionare – este determinanta pentru tipul de motor folosit: diesel sau benzina. Motoarele diesel functioneaza la o temperatura aproape dubla, in comparatie cu cele pe benzina.

Acest tip de ulei influenteaza atat de mult calitatea vietii masinii tale, cat si modul in care conduci, incat autoritatile au considerat ca fiecare sofer trebuie sa detina aceste minime cunostinte. Astfel, in chestionarele de obtinere a permisului auto au fost incluse intrebari despre acest tip de ulei.

Intra pe AutoMag.ro si consulta oferta completa de ulei pentru motor, astfel incat sa te asiguri ca efectuezi schimbul corect si la timp. Respecta recomandarile constructorului auto si bucura-te de calatorii lungi si in siguranta!

Comentarii