Cenuşa Mariei Brătianu, fiica lui Gheorghe Brătianu, va fi depusă în cripta familiei de la Vila Florica

joi, 12 aprilie 2018, 07:00
1 MIN
 Cenuşa Mariei Brătianu, fiica lui Gheorghe Brătianu, va fi depusă în cripta familiei de la Vila Florica

Cenuşa Mariei Brătianu, fiica istoricului Gheorghe Brătianu, va fi adusă de la Paris şi depusă în cripta familiei de la Vila Florica, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Dan Manu.

Potrivit informaţiilor furnizate de CJ Argeş, Maria Brătianu a murit în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2017, la Paris. În ciuda dorinţei sale de a fi înmormântată la conacul de la Florica, fiica cea mare a istoricului Gheorghe Brătianu şi nepoata lui Ion I.C. Brătianu a fost incinerată în capitala Franţei.

Maria Brătianu s-a îngrijit de apariţia în exil a operei tatălui său, mort în anul 1953 în închisoarea comunistă de la Sighet, având, totodată, un rol activ în relansarea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, secţia românească a Federaţiei Internaţionale a Ligilor Drepturilor Omului.

Fiica marelui istoric Gheorghe Brătianu, ea însăşi autoare a unor studii de istorie contemporană, s-a dedicat, în ultimele decenii, dezvăluirii şi analizării represiunii comuniste din România. Ea a înfiinţat, la Paris, "Association pour le Memorial Sighet", organizând în capitala Franţei expoziţii şi conferinţe.

agerpres.ro

Comentarii