Cerere prin exerciţii fizice la un colegiu din Iaşi care vrea sală de sport

marți, 14 septembrie 2021, 22:11
2 MIN
 Cerere prin exerciţii fizice la un colegiu din Iaşi care vrea sală de sport

Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi organizează astăzi, 15 septembrie, un eveniment sportiv la care vor participa elevii instituţiei prin care catedra de Educaţie fizică şi sport militează pentru construirea unei săli de sport care să deservească şcoala. Directorul unităţii de învăţământ, prof. Nistor Gheorghiţă, explică că s-au făcut mai multe demersuri în acest sens, dar nu a fost posibil acest lucru deocamdată. Cadrul didactic explică totodată că speră să primească sprijin de la autorităţile locale, mai ales în condiţiile în care din acest an instituţia de învăţământ are statutul de „colegiu naţional”.

„În trecut am avut abrobată construirea unei săli de sport, dar nu am putut să o construim pentru că nu ne-a încăput construcţia pe teren, fiind o problemă cu un teren retrocedat. Am mai încercat într-un rând, dar nu am reuşit să obţinem toate avizele necesare acum vreo câţiva ani şi proiectul a expirat. Atunci nu am avut nici finanţare. Acum am avea o finanţare, fiind trecuţi pe lista CNI-ului (Compania Naţională de Investiţii), şi dacă reuşim şi Primăria ne ajută să scoatem toate avizele o vom construi cu bani de la CNI şi ar fi perfect”, a explicat prof. Nistor Gheorghiţă.

Cadrul didactic explică că terenul de sport nu este unul foarte mare, dar o sală de sport, fie ea şi una mai mică, este necesară pentru elevi, care ar putea face mişcare în acest fel indiferent de vremea de afară. „Avem aproape 1.000 de copii, suntem colegiu naţional începând din acest an şi este păcat să nu avem o sală de sport, având în vedere că sportul este foarte important pentru dezvoltarea psihică şi fizică. Ar fi spaţiu pentru o săliţă mică pentru gimnastică. Măcar atât să avem, pentru că teren aici în centru nu este. Nu putem dărâma blocuri sau biserici, dar loc pentru o săliţă de sport unde se pot face ore şi dacă plouă sau ninge ar fi”, a adăugat cadrul didactic.

În ceea ce priveşte manifestarea de astăzi, directorul unităţii explică că elevii din clasele V-IX vor ieşi pe terenul de sport şi, pentru aproximativ 20 de minute, vor face exerciţii fizice cu profesorii de sport. Directorul unităţii de învăţământ a ţinut să precizeze că vor fi respectate regulile în vigoare legate de siguranţa sanitară. „Noi am mai făcut un astfel de eveniment în urmă cu câţiva ani, când nu era pandemie, şi a ieşit o activitate frumoasă. Atunci am avut şi invitaţi din Republica Moldova care au rămas surprinşi şi încântaţi”, a adăugat Nistor Gheorghiţă.

Evenimentul de astăzi este organizat de catedra de Educaţie fizică şi sport a colegiului, fiind intitulat „Schimbă perspectiva”. Motivarea organizării acestuia de către colegiu este aceea că „şcoala noastră a devenit colegiu şi pentru că milităm în favoarea contruirii uniei săli de sport”. Directorul unităţii şcolare menţionează că nu este vorba despre o acţiune de protest, ci despre atragerea atenţiei asupra importanţei sportului şi a faptului că este nevoie de ajutorul autorităţilor pentru ridicarea unei săli de sport.

Comentarii