De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cine poate cere internarea unei persoane cu forţa? Cazurile de psihiatrie nu se vor interna doar la Socola. Ce a decis Ministerul Sănătăţii?

sâmbătă, 03 februarie 2024, 02:50
1 MIN
 Cine poate cere internarea unei persoane cu forţa? Cazurile de psihiatrie nu se vor interna doar la Socola. Ce a decis Ministerul Sănătăţii?

Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi va fi degrevat de o parte dintre responsabilităţile pe care le are şi unii pacienţi vor fi preluaţi de secţiile de psihiatrie de la spitalele din judeţ şi din municipiu. Guvernul a aprobat modificarea Legii sănătăţii mintale 487/2002, stipulându-se că internările nevoluntare în cazul persoanelor cu tulburări psihice vor putea fi efectuate şi în cadrul secţiilor de psihiatrie, nu doar la spitalele de profil, precum Institutul Socola.

Într-un comunicat de presă, aceştia justifică această modificare prin faptul că secţiile de psihiatrie se regăsesc şi la spitalele universitare, şi la cele judeţene, şi la municipale, clinice sau de urgenţă, crescându-se astfel accesul la asemenea servicii pentru bolnavii cu probleme psihice.

„Solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se poate face de către: medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană; familia persoanei; reprezentanţii serviciilor abilitate ale administraţiei publice locale; reprezentanţii poliţiei, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor”, se precizează în comunicatul de presă, citat de medicalmanager.ro.

Medicul psihiatru mai poate decide, de asemenea, internarea nevoluntară, în caz de urgenţă, după evaluarea stării de sănătate mintale în cazul persoanelor aduse pentru evaluare. În astfel de situaţii, sunt informaţi ulterior reprezentanţii legali ai pacientului sau autoritatea statului care este responsabilă de el, după caz. 

Comentarii