Ce s-a găsit în sângele afaceristului care dormea pe volanul Mercedesului după ce era să omoare un copil

joi, 25 iulie 2019, 02:00
4 MIN
 Ce s-a găsit în sângele afaceristului care dormea pe volanul Mercedesului după ce era să omoare un copil

În maşina lui Dumitru Stan, care abia se ţinea pe picioare din cauza alcoolului luat cu tranchilizante, a fost găsită o folie de Xanax. Efectele acestui medicament în amestec cu alcoolul sunt devastatoare. Asta explică cum bărbatul dormea efectiv pe volan după accident, în ciuda agitaţiei teribile din jur.

Omul de afaceri Dumitru Mari­cel Stan, patron al mai multor săli de jocuri de noroc din Iaşi, se afla sub influenţa alcoolului, dar şi a unor medicamente tranchilizan­te. Acest lucru a reieşit în urma analizei probelor de sânge luate de la bărbat, imediat după ce a fost transportat la spital, luni seara. Aflat la volanul unui Mercedes, el a lovit un stâlp şi un copac pe aleea Sadoveanu, după ce a trecut milimetric pe lângă un copil de 7 ani care se juca pe trotuar. Medicii au găsit în sângele bărbatului alcool, dar şi benzodiazepine, substantă din care sunt produse medicamentele tranchilizante, cum ar fi diazepamul şi xanaxul.
 
Ce efecte dă acest cocteil incendiar?
 
Reamintim că, imediat după accident, poliţiştii au găsit în buzunarele şoferului o folie cu pastile xanax, neîncepută, şi o sticlă de whisky, de asemenea, nedesfăcută. Benzodiazepinele sunt folosite adesea în combinaţie cu droguri sau cu alcool, pentru un efect considerat mai rapid şi mai eficient. De altfel, Dumitru Stan avea o concentraţie relativ mică de alcool în aerul expirat, comparativ cu starea sa, de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat, însă el nu se mai putea ţine pe picioare din cauza medicamentelor, cel mai probabil a xanax-ului, găsit şi în interiorul autoturismului Mercedes. Printre altele, acest tip de tranchilizante dă stări de somnolenţă, confuzie, stări de ameţeală, probleme cu vederea, slăbiciune, judecată incoerentă, dificultăţi de vorbire, lipsă de coordonare. Alcoolul şi pastile­le au făcut ca, imediat după ce Stan a produs tamponarea, trecă­to­rii să aibă impresia că şoferul a fost prins între fiarele autoturismului, când acesta era doar pră­buşit peste volan.
 
 
Pompierii sosiţi de urgenţă la faţa locului au sărit repede să îl ajute, însă acesta se afla într-o stare de somnolenţă. „Pompierii au fost solicitaţi la o încarcerare, însă victima nu era încarcerată. Nu a fost nevoie de intervenţia pompierilor“, ne-au spus reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. În fotografiile obţinute ieri de către jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ se poate observa cum bărbatul doarme efectiv la volan, în ciuda agitaţiei din jur. De altfel, acesta, când s-a urcat în autoturism, nu şi-a pus centura, aşa că în momentul impactului s-a lovit cu putere de airbagul care se declanşase. Afaceristul mai avea câteva sute de metri până să ajungă acasă. 
 
Dispută pe Xanax cu soţia: „Eu le beau“
 
Pastilele Xanax au fost „disputate“ chiar şi de către soţia afaceristului. „Eu i-am spus soţului să mi le cumpere. Eu le beau, nu el. Am probleme cu capul, şi de asta le iau“, le-a spus aceasta, poliţiştilor. Soţul său a stat doar câteva ore în spital, după care a solicitat să fie externat la cerere. De asemenea, copilul care a fost pe punctul de a fi lovit de Dumitru Stan a rămas cu o traumă. Puştiul se afla pe trotuar împreună cu mama lui, şi se întorceau de la cumpărături. Ei locuiau în apropiere de aleea Sadoveanu. „Mama copilulului se afla cu 100 de metri în faţă, copilul a rămas în urmă, să se joace. Mama acestuia avea în mâini nişte plase. În momentul în care maşina a urcat pe trotuar, copilul se afla în dreptul indicatorului care semnaliza staţia pentru mijloacele de transport. Copilul a spus că a fost atins de maşină, însă a fost trimis la Institutul de Medicină Legală pentru a lămuri acest aspect. Copilul ne-a spus că maşina l-a atins la picioare, s-a speriat şi a fugit la mama lui“, ne-a spus asistentul social care i-a însoţit pe cei doi la poliţie.
 
 
Cazul a stârnit o adevărată furtună pe Internet. Internauţii au precizat că Dumitru Stan ar fi consumat alcool undeva în zona rondului Agronomie, el fiind ajutat de către doi amici să ajungă la maşină. „Am văzut că îl susţineau ca să ajungă la maşină. Erau doi, am crezut că îl pun într-un taxi, însă l-au băgat în Mercedes“, a comentat o tânără.

Comentarii