De Sănătate

Punem punctul pe știi

Vaccinare în ritmul melcului pe toate categoriile de vârstă

Chiar şi părinţii pro-vaccinare ezită să-şi imunizeze copiii. Câteva explicații

luni, 07 februarie 2022, 03:01
4 MIN
 Chiar şi părinţii pro-vaccinare ezită să-şi imunizeze copiii. Câteva explicații

Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani merge la Iaşi într-un ritm lent. În centrele din judeţ, la aproape două săptămâni de când a început imunizarea acestei grupe de vârstă, de pe 26 ianuarie şi până ieri, s-au vaccinat puţin peste 230 de copii. Cei mai mulţi au fost vaccinaţi în prima săptămână, iar acum, numărul copiilor care sunt aduşi de părinţi la centrele destinate să se imunizeze este tot mai mic. Se remarcă mai multe aspecte: părinţii care îşi imunizează copiii sunt în special cei care au făcut şi ei la rândul lor trei doze, o parte dintre ei încă au ezitări deşi şi-au imunizat copiii cu toate vaccinurile din schema naţională, iar alţi părinţi cred în continuare în diferite teorii conspiraţioniste care îi determină să nu se vaccineze nici ei, nici pe copii, sperând într-o imunizare naturală.

La Paşcani, doar 5 copii vaccinaţi

În judeţ există trei centre de vaccinare unde pot fi imunizaţi copiii cu vârste între 5 şi 11 ani: la Cinematograful Victoria, în Complexul studenţesc "Tudor Vladimirescu" şi la Primăria din Paşcani.

Majoritatea imunizărilor din Iaşi în rândul copiilor au fost făcute la centrul de la Cinematograful Victoria: de miercuri, 26 ianuarie, de când a început vaccinarea şi până la finalul primei săptămâni, au fost imunizaţi 159 de copii, iar în săptămâna care tocmai s-a încheiat – doar 71. Reprezentanţii centrului spun că, deşi imunizarea a început promiţător în prima săptămână, în a doua săptămână numărul a scăzut la jumătate.

"A scăzut numărul, nu ştim dacă este o tendinţă sau dacă la început au fost mai mulţi pentru că erau şi mai dornici. Am observat că la final de săptămână, de vineri până duminică, sunt cei mai mulţi, iar în timpul săptămânii numărul este mai mic. De exemplu, în prima sâmbătă, pe 29 ianuarie, au fost 55 de copii vaccinaţi, ieri (n.red. sâmbătă, 5 februarie) au fost 32 de copii. Duminică (n.red. – ieri) au fost doar doi copii, din care unul era programat pe platformă. Chiar şi la adulţi a mers greu, au fost cam 30 de oameni care s-au vaccinat, nu am mai avut atât de puţini de astă-vară când era, la fel, numărul vaccinărilor în scădere. În restul zilelor sunt şi peste 100 de adulţi care se vaccinează", a precizat Elena Ocraim, coordonatorul Centrului de vaccinare de la Cinema Victoria.

Cei mai mulţi părinţi care au venit să îşi vaccineze copiii aici sunt şi ei vaccinaţi la rândul lor, chiar cu trei doze, spun reprezentanţii centrului. La centrul din Paşcani, de pe 26 ianuarie şi până acum au fost vaccinaţi doar cinci copii.

Mamă: "problema e că vaccinarea a început în miezul valului"

Mădălina A. este mama a doi copii, de 5 şi 8 ani, şi spune că până acum şi-a imunizat copiii cu toate vaccinurile disponibile, însă cu cel anti-COVID încă nu a reuşit. Ieşeanca spune că vaccinarea acestei categorii de vârstă a început târziu, când deja se vedeau efectele valului cinci.

"Eu i-aş vaccina, problema este că vaccinarea a început în miezul valului, destul de târziu. Mă gândesc că s-ar putea să nu beneficieze de anticorpii respectivi, pentru că va mai dura 2-3 săptămâni şi deja se preconizează că până atunci ar trece valul. Momentan, pe cel mic îl ţin acasă pentru că s-a suspendat activitatea unei grupe din cauza numărului mare de infectări, iar la copilul cel mare în clasă măcar se poartă mască. Încerc să îi păzesc aşa momentan", a povestit Mădălina A.

Ieşeanca mai povesteşte că există un adevărat trend anti-vaccinist în rândul celor din jurul său, părinţi sau chiar cadre didactice care sunt în contact cu copiii zi de zi. La grădiniţa unde este înscris copilul cel mic, nici măcar educatoarele nu respectă regulile de protecţie sanitară.

"Au fost la un moment dat acele teste nazale, şi era o polemică foarte mare în rândul părinţilor, că ar face copiii meningită din cauza testării sau că sunt traumatizaţi din cauza procedurii. Văd în jurul meu foarte mulţi antivaccinişti şi nu ştiu de ce reacţionează lumea aşa, preferă să se îmbolnăvească decât să se vaccineze", a mai spus femeia.

La rândul său, Marian S. spune că deşi atât el cât şi soţia sa sunt vaccinaţi cu toate cele trei doze şi cred în beneficiile vaccinării, are ezitări în a-şi vaccina copiii anti-COVID.

"I-am vaccinat până acum cu tot ce este în schema de vaccinare, însă nu şi cu vaccinul anti-COVID. Mă gândesc că dacă sunt sănătoşi, nu au nicio boală cronică, poate ar face o formă uşoară a bolii", a precizat bărbatul.

La centrul de la Cinematograful Victoria şi la cel din Paşcani, programul zilnic este de la 08.00 la 20.00, iar la centrul din Complexul studenţesc „Tudor Vladimirescu” se pot imuniza copiii în trei zile – luni, miercuri şi joi, în intervalul 15.00 – 19.00.

Comentarii