Colecţia Hexagon - carte de călătorie

„Căzând în gol”, de Joe Simpson

marți, 18 iunie 2019, 12:45
2 MIN
 „Căzând în gol”, de Joe Simpson

O descriere splendidă şi captivantă a aventurii terifiante a doi prieteni ce escaladeză pentru prima dată masivul Siula Grande.

 

În 1985, Joe Simpson şi prietenul său Simon Yates reuşesc să escaladeze pentru prima dată masivul Siula Grande pe faţa lui vestică. De pe vârf, la 6.344 de metri altitudine, cei doi admira priveliştea Anzilor peruvieni care se întind cât vezi cu ochii. Entuziasmul lor se va risipi însă curând, pentru că la coborâre lucrurile iau o întorsătură dramatică: Joe alunecă pe un perete de gheaţă şi, în cădere, îşi rupe piciorul. Simon încearcă să-l coboare cu ajutorul a două corzi legate una de alta. Se lasă întunericul, izbucneşte furtuna, iar la un moment dat Joe rămâne suspendat în gol. Neputând să comunice cu el şi conştient că riscă să-şi piardă amândoi viaţa, Simon decide în cele din urmă să taie coarda. Joe cade într-o crevasă, iar Simon se întoarce în tabară, obsedat de gândul că prietenul lui a murit. Următoarele trei zile vor fi un coşmar şi pentru unul, şi pentru celălalt…
 
„O descriere splendidă şi captivantă a aventurii lor terifiante, care te ţine cu sufletul la gură… O carte scrisă superb.” (Sunday Express)

Documentarul bazat pe această carte a fost distins cu premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic al anului 2004 şi a fost inclus pe lista PBS a celor mai bune 100 de documentare din toate timpurile.

 

DESPRE AUTOR

Joe Simpson este alpinist şi autorul mai multor bestselleruri, primul, Căzând în gol, fiind distins cu NCR Award şi Boardman Tasker Award pentru literatura montană. A mai scris This Game of Ghosts (1993), Storms of Silence (1996), Dark Shadows Falling (1997), The Beckoning Silence (2002) şi romanul The Water People (1992). În 2003, la 15 ani după publicare, Căzând în gol a fost ecranizat în regia lui Kevin Macdonald. În 2004, documentarul a obţinut Premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic al anului şi a participat la Festivalul de Film Sundance.

De marţi, 25 iunie 2019, la chioşcurile de presă, numai cu Ziarul de Iaşi: "Căzând în gol", de Joe Simpson

Pret: 12 lei

Partener: Fundatia Antibiotice Stiinta si Suflet

Comentarii