Câţi bani ard primăriile de Sărbători. Milioane de lei pe luminițe și artificii

joi, 27 decembrie 2018, 02:56
3 MIN
 Câţi bani ard primăriile de Sărbători. Milioane de lei pe luminițe și artificii

Suma totală cheltuită pe iluminatul special şi pe artificii trece de 50 de milioane de lei.

O evaluare aproximativă a sumelor alocate de administraţiile locale pentru luminile şi artificiile care dau strălucire şi culoare Sărbătorilor de Iarnă arată că anul acesta s-au cheltuit peste 50 de milioane de lei. Autorii acestui veritabil studiu, care a constat în verificarea pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a licitaţiilor şi procedurilor de cumpărare, afirmă că în 2018 s-a cheltuit cu 50 la sută mai mult decât în 2017. Anul trecut, „investiţiile“ în asemenea efecte s-au cifrat la 34 de milioane de lei.

Însă cei de la Uniunea Salvaţi România, care au căutat aceste tranzacţii pe SEAP, s-au uitat doar pe ultimele luni ale lui 2018. Astfel, de pe harta interactivă realizată lipseşte Primăria Iaşi, care a făcut această achiziţie în prima parte a anului, şi care a atribuit firmei timişorene Elba sarcina iluminării festive a străzilor contra sumei de 153.849 de lei.

Pentru o sumă ceva mai mică, 129.512 lei, societatea a asigurat montarea instalaţiilor luminoase şi în celălalt municipiu din judeţ, Paşcani.

Foarte darnică s-a arătat în acest sens şi Primăria comunei Tătăruşi, care a alocat, prin achiziţie directă, 115.428 de lei pentru lucrări de modernizare, întreţinere şi reparaţie a iluminatului public şi ornamental.

La mare distanţă, pe locul următor în acest clasament neoficial se află comuna Deleni, cu 60.000 de lei destinaţi realizării iluminatului ornamental. Deleni este cea mai întinsă comună din judeţ (151 kmp), are şase sate în componenţă şi o populaţie estimată la 10,5 mii de locuitori.

Dintre comunele suburbane municipiului Iaşi, la Tomeşti s-au pus la bătaie 42.000 de lei, iar la Miroslava, 36.458 de lei.

Cât priveşte spectacolul de artificii, municipiul reşedinţă conduce de departe în clasament. Deşi, până în seara de 31 decembrie, nu e 100 la sută cert că va avea loc (vezi „surpriza“ anulării spectacolului la concertul din 15 octombrie), Primăria Iaşi a alocat evenimentului din noaptea dintre ani 600.000 de lei.

În judeţ, cele mai multe jocuri de artificii vor fi organizate de firma ieşeană Eurofoc Moldova. Cea mai darnică primărie este cea din Tg. Frumos (12.605 lei).

Administraţia comunei Bălţaţi a plătit 10.084 lei, iar cea din Bivolari a alocat 9.240 de lei, ambele fiind achiziţii directe.

Pe plan naţional, campionii sunt Primăria Municipiului Bucureşti cu 6 milioane de lei, Primăria Constanţa 4,8 milioane, Primăria Galaţi 1,6 milioane, Primăria Jilava 0,9 milioane.

La Iaşi, toate cheltuielile însumează mai puţin de un million de lei. Celor 600.000 de lei menţionaţi de primarul Mihai Chirica la începutul lunii pentru organizarea spectacolului din faţa Palatului Culturii li se adaugă costul ornamentelor şi amenajărilor făcute de angajaţii Serviciilor Publice, aproximativ 150.000 de lei.

Comentarii