Ce înseamnă dacă ne pierdem mirosul pe o perioadă lungă de timp

miercuri, 05 mai 2021, 21:25
2 MIN
 Ce înseamnă dacă ne pierdem mirosul pe o perioadă lungă de timp

Pierderea mirosului, un simptom comun al Covid-19, poate dura câteva luni la unii pacienţi şi această persistenţă este „atribuibilă” prezenţei de lungă durată a virusului şi a inflamaţiei în mucoasa olfactivă, potrivit cercetătorilor de la Institutul Pastor, citaţi de AFP.

Munca lor de cercetare explică mecanismele pierderii mirosului legat de Covid pe termen scurt şi lung. Studiul arată că testele clasice RT-PCR efectuate pe un tampon nazofaringian folosind un tampon lung se pot dovedi a fi negative, chiar dacă virusul persistă adânc în cavităţile nazale, în mucoasa olfactivă.

Guilherme Dias de Melo (Pasteur) şi colegii săi au analizat neuroepiteliul olfactiv – o mucoasă specializată sensibilă la mirosuri în interiorul cavităţii nazale – la şapte pacienţi cu Covid-19, care nu au necesitat spitalizare şi care au raportat pierderea mirosului. Au descoperit că coronavirusul infectează şi reproduce neuronii olfactivi, celulele imune şi alte tipuri de celule din căptuşeala olfactivă, ducând la inflamaţie şi moarte celulară

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, materialul genetic al virusului, SARS-CoV-2 ARN, care a persistat la alţi patru pacienţi cu pierderea mirosului pe termen lung, care nu au fost detectaţi prin testarea PCR convenţională, din tampoane nazofaringiene. În plus, hamsterii infectaţi cu virusul au prezentat o prezenţă virală în mucoasa olfactivă şi în creier, precum şi pierderea gustului şi a mirosului.

Cititi si: Pierderea mirosului, o veste bună pentru pacienții bolnavi de Covid-19

Infecţia neuronilor olfactivi ai mucoasei olfactive nazale "ar putea constitui un portal de intrare în creier şi ar explica de ce anumiţi pacienţi dezvoltă diverse manifestări clinice, de natură psihologică (tulburări de anxietate, depresie) sau neurologice (declin cognitiv), susceptibilitatea de a se dezvolta o boală neurodegenerativă), care trebuie să facă obiectul unor noi studii ”, notează Institutul Pasteur într-un comunicat de presă.

„Conform rezultatelor noastre, pierderea mirosului în Covid-19 poate persista câteva luni la unii pacienţi, iar această persistenţă a semnelor clinice este atribuită persistenţei virusului şi a inflamaţiei din mucoasa olfactivă” comentează Marc Lecuit (Pasteur, Inserm, AP-HP), co-autor al studiului.

Cercetătorii nu sunt siguri dacă pacienţii sunt contagioşi. "Dacă sunt, este, fără îndoială, în cel mai rău caz, foarte slab. Sunt în curs studii pentru a determina acest lucru", a indicat AFP Hervé Bourhy (Pasteur), de asemenea co-semnatar al studiului.

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii