Ce restricții rămân în vigoare pe durata stării de alertă, după ce CCR a decis că purtarea măștii nu poate fi impusă

miercuri, 16 februarie 2022, 11:28
1 MIN
 Ce restricții rămân în vigoare pe durata stării de alertă, după ce CCR a decis că purtarea măștii nu poate fi impusă

Guvernul mai poate impune restricții pe durata stării de alertă, conform prevederilor din legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Și această lege a trecut prin filtrul CCR și o serie de articole au fost declarate neconstituționale. Însă Executivul deține încă puteri sporite în aceste zile. Totuși, mai mulți oficiali guvernamentali au declarat în ultimele zile că toate măsurile ar putea fi ridicate până la Paștele ortodox, adică la 24 aprilie.

Guvernul mai poate impune restricții pe durata stării de alertă

Iată ce restricții sunt încă la îndemâna Guvernului, pe perioada stării de alertă, potrivit legii 55/2020:

Restrângerea sau interzicerea mitingurilor – o măsură care, oricum, a fost sfidată de protestatarii antivacciniști.
Restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite.
Interzicerea ieșirii din zonele stabilite și, după caz, în intervalele orare stabilite sau instituirea carantinei asupra unor clădiri, localități sau zone geografice
Limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității unor instituții sau operatori economici
Articolul 9 al acestei legi prevede că vânzătorii din farmacii sau alte spații comerciale poartă mască. Prevederea este în vigoare. La litera c a articolului 9 din legea 55/2020 se mai arată: „Purtarea măștilor de protecție de către client și respectarea normelor de distanțare la case de marcat sunt obligatorii”.

Mai mult, pe defapt

Comentarii