De Business

Punem punctul pe știi

Patronul unui local din Iaşi: “Am senzaţia că suntem luaţi în râs”

Ce se întâmplă cu magazinele, terasele şi hotelurile din Iaşi începând de astăzi? Care dintre ele vor fi deschise

vineri, 15 mai 2020, 01:50
5 MIN
 Ce se întâmplă cu magazinele, terasele şi hotelurile din Iaşi începând de astăzi? Care dintre ele vor fi deschise

Parlamentul a aprobat Legea privind măsurile de relaxare care vor fi luate în perioada următoare. Ce spun patronii din Iaşi despre acest act legislativ?

De astăzi, magazinele care au acces la intrare din stradă şi hotelurile din judeţul Iaşi îşi pot relua activitatea. Tot din 15 mai se pot redeschide şi mall-urile mai mici de 15.000 metri pătraţi. România a ieşit din starea de urgenţă şi a intrat în stare de alertă. Cu toate că Parlamentul a aprobat Legea privind măsurile de relaxare care vor fi luate în perioada următoare, unii antreprenori ieşeni cu afaceri în domeniu consideră că „sună” destul de ambiguu, astfel că vor amâna momentan reluarea activităţilor economice. Pe lângă asta, întreprinzătorii din industria ospitalităţii susţin că implementarea măsurilor de protecţie sanitară se pot dovedi costisitoare în raport cu încasările pe care le-ar avea în această perioadă. Initial erau prevazute sa fie deschise si terasele, dar ulterior, ieri in jurul orei 23, Guvernul a nuantat masurile prevazute in legea aprobata de Guvern, astfel ca a hotarat ca terasele sa mai ramane inchise o perioada. 

“Nu ştiu ce norme să aplic”

„S-a aprobat un proiect de lege la Camera Deputaţilor care într-adevăr aşa spune, că terasele ar putea fi redeschise din 15 mai. Dar, în primul rând, nu ştiu dacă preşedintele a promulgat Legea. În al doilea rând, pare făcută «cu picioarele». (…) Ce se întâmplă, de exemplu, dacă vine o ploaie? Lumea va avea tendinţa să intre în incintă, noi ce facem, putem primi oamenii înăuntru? În general, terasele sunt acoperite cu umbrele care au rol doar de protecţie solară. Nu deschid de mâine (astăzi – n.r.), pentru că nu ştiu ce norme să aplic. Am senzaţia că suntem luaţi în râs”, ne-a spus ieri Iulian Bănilă, managerul Beer-Zone, inainte ca Guvernul sa stie ca Guvernul nu va permite deschiderea teraselor. Nici managerii de la Mamma Mia nu stiau exact cum se aplica legea aprobata de Parlament. „Când se va publica vom redeschide terasele, momentan nu o vom face. În schimb, de mâine (astăzi – n.r.) deschidem restaurantul de pe Ştefan cel Mare şi facem un punct Take&Go. Ieşenii pot comanda mâncarea şi vor veni doar să o ridice, nu vor intra în restaurant. (…) Oricum noi aveam aceste măsuri şi înainte de COVID-19, mereu se dezinfectau toate suprafeţele, meniurile etc. Probabil acum vom fi nevoiţi să luăm mai multe măsuri, cum ar fi distanţa între mese, un anumit număr de persoane şi altele, dar ne vom adapta. Şi noi vrem să deschidem, avem atâţia angajaţi, Mamma Mia nu a dat afară niciun om, aşteaptă şi ei să meargă la lucru”, au menţionat reprezentanţii restaurantului Mamma Mia.

“O să vedem ce va fi”

Reluarea activităţii în timpul pandemiei presupune mai mult decât „deblocarea” uşii, spune şi Constantin Rădeanu, patronul La Castel. Faptul că industria hotelieră îşi poate relua activitatea, dar nu poate funcţiona în scop turistic, ci doar pentru deplasările în interes profesional, nu ajută deloc. „Nu este nimic clar, plus că nu avem cum să deschidem de pe o zi pe alta. Pentru terase trebuie să facem aprovizionarea, să luăm măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, dar deocamdată nu ştim cu exactitate dacă, pe lângă cele pe care le cunoaştem, mai trebuie şi altele luate. În ceea ce priveşte cazarea, nu cred că va veni nimeni la hotel, având în vedere că nu merg multe afaceri, şi cum cazarea este permisă doar în interes de serviciu… O problemă constă şi în cheltuielile care vor apărea odată cu implementarea acestor măsuri şi dacă nici nu merge treaba, nu se merită… O să vedem ce va fi”, a spus Constantin Rădeanu jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi”. Şi patronul hotelului Traian, Vasile Puşcaşu, care deţine şi Motel Bucium, a precizat că activitatea nu va fi reluată momentan nici în unităţile de cazare, nici la terase, având în vedere că libertatea de deplasare este restricţionată în continuare. „Noi ne axăm pe clienţi care vin în mare parte din afara localităţii. Puţin probabil să vină un om să se cazeze dacă nu are acces la restaurant, piscină etc. Amânăm pentru data de 1 iunie, cu speranţa că vor fi alte condiţii. Şi dacă am deschide acum, am deschide degeaba. (…) Nici terasele nu vor primi clienţi momentan, sperăm ca la începutul lunii viitoare să putem relua activitatea. Anul acesta turismul este compromis, din punctul meu de vedere”, a subliniat omul de afaceri ieşean.

Ce magazine se vor deschide

La rândul său, Cristian Stanciu, administratorul hotelului Astoria, arată că aşteaptă reglementări mai precise pentru reluarea activităţii hoteliere. „Cele actuale sunt generale şi nu pot asigura o previziune sustenabilă pentru perioada imediat următoare. Deocamdată nu vom deschide hotelul, probabil majoritatea vor proceda la fel”, a punctat proprietarul hotelului Astoria. În ceea ce priveşte spaţiile comerciale, la complexul eGros Trade, care aparţine lui Cristian Delcea şi Constantin Rădeanu, îşi vor relua activitatea 20 de magazine din cele aproximativ 1.000 câte găzduieşte. „Măsurile pe care le vor lua comercianţii sunt cele specifice impuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii virusului. Fiecare poate implementa măsuri suplimentare de protecţie. Se vor redeschide, printre altele, un cabinet veterinar, spălătoria, un magazin din categoria casă şi grădină, unul de încălţăminte… În total, 20 de magazine”, ne-a spus Cristi Hristea, manager eGros Trade. 

 

 

Comentarii