Cifre uluitoare: 9 din 10 pacienţi pozitivi ieşeni au aflat că au Covid venind la spital pentru altceva

Cifra, estimată în ultimele zile, este una optimistă, cred medicii, întărind ipoteza că tulpina Omicron este mai puţin gravă decât tulpina Delta.

joi, 13 ianuarie 2022, 02:50
3 MIN
 Cifre uluitoare: 9 din 10 pacienţi pozitivi ieşeni au aflat că au Covid venind la spital pentru altceva

În ultimele zile, 90% dintre cei noi infectaţi cu SARS COV 2 din judeţul Iaşi au aflat de boală prezentându-se la spital pentru alte afecţiuni. Cifra este oarecum îmbucurătoare, pentru că subliniază ipoteza că tulpina Omicron este mai puţin gravă decât tulpina Delta. În acelaşi timp, medicii avertizează că posibilitatea apariţiei unui alte tulpini este mare.

Evoluţia din ultimele zile privind numărul de noi cazuri arată o creştere constantă inclusiv în rândul internărilor. Ieri, 24 de ieşeni depistaţi cu COVID 19 au fost spitalizaţi, în condiţiile în care în urmă cu două săptămâni erau doar şase. “În comparaţie cu valul 4 , incidenţa infectărilor este aproximativ la fel, în schimb, incidenţa cazurilor care se internează în spital este mult mai mică, iar procentul celor care ajung la ATI deocamdată nu este foarte mare. De remarcat este faptul că majoritatea celor care vin la spital şi au test pozitiv, vin pentru alte afecţiuni decât cele generate pentru infecţia cu COVID. Prin urmare, se confirmă faptul că această tulpină este mai puţin agresivă decât tulpina Delta”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Un motiv de maximă îngrijorare este adresabilitatea extrem de scăzută la vaccinare a populaţiei, atât la adulţi cât şi la copii. Pe 11 ianuarie, doar 375 de ieşeni au fost vaccinaţi cu doza I, 143 cu doza II şi doar 235 cu doza unică de la Johnson&Johnson. “Vaccinarea este constantă deocamdată. Nu avem date încurajatoare nici la adulţi şi nici la copiii de vârstă şcolară care pot fi imunizaţi”, a mai adăugat dr. Vasile Cepoi.

În acelaşi timp, epidemiologii anunţă infectări viitoare probabil cu până la 50.000 de noi cazuri pe zi cu varianta Omicron, care este extrem de contagioasă. În opinia infecţioniştilor, atingerea cifrei prognozate impune nişte condiţii. “S-ar ajunge la această valoare dacă se testează extrem de corect, ceea ce nu s-a realizat la noi în ţară până acum, şi dacă vor fi trimise la analiză toate probele unde este ridicată suspiciunea înaltă de Omicron. Cert este că va fi un număr mare de cazuri. Sperăm să nu escaladeze foarte brusc, pentru că atunci ar pune probleme nu numai sistemului medical, ci şi spaţiului socio-economic, pentru că, deşi ar fi vorba de forme uşoare de boală, carantina trebuie făcută chiar şi pe o perioadă mai scurtată de timp”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ‚ medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Un alt aspect ridicat în ultimele zile de specialiştii în epidemiologie este posibila apariţie a unei noi tulpini. “Dacă la tulpina Omicron se aşteaptă o imunizare în masă, atunci tot ceea ce înseamnă pandemie ar scădea ca dinamică şi am ţine-o sub control. Posibilitatea apariţiei unui noi tulpini ne face să ne gândim dintr-o altă perspectivă. De aceea, epidemiologii spun că pandemia ar scădea în intesitatea doar dacă nu va apărea nicio tulpină nouă, care să fie agresivă, să pună probleme inclusiv vaccinaţilor. Aşa cum a apărut această tulpină nouă în Cipru – Deltacron – din convieţuirea simultană a tulpinii Delta şi Omicron, trebuie să ne aşteptăm să mai apară noi tulpini, mai ales că este cunoscut faptul că acest coronavirus este extrem de flexibil şi poate face surprize din punct de vedere al structurii.”, a mai adăugat dr. Dorobăţ. 

Comentarii