Ce restricţii intră în vigoare de azi în municipiul Iaşi. GRAFIC: Iasul, comparativ cu media naţională

miercuri, 29 septembrie 2021, 01:50
3 MIN
 Ce restricţii intră în vigoare de azi în municipiul Iaşi. GRAFIC: Iasul, comparativ cu media naţională

De două zile, municipiul Iaşi a depăşit incidenţa de 3 cazuri de îmbolnăvire de Covid-19 la mia de locuitori: 3,23, luni, 3,59, marţi. Dacă tendinţa se păstrează, oraşul ar putea să atingă mâine pragul de 4 cazuri/1.000 loc., situaţie în care setul de restricţii abia adoptat ieri va fi înăsprit.

 

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis asupra mai multor măsuri care se aplică începând de azi pentru următoarele două săptămâni, respectiv până pe 12 octombrie 2021:

  •  competiţiile sportive în spaţii închise sau deschise sunt permise cu participarea spectatorilor până la 30 la sută din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie. Pot să participe doar persoanele vaccinate de mai bine de 10 zile cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2, cele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-
  •  în cinematografe, instituţii de spectacole şi/sau concerte pot fi ocupate cel mult jumătate din numărul locurilor în aceleaşi condiţii de mai sus – mască plus vaccin, test sau dovada trecerii prin boală.
  • în aer liber, la spectacole pot să participe cel mult 1.000 de spectatori, de asemenea cu aceleaşi condiţii.

În schimb, la activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber pot să participe cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

  • cel mult 200 de persoane pot să participe la evenimente private (nunţi, botezuri etc.), dacă fiecare invitat are asigurată o suprafaţă de minimum 2 mp şi are dovada vaccinării, testului negativ sau a vindecării.
  • la cursuri de instruire şi workshopuri este permisă prezenţa a cel mult 150 de persoane în interior, respectiv 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea aceloraşi norme menţionate mai sus.
  •  la mitinguri şi demonstraţii pot să participe maximum 100 de persoane, cu respectarea măsurilor enumerate deja, la care se adaugă dezinfectarea obligatorie a mâinilor şi sigurarea unui spaţi de cel puţin 4 mp/persoană.
  • restaurantele şi cafenelele, dar şi piscinele şi sălile de jocuri de noroc pot avea cel mult jumătate din locuri ocupate şi nu pot fi deschise între orele 2-5 noaptea; cele din locurile de cazare sunt destinate doar oaspeţilor care locuiesc acolo. Barurile, cluburile şi discotecile pot să funcţioneze la cel mult 30 la sută din capacitate, clienţii trebuind să fie din categoria celor vaccinaţi, testaţi negativ sau vindecaţi de Covid.
  • sălile de sport pot să funcţioneze la cel mult jumătate din capacitate, cu spaţiu individual asigurat de 7 mp.
  • "Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise este permisă în intervalul orar 5.00 – 24.00 fără a depăşi 50 la sută din capacitatea maximă a spaţiului", menţionează un alt punct al ultimei hotărâri a CJSU. Condiţiile de participare sunt aceleaşi: vaccin, test negativ sau dovada vindecării – deşi administrarea vaccinului la copiii sub 12 ani este încă în analiză.

Atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare.

Primele măsuri de carantină sunt impuse la depăşirea pragului de 6 cazuri/1.000 loc., când circulaţia nocturnă în week-end este interzisă. Totuşi, măsuri suplimentare pot fi impuse şi dacă rata de infectare în rândul populaţiei depăşeşte 4 cazuri/1.000 loc.

Comentarii