Ce-am făcut în ultimii 100 de ani?

sâmbătă, 30 decembrie 2017, 02:50
1 MIN
 Ce-am făcut în ultimii 100 de ani?

În ediţia din ultima zi a fiecărui an, “Ziarul de Iaşi” propune o temă de reflecţie colaboratorilor de la pagina de “Opinii”. Cu trimitere la anul care a trecut sau la cel care vine, ideea de lucru se vrea un semn prevestitor sau, dimpotrivă, un punct apăsat de final pentru un fenomen mai amplu. 

De cele mai multe ori, şi pentru cei mai mulţi dintre prietenii paginii, iniţiativa noastră s-a dovedit a fi o adevărată provocare. Aceasta s-a întors cumva şi la adresa redacţiei, pentru care găsirea ideii anului devine o întreprindere incitantă. Anul acesta sunt mai multe teme care merită atenţie. Iată câteva dintre acestea cu relevanţă internaţională. Va schimba atitudinea preşedintelui Trump aşezarea geostrategică actuală? Va prelua Franţa de la Germania rolul de lider de facto al Uniunii Europene? Vor fi reglementate în anul care vine companiile care gestionează marile reţele sociale? Cum anume? Există o a treia cale de abordare a problemei climatice, după retragerea SUA din acordul de la Paris? Altele vizează interesul naţional. Strategii de dezvoltare între Vestul divizat şi Rusia. Poate fi concurată stânga politică românească? Poate fi unificată dreapta? Unele pot avea întindere locală sau regională, iar dintre acestea merită să amintim problematica autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş.

Dintre toate acestea am ales însă să facem o reverenţă centenarului Marii Uniri. Ce-am făcut, prin urmare, în ultimii 100 de ani, aceasta este tema numărului din acest sfârşit de an. 

Comentarii