Chirica, eşec în Consiliul Local ieri: proiectul execuţiei bugetare la 6 luni a căzut la vot

miercuri, 27 iulie 2022, 01:50
3 MIN
 Chirica, eşec în Consiliul Local ieri: proiectul execuţiei bugetare la 6 luni a căzut la vot

Proiectul de execuţie bugetară pe primul semestru al acestui an a fost respins ieri de către Consiliul Local (CL). Chiar dacă primarul Mihai Chirica beneficiază de o majoritate PNL-PMP în plen, unul dintre consilierii liberali nu a fost prezent la vot, astfel că proiectul a fost respins. Cu toate acestea, efecte juridice nu există întrucât execuţia este prezentată plenului doar în scopul redimensionării cheltuielilor în raport cu gradul de colectare.

 

Raportul arată o situaţie dezastruoasă: doar 15% din banii prevăzuţi pentru investiţii au fost cheltuiţi, iar fondurile UE au fost atrase doar într-un procent de 10% faţă de estimările de la început de an. În context, primarul a făcut o serie de comentarii pe temă şi a concluzionat că situaţia nu e „atât de dramatică”. Potrivit edilului, proiectele derulate de Primărie nu sunt blocate, dar sunt probleme în efectuarea de plăţi. El a dat exemplul celor nouă tramvaie Bozankaya: acestea au ajuns la Iaşi, dar Primăria nu le-a achitat încă întrucât producătorul turc trebuie să-şi actualizeze actele contractuale în concordanţă cu noi prevederi legislative.

Primarul a precizat că, cu cele 25 milioane euro, gradul de execuţie al cheltuielilor de investiţii s-ar fi dublat. În acelaşi timp, edilul a invocat problemele pe care constructorii le au în ceea ce priveşte creşterea preţului la materiale de construcţii. În acest sens, Primăria nu a putut deconta lucrări deja efectuate pe motiv că aceşti constructori încă nu au cerut astfel de plăţi în aşteptarea unor reglementări care vor fi decise la nivel de guvern în urma cărora companiile vor putea renegocia contractele de lucrări. Nu în ultimul rând, primarul a vorbit şi despre plata de 182 milioane lei făcută de către municipalitate pentru a asigura buna funcţionare a sistemului de termoficare.

Opera va fi construită lângă Teatrul Naţional?

Chiar dacă nu a făcut obiectul unei hotărâri, în CL s-a discutat şi despre necesitatea identificării unui teren pentru viitorul sediu al Operei. Consilierul local Bogdan Crucianu (PSD) a propus reluarea discuţiei privind preluarea de la un proprietar privat a unui teren de peste 6.600 mp din zona Şcolii „Vasile Pavelcu”, de pe str. I.C. Brătianu. Această suprafaţă aparţine firmei M.Chim, patronată de omul de afaceri Cristin Zămosteanu. Acum câțiva ani, ideea unui astfel de schimb a fost respinsă de CL.

„Dacă proprietarul este deschis unei astfel de discuţii, eu nu am nicio problemă să semnez proiectul de hotărâre. Nu-mi este frică de absolut nimic pentru că vorbim despre Opera Iaşi. În ideea în care va exista o evaluare corectă şi o discuţie cu dumnealui cât se poate de corectă şi pe principii de transparenţă”, a spus, în plen, Bogdan Crucianu. Ca urmare a intervenţiei acestuia, primarul l-a însărcinat pe şeful direcţiei de patrimoniu ca, în maximum o săptămână, investitorul privat să fie chemat la o discuţie pe temă la Primărie. Cu votul consilierilor PSD, proiectul unui schimb de teren ar putea primi undă verde, alături de votul PNL şi PMP. Ministerul Culturii a solicitat de la Primărie un teren cu o suprafaţă de 11.000 mp pentru construirea unui sediu al Operei. Cu terenul de la M.Chim, alături de proprietăţile din zonă care sunt deja ale Primăriei, municipalitatea ar rezolva această problemă, iar Opera ar putea fi construită în vecinătatea Teatrului Naţional.

Comentarii